Izvoznik, broj 39, siječanj 2008.
Predstavljamo
BIZimpact projekt
Vijesti iz EU
Privremeno zamrznuta provedba programa PHARE
EP podržao prijedlog smanjenja administrativnog tereta za prijevoznike
Twinning-projekt EU i Hrvatske na području statistika javnih financija
Novosti
Novi internetski portal Obrtničke komore
Hrvatska dobila centar za intelektualno vlasništvo
HGK
HGK: Porast cijena neće ugroziti makroekonomsku stabilnost
Sajam namještaja u Koelnu
HBOR
HBOR postao član Europske udruge javnih banaka
HBOR potpisao Sporazum o suradnji s HOK-om
Banco Popolare Croatia
Banco Popolare Croatia u Karlovcu otvorila novu poslovnicu
Predstavljamo članove
SPES – centar za poduke i prevodilaštvo
O članovima
Novi izvozni poslovi Ericssona Nikole Tesle
Kratke vijesti
Croatia Airlines uskoro za Kopenhagen
Najava dolaska skandinavskih gostiju
Finci putuju zagrebačkim tramvajem
Martina Dalić nova predsjednica Uprave Partner banke
Jača pozicija Podravke na stranim tržištima
Jedinstveni platni promet u Europi
Međunarodna suradnja
Ciljano tržište – Republika Poljska
Sajmovi
Najznačajniji sajmovi u Republici Poljskoj
Međunarodni sajmovi u 2008.
Iz tiska
Hrvatsko IT tržište na tragu procesa akvizicija i konsolidacije
Ugovor Paulane i Bayera
Popusti za članove HIZ-a
NOVO! SPES – 10% popusta na usluge za članove HIZ-a
HEROLD Marketing CD Business - 5% popusta na poslovne pakete
Hotel Express International – 10 % popusta za članove HIZ-a
N-LAB – 15 posto popusta članovima HIZ-a pri kupnji ERP poslovnog softvera UBS21 ili UsBS21
Končar INEM - Akcija “Računala za članove udruge HRVATSKI IZVOZNICI”
Predstavljamo
BIZimpact projekt

Što hrvatski poduzetnici trebaju znati o ulasku u EU?


BIZimpact projekt financira Europska unija s ciljem poboljšanja poslovne klime u Hrvatskoj razvijanjem instrumenata za procjenu učinaka zakonskih promjena na hrvatske tvrtke, te poticanja informiranosti poslovne zajednice o tim promjenama.


Projekt će usredotočiti svoje aktivnosti na malo i srednje poduzetništvo koje čini oko 99% cjelokupnog poslovnog sektora Republike Hrvatske.


Istraživanje potreba za poslovnim informacijama


U sklopu provedbe projekta BIZImpact uskoro započinje istraživanje potreba hrvatskih malih i srednjih poduzetnika i obrtnika za poslovnim informacijama kako bi se što bolje pripremili za ulazak u EU.


BIZimpact projekt blisko surađuje s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva te drugim tijelima zaduženim za gospodarstvo.


Osnovni je cilj BIZimpact projekta poboljšanje informiranosti hrvatske poslovne zajednice o izmjenama hrvatskih zakona i propisa.


Uspješno provođenje zakonskih promjena jedan je od glavnih preduvjeta za pristupanje EU, a pomoći će hrvatskim poduzetnicima da se kvalitetno pripreme za članstvo u EU i da podignu razinu konkurentnosti neophodnu za uspješno funkcioniranje na tržištu Europske unije.


Najznačajnija poboljšanja obuhvaćaju informiranje o zakonskim promjenama u osam ključnih područja:


 • zaštita potrošača
 • zaštita okoliša
 • norme za poljoprivredne proizvode
 • norme za industrijske proizvode
 • javna nabava
 • državne potpore
 • tržišno natjecanje
 • prava intelektualnog vlasništva

Istraživanje potreba za poslovnim informacijama ili skraćeno BINS (engl. Business Information Needs Survey) provest će se na reprezentativnom uzorku od 2000 tvrtki tijekom veljače i ožujka 2008.


Ciljana skupina su mali i srednji poduzetnici i obrtnici po glavnim gospodarskim granama i u svim hrvatskim regijama.


Također, izradit će se procjena razine uvoza iz Europske unije, te razina izvoza u Uniju.


BIZimpact projekt je za provođenje istraživanja angažirao agenciju za istraživanje tržišta Puls.


Puls će kontaktirati ispitanike kako bi se procijenilo u kojoj su mjeri poduzetnici i obrtnici upoznati sa zakonskim promjenama kao uvjetima za pristupanje EU.


Prva faza BINS istraživanja obuhvaća telefonske razgovore s predstavnicima tvrtki, dok će se u drugoj fazi organizirati fokus grupe i dubinski intervjui kako bi se dobio detaljan uvid u problematiku.


Ricardo Pinto, voditelj BIZimpact projekta, objašnjava:


„Pripremajući se za ulazak u EU, Hrvatska provodi niz promjena koje će snažno utjecati na poslovanje. Rezultati BINS istraživanja poslužiti će nam kao čvrsta baza za predstojeći posao jer će nam izravno ukazati koje vrste informacija hrvatski mali i srednji poduzetnici i obrtnici smatraju relevantnima i načine kako im olakšati pripreme za ulazak u EU.“


Rezultati istraživanja bit će predstavljeni na konferencijama u svim regionalnim centrima tijekom travnja i svibnja 2008. godine.


Dvanaest do petnaest mjeseci poslije provest će se nastavak BINS istraživanja kako bi se utvrdilo je li došlo do poboljšanja informiranosti, te kako bi se odredile buduće potrebe za informacijama i dijalogom.

zastava EU

Privremeno zamrznuta provedba programa PHARE

Tijekom siječnja mediji su objavili informaciju o nastavku provedbe programa PHARE, točnije o odluci Europske komisije da do daljnjega suspendira ovjeravanje ugovora budući da su, kako kaže Izvješće o napretku Hrvatske u procesu pristupanja za 2007. godinu, u decentraliziranom provedbenom sustavu pronađene „važne slabosti koje zahtijevaju hitnu pozornost“.


Ministarstvo financija svojim je priopćenjem nadopunilo informacije plasirane u medijima o odluci EK. Prema njihovim informacijama Hrvatska još nije izgubila dodijeljena sredstva. Ugovori koji su u procesu provedbe se i dalje provode, do sada otvoreni natječaji se procesuiraju, a rok za ugovaranje preostalih sredstava je kraj godine do kada se stigne obaviti sav posao. Navodi se i da su programi za koje je istekao rok za ugovaranje, CARDS i PHARE 2005 u vrlo visokoj mjeri iskorišteni.


Međutim, ključne informacije iz priopćenja EK i dalje stoje, što dokazuje stanje na internetskoj stranici Ministarstva na kojoj barem od početka prosinca nije bilo objave nikakvih novih natječaja. Zapravo, Ministarstvo financija više de jure i nije nadležno za provedbu budući da je njegova Uprava za financiranje programa i projekata EU tijekom jeseni pretvorena u zasebnu Središnju agenciju za financiranje i ugovaranje. Ovakva naizgled administrativna odluka za sobom povlači cijeli niz logističkih i kadrovskih pitanja, koja su zasigurno dodatno opteretila rad na ugovaranju i financiranju projekata.


Zainteresiranim korisnicima programa EU, prije svega izvoznicima za koje je navedena posebna shema subvencioniranja određenih aktivnosti u sklopu programa PHARE 2006, preostaje vidjeti na koji će način i koliko brzo nadležni reagirati na ovu situaciju, te biti spremni za trenutak objave natječaja.

 

EP podržao prijedlog smanjenja administrativnog tereta za prijevoznike

Europski parlament 15. siječnja 2008. podržao je prijedlog Europske komisije koji bi trebao pojednostaviti život poduzećima koja se bave prijevozom tereta i donijeti im uštedu od 160 milijuna eura.


Prema tom prijedlogu, prijevoznici više neće morati nositi sa sobom gomilu dokumenata o teretu i na svakom graničnom prijelazu objašnjavati kojim će smjerom ići ili koliko su kilometara prešli, navodi Europska komisija u priopćenju. Novim mjerama predviđen je još cijeli niz pojednostavljenja.


"Smanjenje administrativnog tereta ključni je element za poboljšanje poslovnog okruženja, a u cilju dostizanja ambicioznih ciljeva iz Lisabonske strategije. Komisija stoga pozdravlja potporu Europskog parlamenta prijedlogu da se odustane od prikupljanja nepotrebnih informacija, čime će 300.000 europskih prijevoznika godišnje uštedjeti 160 milijuna eura", rekao je potpredsjednik Europske komisije zadužen za poduzetništvo i industrijsku politiku Guenter Verheugen.


"Ovo je dobar primjer koji pokazuje kako smanjiti administrativni teret, a da se pri tome ne ugrožava sigurnost na cestama, okoliš i pošteno natjecanje na tržištu", rekao je potpredsjednik Europske komisije za promet Jacques Barrot.


Europska unija je smanjenje birokracije i administrativnog tereta označila bitnim dijelom napora na oživljavanju gospodarstva.
Odluku Europskog parlamenta još treba podržati Vijeće EU-a, to jest države članice.

 

Twinning-projekt EU i Hrvatske na području statistika javnih financija

Delegacija Europske komisije u Republici Hrvatskoj i Državni zavod za statistiku RH predstavili su 21. siječnja glavna postignuća twinnig-projekta EU "Statistika javnih financija" u sklopu programa Cards 2003, koji je trajao 24 mjeseca.
Taj twinning-projekt vrijedan 800.000 eura provodio se od veljače 2006. do veljače 2008. godine u suradnji sa Statistikom Finske i Statistikom Danske kao mlađim partnerima. Hrvatski sudionici tog projekta bili su Hrvatska narodna banka i Ministarstvo financija.


Rezultat je projekta potpisani Sporazum o suradnji na području statistike javnih financija između triju pružatelja i kompilatora izvornih podataka, tako da sada Državni zavod za statistiku, Hrvatska narodna banka i Ministarstvo financija dijele zaduženja na tom području. Važno je i to da Sporazum sadrži detaljan popis tokova podataka između tih triju institucija.


Projekt je poboljšao i ojačao korištenje metoda opisanih u priručniku o Europskom sastavu računa (ESA 95), stoga su ključni statistički brojevi (proračunski manjak i dug u vladinom sektoru) postali još više usporedivi s analognim statistikama članica EU. Ključno pitanje, koje je tijekom projekta riješeno, bila je sektorizacija hrvatskoga gospodarstva po uzoru na europsku praksu, a u programu su se našli i obračunsko načelo knjiženja, kapitalni transferi te privatizacija i jamstva u nacionalnom sustavu računa ESA 95.


Sve to snažno potiče sposobnost Hrvatske za ispunjavanje obveza u području statistika javnih financija kako bi ih koristila hrvatska Vlada te kako bi se provodila održiva evaluacija gospodarstva na europskoj razini, rečeno je.

 

Novi internetski portal Obrtničke komore

Hrvatska obrtnička komora odnedavno ima novi institucionalni portal koji će svojim sadržajima pokušati zadovoljiti potrebe sadašnjih i budućih obrtnika, komorskog sustava i svih ostalih korisnika te potencijalnih partnera, a istodobno dizajnom zainteresirati posjetitelje da redovito rabe www.hok.hr kao izvor informacija. Portal je obogaćen novim sadržajima, pristupačniji je i lakši za navigaciju od stare web stranice.


Sadržaji su strukturirani prema najvažnijim aktivnostima HOK-a te su izdvojeni zasebni moduli o HOK-u, gospodarstvo, sajmovi, obrazovanje, cehovi, publikacije te statistika kao potpuno novi sadržaj. Obrtnici i ostali posjetitelji sada lako mogu pronaći usluge Hrvatske obrtničke komore, a također su izdvojene i Obrtničke novine, glasilo HOK-a. Institucionalni portal rađen je u okviru projekta uvođenja Jedinstvenog informacijskog sustava.

 

Hrvatska dobila centar za intelektualno vlasništvo

Tijekom proteklih nekoliko godina Državni zavod za intelektualno vlasništvo poduzeo je niz aktivnosti na unapređenju nacionalnog sustava intelektualnog vlasništva u Hrvatskoj, čime su provedene brojne mjere iz Strategije Vlade na području intelektualnog vlasništva.


Jedan od najznačajnijih rezultata tih napora jest i punopravno članstvo Republike Hrvatske u Europskoj patentnoj organizaciji (EPO) od 1. siječnja ove godine. U povodu toga je 22. siječnja 2008. u Zagrebu otvoren Informacijski centar za intelektualno vlasništvo.


Otvaranje tog centra, kako je istaknuo ravnatelj Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo (DZIV) Željko Topić, pokazatelj je odlučnosti da se predan rad na području intelektualnog vlasništva nastavi s orijentacijom na krajnje korisnike, odnosno tvrtke i pojedince čije se poslovanje temelji na razvoju ili korištenju novih tehnologija, ponudi novih i prepoznatljivih robnih ili uslužnih proizvoda te kreativnosti.


Za poslovni uspjeh u suvremenim uvjetima poslovanja neophodno je upravljanje vlastitim intelektualnim vlasništvom, odnosno dopušteno korištenje tuđeg, kazao je Topić.


Na obilježavanju ovog značajnog događaja sudjelovala je i predsjednica Europskog patentnog ureda Alison Brimelow, čime je izrazila dobrodošlicu i pružila potporu Hrvatskoj kao novoj članici EPO-a. Predsjednica Brimelow na otvorenju centra istaknula je kako Hrvatska svojim članstvom u EPO-u dobiva pristup jednom od najučinkovitijih sustava za transfer tehnologije, budući da patenti čine važnu i učinkovitu globalnu distribucijsku mrežu za nove tehnologije.


Hrvatska sada može aktivno sudjelovati u oblikovanju budućnosti europskog patentnog sustava jer sada ima mjesto i glas u Administrativnom vijeću EPO-a, kazala je.


Također, napomenula je kako je zadatak ureda ispitati europske patentne prijave na svim područjima tehnologije te kako je s više od 200 tisuća patentnih aplikacija godišnje EPO jedan od najvećih patentnih ureda u svijetu.


Važnost intelektualnog kapitala kao preduvjeta gospodarskog razvoja zemlje istaknuli su i predsjednica Uprave Ericssona Nikole Tesle Gordana Kovačević te predsjednik Uprave Podravke Darko Marinac.


Kovačević je naglasila da je jačanje intelektualnog kapitala svake zemlje važan preduvjet njenog gospodarskog, ekonomskog i socijalnog prosperiteta te da je inovativnost ključ razvoja svakog društva. Priključenje Hrvatske europskim organizacijama poput EPO-a Kovačević drži dodatnim motivom i poticajom generiranju novih ideja i zamisli hrvatskih stručnjaka.


Marinac je istaknuo da je sve što se napravi na području zaštite intelektualnog kapitala pozitivno za domaće tvrtke jer je to jedini način da budu konkurentne."Znanje, inovativnost i kreativnost naša je šansa i to treba zaštititi", kazao je te dodao kako su kvalitete i prepoznatljivost ono na čemu treba temeljiti domaću konkurentnost.

 

HGK

HGK: Porast cijena neće ugroziti makroekonomsku stabilnost

Ova bi godina trebala biti prekretnicom prema dugoročno održivom rastu s obzirom na to da je poznato da bi se rast trebao sve više temeljiti na izvozu, a manje na potrošnji, komentirala je Jasna Belošević-Matić direktorica Centra za makroekonomske analize Hrvatske gospodarske komore.


U 2007. godini ukupna je gospodarska aktivnost porasla oko 6 posto pa su takva kretanja, smatra, izazov za novu vladu jer su ostvareni rezultati vrlo dobar temelj za brži napredak u budućem razvoju.


- U 2008. realan će rast BDP-a biti nešto sporiji nego lani, ali će još uvijek ostati na relativno visokoj razini iznad 5 posto. Takve su prijelomne godine uobičajeno obilježene privremenim smanjenjem stope rasta, ali se zato stvara osnovica za zdraviji, dugoročno održivi rast u sljedećim godinama, kaže Belošević-Matić.


Pritom će inflacija biti nešto viša nego lani. Inflatorni pritisci, objašnjava, uglavnom dolaze izvana, zbog rasta cijena energenata i poljoprivrednih proizvoda na svjetskom tržištu.


- Kratkoročno, Hrvatska ima instrumente monetarne i fiskalne politike kojima može djelovati na 'peglanje' prevelikih oscilacija cijena i sprječavanje šokova za gospodarstvo, kaže Jasna Belošević-Matić.


Upozorava međutim kako bi inflatornu spiralu mogao pokrenuti non-tradeble sektor (usluge) ako izmakne kontroli, kao i neadekvatna politika plaća.


"Potencijalni rast cijena mogao bi negativno utjecati na dosadašnju stabilnost tečaja, odnosno na veću aprecijaciju tečaja, a to bi onda dodatno umanjilo konkurentnost gospodarstva. Ipak, vjerujem da cijene neće porasti do te mjere da bi ugrozile makroekonomsku stabilnost", zaključuje direktorica Centra za makroekonomske analize HGK.

 

Sajam namještaja u Koelnu

U organizaciji sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore, te uz financijsku pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva, od 14. do 20. siječnja 2008. na sajmu IMM Cologne u Koelnu izlagalo je 8 hrvatskih tvrtki; DI Sekulić, DIN Novoselec, Lapibus, Javor Križevci, Inkea, Međimurjeplet, Studio Mosaico i Drvni cluster SZH.


Predstavljeni trendovi pokazali su da je, uz azijski namještaj tamnijih boja, u modi i masivni, puni namještaj „eco chic“, s kojim se kao najtraženija sirovina nameće slavonski hrast. Nastup na sajmu potvrdio je da hrvatski proizvođači namještaja mogu konkurirati samo namještajem visoke kvalitete izvedbe i estetskom dopadljivošću. Demodirani namještaj za hrvatsku industriju predstavlja prošlost, čemu u prilog govore i brojke. Naime, posljednjih godina čak 70 posto proizvedenog namještaja u Hrvatskoj završi u izvozu, koji je prošle godine ostvario vrijednost oko 400 milijuna dolara.


U Koelnu se okupilo oko 1.250 izlagača iz 60-ak zemalja. Treba napomenuti kako je tek trećina izlagača na sajmu bila iz Njemačke, što govori o međunarodnoj važnosti sajma.

 

HBOR

HBOR postao član Europske udruge javnih banaka

Hrvatska banka za obnovu i razvitak pristupila je Europskoj udruzi javnih banaka (European Association of Public Banks - EAPB), uglednoj udruzi koja zastupa interese svojih članova u odnosu na zakonodavstvo Europske unije i parlament. EAPB okuplja izvozne i razvojne banke i agencije te poslovne banke i ostale financijske ustanove iz Europske unije, Švicarske, zemlje Europske ekonomske zajednice, a odnedavno i iz zemalja kandidata u kojima država ima udio u vlasništvu.


HBOR je prva financijska ustanova iz Hrvatske koja je dobila poziv za članstvo u EAPB-u. S obzirom na zakonodavstvo Europske unije i njegov utjecaj na cjelokupni gospodarski život Republike Hrvatske, sudjelovanjem u EAPB-u HBOR će aktivno doprinositi oblikovanju i donošenju propisa i akata koji imaju izravan utjecaj na financijski i bankarski sustav u Europskoj uniji, a time i u Republici Hrvatskoj.


EAPB je osnovan 2000. godine kao odgovor na složenost europskog zakonodavstva na području pružanja financijskih usluga i nadzora banka s osnovnim ciljem izravnog lobiranja za interese svojih članica, redovitog izvještavanja i savjetovanja s članicama o mogućim financijskim, političkim i / ili zakonodavnim mjerama koje utječu ili bi mogle utjecati na njihovo poslovanje te razvoja međusobne suradnje ustanova članica.

 

HBOR potpisao Sporazum o suradnji s HOK-om

Predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvitak Anton Kovačev i predsjednik Hrvatske obrtničke komore Mato Topić, potpisali su 25. siječnja 2008. u Kutjevu Sporazum o poslovnoj suradnji.


Ovim Sporazumom uredit će se uvjeti i način poslovne suradnje između HBOR-a i HOK-a, s namjerom predstavljanja usluga Hrvatske banke za obnovu i razvitak te poticanja razvitka obrtništva i poduzetništva u Republici Hrvatskoj. Hrvatska obrtnička komora ovim Sporazumom dobiva novog partnera, a Hrvatska banka za obnovu i razvitak mogućnost kvalitetnijeg predstavljanja svojih usluga obrtnicima, kao potencijalnim klijentima.


Temeljem Sporazuma, HBOR se obvezao, u suradnji sa HOK-om, održati predavanja za obrtnike po područnim obrtničkim komorama u svim županijama te pripremiti informativne materijale o mogućnostima kreditiranja i osiguranja koje pruža HBOR.


- Podrška obrtništvu, malom i srednjem poduzetništvu jedna je od strateških odrednica poslovanja Hrvatske banke za obnovu i razvitak. Suradnja s HOK-om, kao jednim od najznačajnijih gospodarskih udruženja u zemlji, svakako će unaprijediti naša nastojanja da obrtnike što kvalitetnije informiramo o našim kreditnim programima, ali i svim drugim oblicima podrške koje ime HBOR može pružiti, izjavio je predsjednik Uprave HBOR-a, Anton Kovačev.


«Naša temeljna zadaća je zastupanje i promicanje interesa obrtništva, a ovim Sporazumom sa HBOR-om obrtnici će biti kvalitetnije informirani o mogućnostima povoljnijeg financiranja poslovanja kao i mogućnostima osiguranja», rekao je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Mato Topić.

 

Banco Popolare Croatia u Karlovcu otvorila novu poslovnicu

Banco Popolare Croatia otvorila je 18. siječnja 2008. svoju poslovnicu u Karlovcu. U godinu i pol, koliko je Banco Popolare prisutna u Hrvatskoj, razvila je mrežu koja s ovom najnovijom karlovačkom broji 32 poslovnice diljem Hrvatske.


Uz poslovnice koje će tijekom siječnja BPC otvoriti u Vinkovcima, Velikoj Gorici i Zagrebu, intenzivirat će se i proširenje mreže bankomata s naglaskom na Istru, sjeverozapadnu Hrvatsku i Zagreb. Prema riječima Roberta Tesa, bankina manadžera za Hrvatsku, plan je da do kraja 2010. godine BPC ima 54 poslovnice, kao i tri regionalna centra u Zagrebu, Splitu i Osijeku. S aktivom od 1,3 milijarde kuna i jamstvenim kapitalom od 223 milijuna kuna, 240 zaposlenih te 81 tisućom klijenata, BPC prvenstveno je okrenuta ponudom bankovnih usluga građanstvu, obrtništvu i poduzetništvu od ranga malih do srednje velikih poduzeća, pri čemu je, napomenuo je Teso, važna i njena uloga u kreditnim plasmanima HBOR-a prema poduzetništvu.


Predsjednik Uprave BPC Goran Gazivoda vidi koncept poslovnica BPC-a kao “financijski dućan u kojem se sve više izmjenjuju znanje i informacije, a sve manje novac”. Stoga je on s ponosom istaknuo kako je upravo poslovnica u Karlovcu, kao prva u Hrvatskoj predstavila novi koncept s uvedenim “poslovnim otokom” u kojem se prema potrebi svakom klijentu omogućava potpuno individualan pristup bankovnom poslovanju, a što je omogućeno efektnim tehničkim rješenjem u inače površinom nevelikom prostoru Poslovnice. Takva koncepcija već je udomaćena u mreži BP Grupe u svijetu. Prilikom otvorenja, Gazivoda je uručio i prigodni ček na 10 tisuća kuna karlovačkom Dječjem domu “Vladimir Nazor”, čija je ravnateljica Maja Knežević u ime Doma zahvalila na donaciji BPC-u.

 

SPES – centar za poduke i prevodilaštvo

SPES – centar za poduke i prevodilaštvo nudi usluge prevođenja, sudskih tumača, odnosno tečajeva i poduka iz stranih jezika. Centar je počeo s radom 1995. godine, a sada je njemu zastupljeno 40 svjetskih jezika.


SPES trenutačno ima 25 stalno zaposlenih djelatnika i više od tisuću stalnih honorarnih suradnika – profesionalaca, profesora, prevoditelja sa svih jezika i predmeta. Prema prihodima koje ostvaruje, ali i samoj organizaciji posla, SPES je uvjerljivo vodeća prevodilačka tvrtka u Hrvatskoj, ali i šire!


SPES ima svoje suradnike i klijente gotovo u svakome gradu u Hrvatskoj te u mnogim državama diljem svijeta.


SPES je u mogućnosti ponuditi usluge prevođenja u pisanome i/li usmenome obliku (simultano ili konsekutivno prevođenje).


SPES svojim klijentima nudi visoku kakvoću usluga koje za njih obavljaju vrhunski profesionalni prevoditelji, nudi im veliku brzinu isporuke i nudi im financijsku prihvatljivost prevoditeljskih usluga!


Na Internet stranicama www.spes.hr možete vidjeti referencije i zasigurno nećete pogriješiti ako se pri odabiru prevoditeljske kuće odlučite upravo za – SPES!


P.S.
Dakako, ako u ovomu trenutku imate kvalitetno riješene usluge prevođenja, u SPES-u vam savjetuju da ne mijenjate prevodilačku tvrtku s kojom uspješno surađujete.

 

Novi izvozni poslovi Ericssona Nikole Tesle


ENTNova 2008. godina počela je za Ericsson Nikolu Teslu vrlo pozitivno. Potpisana su dva nova ugovora s telekom operatorima u Ruskoj Federaciji, ukupne vrijednosti 6 milijuna kuna.


S mobilnim operatorom MegaFonom ugovorena je TSS centrala za grad Njižnji Novgorod i to u okviru već postojećeg Okvirnog ugovora. Istodobno s Rostelekomom, velikim ruskim operatorom fiksne telefonije, ugovoreno je proširenje pet AXE tranzitnih centrala.


Ericsson svojom vodećom ulogom u kontinuiranom tehnološkom razvoju oblikuje budućnost komunikacija koje se temelje na mobilnom i širokopojasnom Internetu. Isporučujući svoja kreativna komunikacijska rješenja u više od 140 zemalja svijeta, Ericsson potiče stvaranje moćnih globalnih komunikacijskih kompanija.


Ericsson Nikola Tesla je, kao sastavni dio globalne korporacije Ericsson, kompanija okrenuta suvremenim načinima komuniciranja. Aktivnosti kompanije obuhvaćaju prodaju i marketing, istraživanje i razvoj, dizajn cjelovitih komunikacijskih rješenja, usluge u području višeuslužnih i mobilnih mreža najnovijih generacija, uključujući mobilni Internet te sistemsku integraciju složenih sustava u svim segmentima poslovanja.

 

Croatia Airlines uskoro za Kopenhagen

Nakon višegodišnje stanke, hrvatska zrakoplovna tvrtka Croatia Airlines ponovno će na proljeće uvesti izravan let prema Kopenhagenu. Najava je to objavljena na najvećem danskom turističkom sajmu na kojem je u siječnju, u organizaciji Hrvatske turističke zajednice, predstavljena Hrvatska.

 

Najava dolaska skandinavskih gostiju

Prema najavama skandinavskih turoperatora i uspješnom predstavljanju hrvatskog turizma u siječnju na sajmovima u Oslu, Helsinkiju i Kopenhagenu, Hrvatska može očekivati dobru posjećenost skandinavskih turista ovoga ljeta na Jadranu. Danci, ljubitelji golfa i kampiranja, i ove sezone najviše traže smještaj u Istri i na Kvarneru.

 

Finci putuju zagrebačkim tramvajem

Helsinški gradski prijevoz (HKL) objavio je da se niskopodni tramvaj hrvatskog proizvođača Crotrama pokazao vrlo dobrim pa se sada omogućilo putnicima da na dvije gradske linije isprobaju testno vozilo.

 

Martina Dalić nova predsjednica Uprave Partner banke

Na mjesto predsjednice Uprave Partner banke dolazi Martina Dalić, dosadašnja državna tajnica Središnjeg državnog ureda za razvojnu strategiju i koordinaciju fondova EU, a na mjesto člana Uprave Ante Žigman, dosadašnji državni tajnik Ministarstva financija, objavljeno je iz Partner banke.

 

Jača pozicija Podravke na stranim tržištima

Goran Markulin, član Uprave Podravke zadužen za strana tržišta istaknuo je kako je prvi put od sredine 90-tih tvrtka znatno povećala tržišni udio na svom najznačajnijem inozemnom tržištu, Poljskoj, te je povećala organsku prodaju za više od 15 posto. Prema njegovim riječima, Poljska predstavlja najveće Podravkino tržište Vegete i univerzalnih dodataka, koje je od iznimne važnosti za koprivničku kompaniju.

 

Jedinstveni platni promet u Europi

Nakon višegodišnjih priprema od 28. siječnja 2008. u Europi je na snazi jedinstveni platni promet u eurima. Bezgotovinske prekogranične transakcije među europskim bankama tako će postati brže, jednostavnije i jeftinije. U novi sustav platnog prometa u eurima uključena je 31 zemlja. Uz sve članice Europske unije sustav su prihvatile i Švicarska, Norveška, Lihtenštajn i Island.

 

Ciljano tržište – Republika Poljska

UVOD

Pozadina:

Ime Poljska, koje se pojavljuje sredinom 11. stoljeća, dolazi od drevnog slavenskog plemena Polanie ("oni koji žive na polju", doslovno Poljaci), koje se naselilo u nizinama između Odre i Visle nakon pada Rimskog Carstva, u 5. stoljeću.
Poljsko zlatno doba je 16. stoljeće, kada se Poljska ujedinila s Litvom i bila jedna od glavnih europskih sila pod dinastijom Jagelovića. Dinastija je propala 1572., a Poljska je ušla u dugo razdoblje ratova i opadanja moći. Zemlja je raskomadana 1772., 1793. i 1795. godine, kad je podijeljena između Rusije, Prusije i Austrije.
Poljska je opet uspostavljena kao neovisna država nakon 1. svjetskog rata. Godine 1939. podijeljena je između Njemačke i Sovjetskog Saveza. Nakon 2. svjetskog rata, Poljska je dobila nova područja na zapadu, ali je izgubila dvostruko veća područja na istoku.
Zemlja je bila dio komunističkog Istočnog bloka pod kontrolom Sovjetskog Saveza do 1980-ih godina, kada je krenuo pokret "Solidarnost", koji je pobijedio na parlamentarnim izborima 1989. godine, te je uvedena demokracija.
Poljska je 1999. godine ušla u savez NATO, a 1. svibnja 2004 pridružila se Europskoj Uniji.

ZEMLJOPIS

Položaj:

Središnja Europa

Površina:

ukupno: 312.685 km2
kopno: 304.465 km2
voda: 8.220 km2

Kopnena granica:

ukupno: 3.056 km
susjedne zemlje: Bjelarus 416 km, Češka 790 km, Njemačka 467 km, Litva 103 km, Rusija 210 km, Slovačka 541 km, Ukrajina 529 km

Klima:

umjerena s hladnim zimama; blaga ljeta s čestim pljuskovima

Prirodni resursi:

ugljen, sumpor, bakar, prirodni plin, srebro, olovo, sol, jantar, obradive površine

Obradive površine:

obradive površine: 40,25%
stalni usjevi 1%
ostalo: 58,75% (2005)

Prirodne katastrofe:

poplave

STANOVNIŠTVO

Broj stanovnika:

38.518.241 (procjena srpanj 2007.)

Prirast stanovništva:

-0,046% (procjena 2007.)

Religije:

rimokatolici 89,8% (oko 75% aktivnih), pravoslavci 1,3%, protestanti 0,3%, ostali 0,3%, neodređeni 8,3% (2002)

Jezici:

poljski 97,8%, ostali i neodređeni 2,2% (popis 2002.)

Etničke skupine:

Poljaci 96,7%, Nijemci 0,4%, Bjelorusi 0,1%, Ukrajinci 0,1%, ostali i neodređeni 2,7% (popis 2002.)

POLITIČKO UREĐENJE

Ime države:

službeno duži oblik: Republika Poljska
službeno kraći oblik: Poljska
lokalno duži oblik: Rzeczpospolita Polska
lokalno kraći oblik: Polska

Državno uređenje:

republika

Glavni grad:

Varšava - Warsaw

Administrativna podjela:

16 provincija (wojewodztwa, jednina - wojewodztwo); Dolnoslaskie wojewodztwo, Kujawsko-Pomorskie wojewodztwo, Lodzkie wojewodztwo, Lubelskie wojewodztwo, Lubuskie wojewodztwo, Malopolskie wojewodztwo, Mazowieckie wojewodztwo, Opolskie wojewodztwo, Podkarpackie wojewodztwo, Podlaskie wojewodztwo, Pomorskie wojewodztwo, Slaskie wojewodztwo, Swietokrzyskie wojewodztwo, Warminsko-Mazurskie wojewodztwo, Wielkopolskie wojewodztwo, Zachodniopomorskie wojewodztwo

Neovisnost:

11. studenoga 1918. (proglašenje republike)

Nacionalni praznik:

Ustavni dan, 3. svibnja (1791.)

Ustav:

usvojen u parlamentu 2. travnja 1997.; odobren na referendumu 25. svibnja 1997.; na snazi od 17. listopada 1997.

Izvršna vlast:

šef države: predsjednik Lech KACZYNSKI (od 23. prosinca 2005.)
šef vlade: premijer Donald TUSK (od 16. studenoga 2007.);

Zakonodavna vlast

dvodomna nacionalna skupština ili Zgromadzenie Narodowe sastoji se od Senata (gornji dom - 100 mjesta) i Sejm (donji dom - 460 mjesta);

Sudbena vlast:

Vrhovni sud i Ustavni sud

Članstvo u međunarodnim organizacijama:

ACCT (promatrač), Arktičko vijeće (promatrač), Australska skupina, BIS, BSEC (promatrač), CBSS, CE, CEI, CERN, EAPC, EBRD, EIB, EU, FAO, IAEA, IBRD, ICAO, ICC, ICCt, ICRM, IDA, IFC, IFRCS, IHO, ILO, IMF, IMO, IMSO, Interpol, IOC, IOM, IPU, ISO, ITSO, ITU, ITUC, MIGA, MINURSO, MONUC, NAM (gost), NATO, NSG, OAS (promatrač), OECD, OIF (promatrač), OPCW, OSCE, PCA, UN, UNCTAD, UNDOF, UNESCO, UNHCR, UNIDO, UNIFIL, UNMEE, UNMIL, UNMIS, UNOCI, UNOMIG, UNWTO, UPU, WCL, WCO, WEU (pridruženi član), WFTU, WHO, WIPO, WMO, WTO, ZC

GOSPODARSTVO

Gospodarstvo - pregled:

Republika Poljska je deveta po veličini europska država i sa skoro 40 milijuna stanovnika predstavlja jedno od najvećih i najinteresantnijih europskih tržišta i gospodarstava. Poljska je bila prva među državama Istočne Europe članicama bivšeg Varšavskog pakta koja je pokrenula tržišne reforme i od tada je doživjela velike političke, socijalne i gospodarske promjene. Danas je poljsko gospodarstvo odličan primjer uspješne „preobrazbe“ zahvaljujući prije svega „šok terapijama“ današnjeg guvernera NBP, a početkom 90-ih ministra financija Leszeka Balcerowicza. Njegov plan sastojao se potpunoj liberalizaciji cijena, privatizaciji gospodarstva i slobodnom tržištu, praćenim vezivanjem tečaja zlote za US dolar, te temeljitim strukturalnim reformama. Zahvaljujući tim oštrim mjerama poljsko gospodarstvo je uspjelo u svega petnaestak godina proći zahtjevan, ali uspješan put od potpuno zatvorenog i državno vođenog gospodarstva do potpuno tržišnog i otvorenog gospodarstva.
Danas Poljska predstavlja jednu od najatraktivnijih država ne samo Srednje i Istočne Europe za strana ulaganja, a to je posebno naglašeno nakon ulaska u EU 1. svibnja 2004. godine. Sa stopom rasta BDP-a od 6,1 % u 2006. godini, poljsko gospodarstvo se razvija znatno brže nego gospodarstva u Euro zoni (1,3%), ali i brže od prosjeka EU25 (1,5%).
Ulaskom u EU Poljska je postala ulazno-izlazna točka razmjene roba između velikog tržišta EU sa susjednim tržištima Rusije, Republike Bjelarus i Ukrajine, tradicionalno značajnih poljskih partnera, što poljske firme stavlja u prednost pred konkurentima iz ostatka EU.
Strategiju razvoja Poljska zasniva na jačanju izvoznih grana industrije i privlačenju stranih investicija, uz borbu s problemom nezaposlenosti i sređivanja javnih financija. U idućem razdoblju planiraju se veliki infrastrukturni projekti (ubrzana izgradnja auto cesta, modernizacija željeznice, modernizacija i proširenje zračnih luka) što bi poljskom gospodarstvu trebalo dati dodatni zamah.

BDP – paritet kupovne moći

554,5 milijardi $ (procjena 2006.)

BDP – službena tečajna lista

337 milijardi $ (procjena 2006.)

Stopa rasta BDP-a

6,1% (procjena 2006.)

BDP per capita (paritet kupovne moći)

14.400 $ (procjena 2006.)

BDP – prema sektorima:

poljoprivreda: 4,5%
industrija: 31,7%
usluge: 63,8% (procjena 2006.)

Radna snaga:

16,94 milijuna (procjena 2006.)

Nezaposlenost:

14,9% (procjena 2006.)

Inflacija:

1% (procjena 2006.)

Udio investicija u BDP-u:

19,8% (procjena 2006.)

Proračun:

prihodi: 63.7 milijardi $
rashodi: 71.78 milijardi $ (procjena 2006.)

Udio javnog duga u BDP-u

45,5% (procjena 2006.)

Poljoprivredni proizvodi:

krumpir, voće, povrće, žito; perad, jaja, svinjetina, mliječni proizvodi

Industrije:

strojevi, željezo i čelik, ugljenokopi, kemikalije, brodogradnja, prehrambena, staklo, pića, tekstil

Stopa rasta industrijske proizvodnje:

10,2% (procjena 2006.)

Izvoz (2005. god.)

117,3 milijardi $ f.o.b. (procjena 2006.)

Izvozni proizvodi:

strojevi i oprema 37.8%, poluproizvodi 23.7%, razni proizvodi 17.1%, hrana i životinje 7.6% (2003.)

Zemlje izvoza:

Njemačka 27,2%, Italija 6,6%, Francuska 6,2%, UK 5,7%, Češka 5,6%, Rusija 4,3% (2006.)

Uvoz:

122,2 milijardi f.o.b. $ (procjena 2006.)

Uvozni proizvodi:

strojevi i oprema 38%, poluproizvodi 21%, kemikalije 14.8%, minerali, gorivo, maziva (2003.)

Zemlje uvoza:

Njemačka 29%, Rusija 9,6%, Italija 6,4%, Nizozemska 5,7%, Francuska 5,4% (2006.)

Pričuva od vanjskotrgovinske razmjene i zlata:

48,48 milijardi $ (procjena 2006.)

Vanjski dug:

121,5 milijardi $ (procjena 2006.)

Valuta:

zloty (PLN)

Fiskalna godina:

kalendarska godina

KOMUNIKACIJE

Broj korisnika čvrstih linija:

11,47 milijuna (2006.)

Broj korisnika mobilnih linija:

36,75 milijuna (2006.)

Internetski kod zemlje:

.pl

Broj korisnika Interneta:

11 milijuna (2006.)

PROMET

Broj zračnih luka:

123 (2007.)

Heliporti

7 (2007.)

Cjevovodi:

plin 13.552 km; nafta 1.384 km; rafinirani proizvodi 777 km (2006.)

Pruge:

ukupno: 23.072 km (2006.)

Ceste:

ukupno: 423.997 km (2004.)

Luke i terminali:

Gdansk, Gdynia, Swinoujscie, Szczecin

VAŽNE ADRESE

Diplomatsko predstavništvo RH u R Poljskoj:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Republici Poljskoj
mr. sc. Nebojša Koharović, veleposlanik
tel: 0048 22 844 23 93, 844 39 94
faks: 0048 22 844 48 08, 844 22 70
adresa: Ignacego Krasickiego 25
02-611 Warszawa
POLSKA
e-mail: croemb.warszawa@mvpei.hr

Diplomatsko predstavništvo R Poljkse u RH:

Veleposlanstvo Republike Poljske u Republici Hrvatskoj
tel: +385 1 48 99 444
faks: +385 1 48 34 577, konz. 48 99 420
adresa: Krležin Gvozd 3
10 000 Zagreb
HRVATSKA
e-mail: ambasada-polska@zg.t-com.hr

Ekonomski odjel Veleposlanstva Republike Poljske

savjetnik: Wojciech Kramar
tel: +385 1 48 34 193
faks: +385 1 48 34 294
adresa: Jabukovac 17
10000 Zagreb
HRVATSKA
e-mail: ekonomia.amb@post.t-com.hr

VAŽNIJE WEB ADRESE

Ured premijera

http://www.kprm.gov.pl

Senat- Gornji dom Parlamenta

http://www.senat.gov.pl

Sejm – Donji dom Parlamenta

http://www.sejm.gov.pl

Nacionalna banka Poljske

http://www.nbp.pl

Ministarstvo gospodarstva

http://www.mg.gov.pl

Ministarstvo vanjskih poslova

http://www.msz.gov.pl

Vrhovna komora za kontrolu

http://www.nik.gov.pl

Agencija za industrijski razvoj

http://www.arp.com.pl

Ministarstvo transporta i gradnje

http://www.mi.gov.pl

Središnji ured za statistiku

http://www.stat.gov.pl/english/index.htm

Poljska trgovinska komora

http://www.kig.pl/english/index.php

Poduzetničko vijeće

http://www.radaprzedsiebiorczosci.pl/?i=18

Poljska agencija za razvoj poduzetništva

http://www.parp.gov.pl

Poljska agencija za informacije i strane investicije

http://www.paiz.gov.pl

Carinska uprava

http://www.mf.gov.pl/?const=2&lang=en

Poslovni vodič

http://www.unido.pl

Poljska komora odvjetnika za patente

http://www.rzecznikpatentowy.org.pl

Pregled pravnog sustava -

http://www.llrx.com/features/polish.htm

Više o poljskom gospodarstvu, pravnom sustavu i poslovnim običajima možete naći na stranici Hrvatske gospodarske diplomacije.

 

Najznačajniji sajmovi u Republici Poljskoj

Miedzynarodowe Targi Poznanskie – MTP


Poznan je sajamski centar Poljske i u okviru MTP-a se organiziraju najveće i najznačajnije sajamske izložbe u RP, od kojih treba izdvojiti: BUDMA - sajam građevinarstva; POZNAN FASHION WEEK – sajam odjeće, obuće, kože i kožne galanterije; POZNAN MOTOR SHOW; POLAGRA-FOOD - sajam prehrambene industrije; POLAGRA-FARM - poljoprivredni sajam; TOUR SALON - turistički sajam.


Napomena: Putem Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja RP na dva sajma POLAGRA - FOOD i POLAGRA - FARM Republika Hrvatska ima na raspolaganju besplatnih 20m2 izložbenog prostora, s time da smo zbog dobre suradnje s organizatorom u prošle dvije godine uspjeli dobiti prostor od 40m2.
Više informacija o ovim sajmovima: www.mtp.pl


Od ostalih organizatora sajmova u RP možemo preporučiti:
Targi Kielce, s nekoliko specijaliziranih sajamskih priredbi: MASZBUD - sajam građevinskih mašina i specijalnih vozila; INTERKAMIEN - sajam kamena i pratećih uređaja; TRAFFICEXPO - sajam infrastrukture. Više informacija na: www.targikielce.pl


Miedzynarodowe Targi Gdanskie – MTG, organiziraju u Gdansku nekoliko interesantnih sajmova: AMBERIF - sajam jantara i bižuterije; POLFISH - Sajam ribljih proizvoda i prerađevina; BALT – MILITARY – EXPO - vojni sajam; TRAKO -sajam željezničke opreme i uređaja. Više informacija na: www.mtgsa.com.pl


Miedzynarodowe Targi Polska – Varšava, organizator je sljedećih sajmova: EUROGASTRO - sajam gastronomije, WORLDHOTEL – sajam hotelske opreme, LATO - turistički sajam. Više informacija na: www.mtpolska.com.pl


INTERSERVIS Lodz organizira nekoliko sajmova: INTERBUD - sajam građevinarstva, BOATSHOW - sajam jedrenja i vodenih sportova. Više informacija na: www.interservis.pl


Roba i uzorci za sajmove tretiraju se kao privremeno uvezeni, moguće je i korištenje ATA karneta. Moguće je te iste proizvode staviti u prodaju po završetku sajma, ali uz prethodno odobrenje carine o stavljanju te iste robe u promet. Sve formalnosti se uglavnom mogu obaviti u ispostavama carinskih službi na sajmovima, npr. u Poznanu je to u sali br. 13.


Međunarodni sajmovi u 2008.

Na stranici Hrvatskih izvoznika možete pogledati značajnije međunarodne sajmove u 2008. godini. Informacije o sajamskim priredbama dostupne su za sljedeće zemlje: Albanija, Nizozemska, Njemačka, Portugal, Republika Koreja, Rumunjska, Rusija, Sad, Slovačka, Slovenija, Srbija, Švedska, Švicarska, Turska, Ukrajina, UAE, i Velika Britanija.
Za popis sajmova možete pregledati OVDJE.

 

Hrvatsko IT tržište na tragu procesa akvizicija i konsolidacije

S obzirom na pojačani razvoj hrvatskog informatičkog (IT) tržišta zadnjih nekoliko godina i svjetske trendove u tom sektoru i hrvatske manje informatičke tvrtke u doglednoj budućnosti očekuje ubrzaniji ulazak u procese akvizicija, stapanja, preuzimanja i okrupnjavanja što bi im omogućilo daljnji razvoj kroz konsolidaciju u veće organizacije.


Zaključak je to iz kratkog dokumenta "Konsolidacija hrvatskog IT tržišta-stanje, budućnost, usporedba" kojeg je danas objavila zagrebačka PR agencija specijalizirana za tehnološki sektor "Meritor Media". Dokument donosi kratku analizu stanja hrvatskog IT tržišta, koje se uspješno razvija te će njegova vrijednost za 2007., prema projekcijama analitičke kuće IDC, iznositi preko milijardu američkih dolara. Dodaju i da u Hrvatskoj osim podružnica velikih svjetskih informatičkih kompanija posluje i oko dvije tisuće manjih, domaćih, informatičkih tvrtki, što je relativno velik broj s obzirom na veličinu tržišta. Porast vrijednost i razvoj hrvatskog IT tržišta neminovno dovodi i do povećanog zanimanja velikih međunarodnih, ali i domaćih 'igrača' za preuzimanjem manjih.


To potvrđuju i prošlogodišnja prva takva 'stapanja' hrvatskih tvrtki IN2 s Info Opusom i IGEA-om, ovogodišnji ulazak poljske kompanije Asseco u vlasništvo hrvatskih tvrtki Arbor Informatike i Logosa, ali i širenje poslovanja izvan Hrvatske 'lokalnih stranaca' (IBM-a Hrvatska, HP-a, Ericssona Nikole Tesle, Siemensa). Analitičar "Meritor Medie" Igor Križevan u dokumentu napominje i da je taj proces u Hrvatskoj tek 'inicijalan' odnosno u začetku, za razliku od Europe, gdje se intenzivno događa već nekoliko godina. Pritom iznosi podatke europske investicijske banke specijalizirane za posredovanje pri kupoprodaji tehnoloških entiteta "Regent Associates" po kojima je 2006. u Europi zaključeno nešto više od tri tisuće takvih 'akvizicijskih' ugovora ili 8 posto više nego u 2005. Vrijednost tih ugovora iznosila je 337 milijardi američkih dolara, što je bilo 24 posto više nego 2005.


Križevan navodi i da su 'znakovi' koji ukazuju da je taj proces počeo dobivati na zamahu već vidljivi i u Hrvatskoj, poput postepenog obaranje cijena usluga i prodaje komponenti rješenja koje klijentu nisu nužno neophodne i druge. Stoga je, kaže, hrvatsko IT tržište na tragu procesa koji se već vidi u segmentima bankarstva i telekomunikacija - transformacije iz iscjepkanog društva malih i nesigurnih u moćnu 'gomilicu' nekoliko vodećih tvrtki, uglavnom međunarodnog karaktera. Tako će, zaključuje, i velike informatičke tvrtke prije ili kasnije i u Hrvatskoj umanjiti značaj manjih, potičući ih da se, radije prije no kasnije, konsolidiraju u veće organizacije.Izvor: Lider, HINA

 

Ugovor Paulane i Bayera

U Hrvatskoj će proizvoditi milijun automobilskih sjedala godišnje
Hrvatska tvrtka Paulana koja se bavi projektiranjem automobilskih sjedala, sklopila je sa švicarskim proizvođačem sjedala Bayer International Fribourg trogodišnji ugovor za razvoj sjedala, vrijedan između 9 i 10 milijuna eura, priopćeno je iz Paulane.


Uz potporu Bayera, kaže direktor Paulane Krešimir Budinski, Paulana planira proizvodnju milijun sjedala godišnje i to u Hrvatskoj, u tvornici koja bi po njegovim riječima trebala početi s radom krajem 2009. godine i zapošljavati 500 radnika.


Dodaje da Paulana trenutno razvija ultra lako sjedalo na temelju vlastitih konstrukcijskih rješenja, a s Bayerom je sklopila ugovor o isporuci poliuretanske sirovine, odnosno posebne vrste spužve.


Paulana je dioničko društvo s većinskim udjelom hrvatskog kapitala. Osnovano je 2005. godine sa sjedištem u Zagrebu. Osnovne djelatnosti su razvoj, dizajn, proizvodnja i prodaja sjedala za automobilsku i zrakoplovnu industriju. Cjelokupan proizvodni program namijenjen je izvozu na zapadnoeuropsko tržište.


Izvor: HINA

 

NOVO! SPES – 10% popusta na usluge za članove HIZ-a

spes global


SPES – centar za poduke i prevodilaštvo nudi:
- uslugu prevođenja
- sudske tumače
- simultano i konsekutivno prevođenje
- tečajeve stranih jezika
- poduke iz školskih predmetaPOSEBNA POGODNOST U 2008. GODINI
SPES nudi popust od 10 % na sve svoje usluge članovima udruge Hrvatski izvoznici!Kontakt:
SPES - centar za poduke i prevodilaštvo d.o.o.
Garićgradska 11, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Radno vrijeme ureda: 8 - 20 sati
Matični broj: 1052632
Ziroračun: Zagrebačka banka d.d. - 2360000-1101311626
Tel / faks: 00 385 (0) 1 3095 915
E-mail: spes@spes.hr
www.spes.hr

 

HEROLD Marketing CD Business - 5% popusta na poslovne pakete


Iz širine podataka u njihovu dubinu....


HEROLD Marketing CD business najbrži je put prema unikatnoj bazi podataka o austrijskim poduzećima i ustanovama i osnova za sve daljnje marketinške akcije u vašem poduzeću. To je bitan i učinkovit alat za analizu vaše djelatnosti na austrijskom tržištu, odnosno sredstvo za analizu vaše konkurencije.


 • HEROLD Marketing CD business omogućuje neposredan pristup do najpotpunijih i najaktualnijih podataka o austrijskim poduzećima
 • Sadrži precizne podatke o više od 340.000 austrijskih poduzeća i ustanova (naziv poduzeća, adresa, telefon, faks, e-mail, internetska stranica, i sl.)
 • Marketinški relevantne dodatne informacije o približno 110.000 renomiranih poduzeća (profil poduzeća, opis djelatnosti, promet, broj zaposlenih, vozni park, i sl.)
 • Podaci o osoblju za cca 230.000 poduzeća (uključivo s imenima, stručnim nazivima, radnim mjestima)

Članovi Hrvatskih izvoznika ostvaruju popust od 5% kod kupnje poslovnih paketa HEROLD Marketing CD business.Distribucija HEROLD Marketing CD business:
Hohnjec & Hohnjec poslovno savjetovanje
Jurja Žerjavića 8, 10000 Zagreb - HR
Tel: +386 (0)41 751 179,
E-mail: iztok.hohnjec@siol.net
www.herold-data.net

 

Hotel Express International – 10 % popusta za članove HIZ-a

Hotel Express International, vodeći je svjetski business travellers program osnovan 1987. godine u Americi. Danas s glavnim uredom u Norveškoj u gradu Kristiansand s 40 prodajnih i rezervacijskih HEI ureda diljem svijeta.

Svojim članovima Hotel Express omogućava 50% popusta na standardne cijene soba u oko 4000 hotela u 135 zemalja uključujući i Hrvatsku prema trenutno raspoloživim kapacitetima.


U programu HEI nalaze se hoteli svjetski poznatih lanaca kao što su: Golden Tulip, Hilton, Best Western, Vienna International, Berjaya Hotels & Resorts, Radisson Hotels Worldwide,....

Usluga hotelskog managementa tvrtke Hotel Express pravo je rješenje za outsourcing organizacije hotelskog smještaja i poslovnih putovanja za tvrtke čiji djelatnici prirodom posla češće putuju. Hotel Express pruža svakom korisniku brzu i kvalitetnu uslugu čime se rasterećuju odjeli i djelatnici Vaše tvrtke te ostvaruju značajne uštede.


Uplatom godišnje članarine dostavit će Vam se HEI zlatnu karticu na Vaše ime i prezime, katalog hotela i račun. Povrat investicije u svaku članarinu je nakon 3-4 noćenja ukoliko se koriste hoteli regulirani ugovorom. Svako sljedeće noćenje je značajna ušteda što novca što Vašeg vremena u potrazi za hotelima.


Svim članovima HIZ-a Hotel Express International odobrava 10 % popusta na učlanjenje.

Kontakt:
Tel 01 4851 462
Fax 01 4851 933
e-mail: prodaja@hot-ex.hr
www.hot-ex.hr

 

N-LAB – 15 posto popusta članovima HIZ-a pri kupnji ERP poslovnog softvera UBS21 ili UsBS21

N-LAB članovima Hrvatskih izvoznika odobrava popust od 15 posto pri kupnji ERP rješenja UBS21 te mogućnost plaćanja u 24 beskamatne mjesečne rate.
Detaljan opis rješenja možete pronaći na web stranici www.n-lab.hr, a za sve daljnje informacije obratite nam se putem maila na n-lab@n-lab.hr ili na broj telefona 01/2949-900.

 

Končar INEM - Akcija “Računala za članove udruge HRVATSKI IZVOZNICI”

Za članove HIZ-a, KONČAR Elektronika i informatika pripremila je posebnu ponudu za kupnju informatičke opreme iz svog proizvodnog programa.
KONČAR Elektronika i informatika d.d. je prvi domaći proizvođač prijenosnih računala i s ponosom ih predstavlja hrvatskim izvoznicima u ovoj ponudi. Iskustvo 30 godina rada s računalima pretočeno je u kvalitetna prijenosna računala koja se odlikuju visokom pouzdanošću i trajnošću.
Osim prijenosnih računala, u proizvodnom programu i ponudi informatičke opreme Končar nudi i stolna računala te računalnu periferiju. Pozivamo sve zainteresirane da se informiraju o cjelokupnoj ponudi informatičke opreme na njihovim web stranicama racunala.koncar.hr
Kontakti: tel. +385 1 3655 307 ili e-mail: pc.prodaja@koncar-inem.hr

 

© Sva prava su pridržana / Udruga Hrvatski izvoznici / 2008. www.hrvatski-izvoznici.hr

[ za ispis iz liste primatelja newslettera pošaljite prazan mail prateći sljedeći link: unsubscribe ]