Newsletter Izvoznik , broj 47, Rujan 2008.

Iz tiska

WTO: Financijska kriza prijeti svjetskoj trgovini

Svjetska financijska kriza zasad se tek vrlo ograničeno odrazila na svjetsku trgovinu, no u ovoj se godini ipak može očekivati usporavanje trgovinskih aktivnosti zbog smanjenja potrošnje potrošača, zabrinutih zbog financijske krize, i cikličkog usporavanja koje nagriza izvoz i uvoz, ističu stručnjaci. 

Nakon snažnog rasta u prvom tromjesečju, izvozno-uvozne aktivnosti od drugog su ovogodišnjeg tromjesečja u znatnom padu, kaže Michael Finger, viši ekonomist Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

"Iz onoga što već znamo na temelju prvih sedam-osam mjeseci jasno je da nije došlo do katastrofe već samo do gospodarskog usporavanja. Ne vidim nikakvu paniku ili velike promjene, sve se odvija relativno postupno", kazao je Finger u razgovoru za novinsku agenciju Reuters.

 Trgovina će svakako biti osjetljiva na produljeno razdoblje kolapsa u bankarskom sektoru budući da se financira kreditima. Slika nije osobito povoljna kako se na prvi pogled čini budući da su podaci o uvozu i izvozu u prvom dijelu godine prenapuhani visokim cijenama nafte.

 Povrh toga, u Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu čija se snaga temelji na izvozu, zabilježen je pad poslovnog povjerenja na najnižu trogodišnju razinu, a isto je zabilježeno i u drugom po veličini EU gospodarstvu, onom francuskom.

Ekonomisti ističu da je usporavanje trgovinskih tijekova odraz cikličkog usporavanja prije nego neposredna posljedica financijske krize. "Dosad smo imali dosta sreće što se tiče utjecaja financijske krize na temelje svjetske trgovine", kaže Fredrik Erixon iz istraživačkog instituta ECIPE. "Obujam trgovine sasvim sigurno slabi, no to je u prvome redu posljedica globalnog gospodarskog usporavanja prije nego rani znak financijskih poteškoća", kaže on.

Japan je prošli tjedan izvijestio o najvećem mjesečnom trgovinskom deficitu u 25 godina, zbog rekordnog 22-postotnog pada izvoza u SAD u kolovozu. No američki je izvoz u porastu, ojačavši dosad u ovoj godini 18,3 posto unatoč trgovinskom deficitu zbog rekordnih cijena nafte.

Potrošači razvijenih zemalja smanjuju potrošnju, pritisnuti brigama oko financijske imovine i mirovina, pada cijena nekretnina te nedavnih rekordnih cijena goriva, a ekonomisti upozoravaju da svjetskoj trgovini još prijeti niz opasnosti.

Cijene nafte sada su, ističu, više od četvrtine niže od vrhunca dosegnutog u srpnju, što bi moglo zemlje u Perzijskom zaljevu i Rusiju navesti na zauzdavanje potrošnje, osobito ako se taj pad nastavi.

Također, financijska previranja od posljednjih nekoliko tjedana, koja bi mogla dodatno nagristi povjerenje potrošača, još uvijek se nisu posve očitovala u trgovinskim statistikama. Zatim, nekoliko europskih gospodarstava usporava ili zapada u recesiju zbog pucanja mjehurića cijena nekretnina ili - u slučaju Irske, Španjolske i Britanije - financijske krize.

Posljedično, očekuje se da će WTO idući mjesec revidirati naniže svoje projekcije rasta trgovine za ovu godinu, sa šestogodišnje najniže razine od 4,5 posto, prognozirane u travnju.

Izvor: Business.hr/Hina

 

NAJAVE TEMA

Iz tiska
WTO: Financijska kriza prijeti svjetskoj trgovini

Aktivnosti HIZ-a
Održana sjednica koordinatora odbora HIZ-a

Državna uprava
Program "Poduzetnik u zoni"

Javna rasprava o Planu raspodjele emisijskih kvota stakleničkih plinova

Najave
WLW priprema CD Croexport

AZRA: Predstavljanje klastera brodogradnje

Novosti
Upisi na PDS „Upravljanje prodajom – Sales Management“

Zanimljivosti
Projekt 'Jedrom po Savi'

HBOR
Održana HBOR-ova konferencija o poticanju izvoza

Izdvojeno
Od 1. siječnja 2009. digitalni tahografi

Međunarodna suradnja
Ciljano tržište – Kraljevina Bahrein

Poslovanje na Arapskom poluotoku

Kratke vijesti
Uspješno poslovanje hrvatskih poduzetnika u 2007.

Poslovi ENT na tržištu ZND

Popusti za članove HIZ-a
WLW - 10% popusta za članove HIZ-a

SPES – 10% popusta na usluge za članove HIZ-a

HEROLD Marketing CD Business - 5% popusta na poslovne pakete

Hotel Express International – 10 % popusta za članove HIZ-a

N-LAB – 15 posto popusta članovima HIZ-a pri kupnji ERP poslovnog softvera UBS21 ili UsBS21

Končar INEM - Akcija “Računala za članove udruge HRVATSKI IZVOZNICI”

aktivnosti-hiza

Održana sjednica koordinatora odbora HIZ-a

odbori.JPG

Koordinatori odbora Hrvatskih izvoznika održali su 24. rujna 2008. zajedničku sjednicu na kojoj su predlagali zajedničke aktivnosti udruge HIZ te svakog odbora pojedinačno za naredno razdoblje.

Poštovani članovi HIZ-a, ukoliko imate prijedloga za zajedničke akcije, pozivamo Vas da nam im pošaljete putem e-maila na adresu info@hrvatski-izvoznici.hr. Svaki prijedlog dobro je došao.

* * *
drzavna-uprava

Program "Poduzetnik u zoni"

migorp-logo.jpg

Potpredsjednik Vlade i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Damir Polančec i predsjednik Uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj Anton Kovačev potpisali su 18. rujna 2008. Sporazum o poslovnoj suradnji kojim će Ministarstvo s dva postotna poena subvencionirati kamate na kredite za male i srednje poduzetnike koji se bave proizvodno-prerađivačkom djelatnošću i najmanje dvije godine posluju u poduzetničkim zonama.

Osnova je to programa "Poduzetnik u zoni" za malo i srednje poduzetništvo, za koji je MINGORP do kraja ove godine izdvojio 5 milijuna kuna. Osim MINGORP-a i HBOR u program je uključena i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo.

* * *

Javna rasprava o Planu raspodjele emisijskih kvota stakleničkih plinova

MZOPU_LOGO.jpg

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva u suradnji sa stručnim timom iz Europske unije izrađuje Plan raspodjele emisijskih kvota stakleničkih plinova kojim će se postrojenjima (termoenergetski objekti veći od 20 MW, rafinerije, koksare, metalna, cementna, papirna, keramičarska, staklarska industrija i dr) dodijeliti kvote emisija koje će smjeti ispuštati u razdoblju 2010.-2012.

Slijedi razdoblje javne rasprave o tekstu plana te MZOPU poziva zainteresiranu javnost da do 26. listopada 2008. dostavi svoje primjedbe, prijedloge i mišljenja na prijedlog Plana raspodjele emisijskih kvota stakleničkih plinova u RH za razdoblje od 2010. do 2012. Primjedbe, prijedlozi i mišljenja mogu se dostaviti u pisanom obliku na adresu: Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Ulice Republike Austrije 20, Zagreb ili putem elektroničke pošte na adresu: melita.zdilar@mzopu.hr.

Prijedlog Plana možete pronaći na internetskim stranicama Ministarstva www.mzopu.hr ili ga preuzmite OVDJE

Hrvatska ima malu emisiju CO2 po stanovniku, ali je emisija po bruto ostvarenom dohotku i emisija po potrošenoj energiji iznad prosjeka EU tako da ima prostora za djelovanje, posebno vezano uz povećanje energetske učinkovitosti.

Hrvatska će od 2010. uspostaviti sustav trgovanja kvotama emisija stakleničkih plinova, mjeru kojom će se smanjenje emisija ostvariti na troškovno učinkovit način. Naime, obveza je Republike Hrvatske smanjiti emisije, a da se ujedno ne ugrozi gospodarski razvoj, konkurentnost tvrtaka, individualni standard i zaposlenost.

EU je postavila cilj smanjenja emisija od 20 posto do 2020., obvezu koja je različito raspodijeljena na države članice ovisno o njihovu bruto nacionalnom dohotku. Raspodjela obveza je različita za sektore obuhvaćene sustavom trgovanja emisijama i izvan sustava po članicama tako da će razvijene članice morati smanjiti i više od 20 posto, dok će emisije članicama s niskim bruto nacionalnim dohotkom smjeti rasti u točno određenom postotku.

* * *
najave

WLW priprema CD Croexport

ihi-logo.jpg Kao nastavak projekta „Izazovi hrvatskog izvoza", WLW će početkom studenog ove godine izdati dvojezični interaktivni CD „Croexport". Na CD-u će se, osim informacija o izvozu, institucijama i najuspješnijim izvoznicima, naći i baza od nekoliko tisuća hrvatskih izvoznih poduzeća. Predviđena naklada je 20.000 primjeraka, a njen najveći dio bit će besplatno distribuiran putem partnerske mreže WLW-a u Europi.

Prijave za uvrštenje u bazu izvoznih tvrtki zaprimaju se zaključno do 10. listopada 2008., a za više informacija o projektu nazovite 01/30 30 500 ili pošaljite e-mail na marketing@wlw.hr.

* * *

AZRA: Predstavljanje klastera brodogradnje

 

AZRAlogo.jpg

Varaždinska županija i Agencija za razvoj Varaždinske županije u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, rada i poduzetništva 3.listopada 2008., u Glazbenoj školi u Varaždinu, Kapucinski trg 5, organizira prezentaciju Hrvatskog klastera brodogradnje i Klastera brodogradnje Splitsko-dalmatinske županije.

Predstavljanje će otkriti dosadašnje napore i rezultate na sustavnom organiziranju brodogradnje unutarnjih plovnih putova, rezultate u povezivanju klastera brodogradnje te inovacije za primjenu u brodogradnji koji su plod vlastitog razvoja.

Bit će to prilika i da se poduzetnici SZ Hrvatske upoznaju s mogućnostima uključivanja u rad Klastera te ponude svoje proizvode i usluge klasterima i njihovim članicama. Tvrtke mogu donijeti svoje prospekte i kataloge koji će biti izloženi ispred dvorane za prezentaciju.

Program predstavljanja preuzmite OVDJE ili na internetskoj stranici www.azra.hr.

Za potvrdu sudjelovanja javite se Agenciji za razvoj Varaždinske županije, na broj telefona 042/422-201.

* * *
novosti

Upisi na PDS „Upravljanje prodajom – Sales Management“

upravljanje_prodajom.jpg

Na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu u tijeku je upis treće generacije poslijediplomaca na specijalističkom poslijediplomskom studiju „Upravljanje prodajom - Sales Management".

Radi se o jedinstveno koncipiranom studiju koji je usmjeren na edukaciju i osposobljavanje prodajnih profesionalaca i managera. Ovakva specijalizacija, osim kod nas, ne postoji na teritoriju RH, niti u široj regiji. Studij je prošao potrebnu proceduru Sveučilišta u Zagrebu i dobio dopusnicu Ministarstva znanosti obrazovanja i športa. Ovaj jednogodišnji studij komparabilan je po svojoj strukturi, istovrsnim programima vodećih poslovnih škola SAD-a i Europe, a njegovim završetkom stječe se, u skladu s pravilima bolonjskog procesa, diploma sveučilišnog specijalista za područje „Upravljanja prodajom" (nekadašnji magisterij). Ova diploma omogućava nastavak školovanja na sveučilišnom doktorskom studiju, što ranije nije bilo moguće.

Stručni poslijediplomski studij "Upravljanje prodajom" osposobljava sadašnje i buduće prodajne menadžere za stvaranje i uspješno vođenje visoko produktivne i učinkovite prodajne organizacije. Sukladno važećim statistikama, prodajni poslovi, traženo su i natprosječno plaćeno zanimanje. Vještine upravljanja, vođenja i poslovnog pregovaranja, koje su u samom središtu ovog poslijediplomskog programa, tradicionalno se svrstavaju u temeljne strateške i organizacijske vještine, bez kojih je teško, ili gotovo nemoguće, izgraditi vrhunsku poslovnu karijeru, te ostvariti uspješan tržišni rast i razvoj poduzeća.

Natječaj je otvoren do 15. listopada 2008., a više informacija možete dobiti na linku www.palic.us/dok/Brosura.pdf ili kod tajnika studija dr. sc. Mirka Palića, na  e-mail: mpalic@efzg.hr, ili telefon: 01-238-3315.

* * *
zanimljivosti

Projekt 'Jedrom po Savi'

Hrvatski klaster brodogradnje pokrenuo je projekt 'Jedrom po Savi' kojim želi afirmirati savski plovni put i brodogradnju unutarnjih plovnih putova.

Projekt je započeo 22. rujna 2008. plovljenjem katamaranske jedrilice tvrtke Delta Data s četveročlanom posadom, od Rugvice nizvodno od Zagreba do Gunje, zadnjeg mjesta u Hrvatskoj na rijeci Savi.


U projektu sudjeluju predstavnici županija, gradova i općina, razvojnih agencija, turističkih zajednica, Centra za razvoj unutarnje plovidbe, Hrvatskih voda, Međunarodne komisije za sliv rijeke Save, Agencije za vodne putove, lučkih uprava i kapetanija, nadležnih ministarstva te gospodarstvenici usmjereni brodarstvu i brodogradnji.

Tvrtke članice HKB-a i Brodarski institut žele provođenjem ovog neprofitnog projekta skrenuti pozornost najšire javnosti na važnost riječnih plovnih putova kao i pokretanje rješavanja problematike unutrašnjih plovnih putova, riječnog brodarstva i brodogradnje u Hrvatskoj.


Organizatori projekta 'Jedrom po Savi' podsjećaju da plovidba rijekama i jezerima može donijeti velike gospodarske koristi uštede, ali samo ako se ulaže u održavanje unutarnjih plovnih putova jaružanjem, kontroliranjem dubine, obilježavanjem i čišćenjem.

Izvor: HINA

* * *
hbor

Održana HBOR-ova konferencija o poticanju izvoza

hbor-logo.jpg

Za uspješan nastup izvoznika na međunarodnom tržištu pored dobre izvozne strategije, konkurentnog i dobro dizajniranog proizvoda te kvalitetnog i pouzdanog stranog partnera, nužno je pro-izvozno ponašanje svih sudionika u izvoznom poslu - od državnih i financijskih ustanova do komora i gospodarske diplomacije. Zaključak je to 7. konferencije o poticanju izvoza održane, u organizaciji Hrvatske banke za obnovu i razvitak, a pod pokroviteljstvom Vlade RH,  5. rujna 2008. u Splitu. Ovogodišnja konferencija okupila je dvjestotinjak predstavnika poslovnih banaka, izvozno-kreditnih agencija i izvoznika. Bila je to prilika za međusobni razgovor o mogućnostima suradnje, prilikama i problemima s kojima se susreću te upravljanju rizicima u međunarodnoj trgovini. Uz to plenarni dio, na konferenciji su održane i dvije radionice na teme 'Kako uspješno izvoziti' te 'Internacionalizacija poslovanja'.

Otvarajući konferenciju, predsjednik Uprave HBOR-a Antun Kovačev istaknuo je važnost poticanja međusobne suradnje banaka i izvoznika naglasivši kako je u prošloj godini od 6,5 milijardi kuna odobrenih kredita 53 posto bilo odobreno izravno izvoznicima. Uz to je izdano više od 250 milijuna kuna izvoznih jamstava.

 - Ima prostora i u količini i u kvaliteti poticanja izvoza, a HBOR će nastaviti i dalje ulagati snažan trud i rad osluškujući potrebe izvoznika, zaključio je Kovačev. 

Sudionike u radu došao je podržati i gradonačelnik Splita Ivan Kuret, župan Ante Sanader te ministar financija Ivan Šuker koji je iznova ponovio kako je Hrvatska zemlja znanja, a ne jeftine radne snage, no da je poticanje izvoza posao koji ne može napraviti samo jedan. Prema riječima ministra financija HBOR-ova konferencija postala je nezaobilazno mjesto za hrvatske gospodarstvenike, što znači da je HBOR odavno nadrastao onu ulogu koju je imao prije deset godina tijekom obnove ratom pogođenih područja.

Pospješenje izvoza i internacionalizacija poslovanja, suradnja izvoznika, poslovne banke i izvozno-kreditne agencije te upravljanje rizicima u međunarodnoj trgovini bile su glavne teme o kojima su raspravljali sudionici konferencije.

* * *
izdvojeno

Od 1. siječnja 2009. digitalni tahografi

digitalni_tahografi.jpg

Nedavno doneseni Zakon o radnom vremenu, obveznim odmorima mobilnih radnika i uređajima za bilježenje u cestovnom prometu uređuje prvi puta u Hrvatskoj područje rada i odmor profesionalnih vozača. Zakon uvodi i obvezu upotrebe digitalnih tahografa od 1. siječnja 2009. u novim teretnim vozilima preko 3,5 tone ukupno dozvoljene mase i autobusima. Uz nadzor provedbe propisa na cesti, predviđen je i nadzor u tvrtkama, što je novost za naše prijevoznike.

Novi propisi, sada u potpunosti usklađeni s propisima Europske unije o radu i odmoru vozača, donose brojne promjene. U državama članicama EU-a povećan je nadzor nad poštovanjem propisanih ograničenja u trajanju upravljanjem vozilom i obveznim odmorima profesionalnih vozača, kao i ispunjavanje obveza u pogledu vođenja evidencije rada. Povećani su i iznosi novčanih kazni za prekršitelje, što su osjetili svi naši prijevoznici koji sudjeluju u međunarodnom prometu. Jedna od mjera koje EU smjernice nalažu je češće zaustavljanje i nadzor vozila onih tvrtki koje su već kažnjavane za prekršaje iz ovog područja.

Tvrtka Tahograf je dugi niz godina uključena u donošenje propisa o obveznom korištenju tahografa i ugrađivanju odredbi međunarodnih konvencija. Primjena digitalnog tahografa uvjetovat će značajne promjene u organizaciji rada voznog parka - korištenje memorijskih kartica, pohrana podataka, vođenje evidencije rada i odmora vozača, arhiviranje podataka iz digitalnog tahografa.

Stoga će se  vozači morati ubuduće više educirati jer je znanje jedna od najvažnijih investicija u cilju održanja konkurentnosti, posebno tijekom i nakon pridruživanju EU.

Izvor: www.privredni.hr

* * *
medunarodna-suradnja

Ciljano tržište – Kraljevina Bahrein

 

bahrein_karta.jpgzastava_bahrein.jpg

UVOD

Pozadina:

Obitelj al-Khalifa 1783. zauzela je Bahrein koji je do tada bio pod Perzijancima. Kako bi sačuvali osvojeno, tijekom 19. stoljeća potpisali su brojne sporazume s Ujedinjenim Kraljevstvom UK čime je Bahrein ušao u britanski protektorat. Nezavisnost je ponovno uspostavljena 1971. Kao mala država sa središnjim položajem u Perzijskom zaljevu Bahrein mora voditi osjetljivu vanjsku politiku prema većim susjedima. Gospodarstvo Bahreina temelji se na proizvodnji i rafiniranju nafte, ali zemlja se zbog ograničenih zaliha sve više okreće uslužnom, osobito financijskom sektoru i postaje financijsko središte..

Kralj HAMAD bin Isa al-Khalifa, nakon dolaska na vlast 1999., progurao je gospodarske i političke reforme kako bi poboljšao odnose sa šijitskom zajednicom.

ZEMLJOPIS

Položaj:

Srednji Istok, arhipelag Perzijskog zaljeva, istočno od Saudijske Arabije; otočna država u jugozapadnoj Aziji; obuhvaća istoimeni otok i nekoliko manjih u Perzijskom zaljevu; ima morsku granicu s Katarom i Saudijskom Arabijom s kojom je povezan cestovnim mostom.

Površina:

ukupno: 665 km2
kopno: 665 km2
voda: 0 km2

Kopnena granica:

0 km

Klima:

suha; blage i ugodne zime; vrlo topla i vlažna ljeta

Prirodni resursi:

nafta, prirodni plin, riba, biseri

Obradive površine:

obradive površine: 2,82%
stalni usjevi : 5,63%
ostalo:  91,55% (2005.)

NAPOMENA:

blizina primarnih srednje-istočnih izvora nafte; strateški položaj u Perzijskom zaljevu uz koji većina nafte zapadnog svijeta mora proći za izlaz na otvoren ocean

STANOVNIŠTVO

Broj stanovnika:

718.306
napomena: uključuje 235.108 ne-državljana (procjena srpanj 2008.)

Prirast stanovništva:

1,337% (procjena 2008.)

Religije:

muslimani 81,2%, kršćani 9%, ostali 9,8% (popis stanovništva 2001.)

Jezici:

arapski, engleski, perzijski, urdu jezik

Etničke skupine:

Bahreini 62,4%, ne-Bahreini 37,6% (popis stanovništva 2001.)

POLITIČKO UREĐENJE

Ime države:

službeno duži oblik: Kraljevstvo Bahrein
službeno kraći oblik: Bahrein
lokalno duži oblik: Mamlakat al Bahrayn
lokalno kraći oblik: Al Bahrayn

Državno uređenje:

ustavna monarhija

Glavni grad:

Manama

Administrativna podjela:

5 administrativnih jedinica; Asamah, Janubiyah, Muharraq, Shamaliyah, Wasat

Neovisnost:

15. kolovoz 1971. (od Ujedinjenog Kraljevstva)

Nacionalni praznik:

Nacionalni dan, 16. prosinca (1971.); napomena - 15. kolovoza 1971. stekla se nezavisnost od UK, a 16. prosinca 1971. je datum stjecanja nezavisnosti od britanskog protektorata

Ustav:

usvojen 14. veljače 2002.

Izvršna vlast:

šef države: kralj HAMAD bin Isa al-Khalifa (od 6. ožujka 1999.); nasljednik princ SALMAN bin Hamad
šef vlade: premijer KHALIFA bin Salman al-Khalifa (od 1971.) (imenuje ga monarh)

Zakonodavna vlast

dvodomni sustav sastoji se od Savjetnog vijeća (40 članova imenovani od kralja) i Vijeća predstavnika ili Komore zamjenika (40 mjesta; članovi se izravno biraju na četverogodišnji termin)

Sudbena vlast:

Visoki prizivni civilni sud

Članstvo u međunarodnim organizacijama:

ABEDA, AFESD, AMF, FAO, G-77, GCC, IBRD, ICAO, ICC, ICCt (potpisnik), ICRM, IDA, IDB, IFC, IFRCS, IHO, ILO, IMF, IMO, IMSO, Interpol, IOC, IOM (promatrač), IPU, ISO, ITSO, ITU, ITUC, LAS, MIGA, NAM, OAPEC, OIC, OPCW, UN, UNCTAD, UNESCO, UNIDO, UNWTO, UPU, WCO, WFTU, WHO, WIPO, WMO, WTO

GOSPODARSTVO

Gospodarstvo - pregled:

S visoko razvijenom komunikacijskom i prometnom infrastrukturom, Bahrein je sjedište brojnim multinacionalnim tvrtkama koje posluju u Zaljevu. Prihodi od proizvodnje nafte i rafiniranih naftnih proizvoda čine preko 60% baheinskih izvoznih prihoda, preko 70% državnog proračuna, i 11% BDP. Drugi po visini izvozni prihod dolazi od izvoza aluminija. Ostali glavni sektori gospodarstva Bahreina su financijski i građevinski. Bahrein je usmjeren na islamsko bankarstvo i na međunarodnoj razini glavni je konkurent Maleziji, koja predstavlja veliki bankarski centar. Bahrein u novije vrijeme aktivno teži ka raznovrsnosti u gospodarstvu te privatizaciji, ne bi li smanjili ovisnost zemlje o zalihama nafte. Nezaposlenost, naročito među mlađom populacijom, te smanjene zaliha nafte i podzemnih voda, dugoročni su problem gospodarstva Bahreina.

BDP - paritet kupovne moći

24,5 milijardi $ (procjena 2007.)

BDP - službena tečajna lista

19,66 milijardi $ (procjena 2007.)

Stopa rasta BDP-a

6,6% (procjena 2007.)

BDP per capita (paritet kupovne moći)

32.100 $ (procjena 2007.)

BDP - prema sektorima:

poljoprivreda: 0,3%
industrija: 43,6%
usluge: 56,1% (procjena 2007.)

Radna snaga:

363.000
napomena: 44% stanovništva od 15 do 64 godine su ne-državljani (procjena 2007.)

Nezaposlenost:

15% (procjena 2005.)

Inflacija:

(potrošačke cijene)

3,4% (procjena 2007.)

Udio investicija u BDP-u:

17,7% (procjena 2007.)

Proračun:

prihodi: 6,168 milijardi $
rashodi: 5,205 milijardi $ (procjena 2007.)

Udio javnog duga u BDP-u

29,4%

Poljoprivredni proizvodi:

voće, povrće; perad, mliječni proizvodi; rakovi, riba

Industrije:

rafinerije nafte, ljevaonice aluminija, talionice čelika, gnojiva, islamsko i „offshore" bankarstvo, osiguranje, remont brodova, turizam

Stopa rasta industrijske proizvodnje:

5,2% (procjena 2007.)

Izvoz (2005. god.)

13,44 milijardi $ (procjena 2007.)

Izvozni proizvodi:

nata i naftni proizvodi, aluminij, tekstil

Zemlje izvoza:

Saudijska Arabija 3,5%, SAD 2,5%, UAE 2,5% (2006.)

Uvoz:

9,858 milijardi $ (procjena 2007.)

Uvozni proizvodi:

sirova nafta, strojevi, kemikalije

Zemlje uvoza:

Saudijska Arabija 37,3%, Japan 7,1%, SAD 6.2%, UK 6,1%, Njemačka 4,6%, UAE 4,2%, Kina 4,1% (2006.)

Pričuva od vanjskotrgovinske razmjene i zlata:

4,101 milijardi $ (procjena prosinac 2007.)

Vanjski dug:

7,895 milijardi $ (procjena prosinac 2007.)

Valuta:

bahreinski dinar (BHD)

Fiskalna godina:

kalendarska godina

KOMUNIKACIJE

Broj korisnika čvrstih linija:

193.300 (2006.)

Broj korisnika mobilnih linija:

1,116 milijuna (2007.)

Internetski kod zemlje:

.bh

Broj korisnika Interneta:

157.300 (2006.)

PROMET

Broj zračnih luka:

3 (2007.)

Heliporti

1 (2007.)

Cjevovodi:

plin 20 km; nafta 52 km (2007.)

Ceste:

ukupno: 3.498 km (2003.)

Luke i terminali:

Mina' Salman, Sitrah

VAŽNE ADRESE

Diplomatsko predstavništvo RH za Kraljevinu Bahrein:

Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Arapskoj Republici Egipat(Pokriva Bahrein, Džibuti, Eritreja, Etiopiju, Irak, Jemen, Jordan, Katar, Kuvajt, Libanon, Oman, Saudijsku Arabiju, Siriju, Sudan i UAE)
tel: +00202 273 83 155, 273 55 815
fax:+ 00202 273 55 812
Adresa:  3, Abou El Feda St.
              Zamalek, Cairo
              EGIPAT
e-mail: croemb.cairo@mvpei.hr 

VAŽNIJE WEB ADRESE

E-portal Vlade

http://www.e.gov.bh/wps/portal

Agencija za ekonomski razvoj

http://www.bahrainedb.com

Business portal

http://www.bahrain.com/

Društvo inženjera 

http://www.mohandis.org/

Ministarstvo industrije i trgovine

http://www.moic.gov.bh/moic/en 

Ministarstvo vanjskih poslova

http://www.mofa.gov.bh

Ministarstvo pravosuđa

http://www.moj.gov.bh/

Ministarstvo transporta

http://www.transportation.gov.bh/en/

Ministarstvo unutarnjih poslova

http://www.interior.gov.bh/eng/index.asp

Ministarstvo financija

http://www.mof.gov.bh/

Carinska uprava

http://www.bahraincustoms.gov.bh/customs/en/

Ministarstvo rada

http://www.works.gov.bh/default.asp

Središnja banka

http://www.cbb.gov.bh/cmsrule/default.jsp 

Centar za znanost i istraživanja

http://www.bcsr.gov.bh/BCSR/En/default.aspx

Fond za zapošljavanje

http://www.lf.bh/en/

Civilne službe

http://www.csb.gov.bh/english/services.htm

Uprava za javne natječaje

http://www.tenderboard.gov.bh

* * *

Poslovanje na Arapskom poluotoku

PRIPREMIO: Ivan Zoričić


Foto_Ivan _Zoricic.JPG

Ivan Zoričić
 • Diplomirani pravnik, ACCA
 • 5 godina radnog iskustva u uredima Ernst&Young-a i Deloitte-a u Hrvatskoj
 • Od 1. listopada 2008. radi kao international tax manager u Ernst&Young - Bahrein

Za vrijeme svog radnog boravka na Srednjem Istoku Ivan Zoričić bit će na raspolaganju izvoznicima koji će trebati poslovne savjete oko poslovanja na tržištima tamošnjih zemalja.

Možete ga kontaktirati preko Tajništva HIZ-a, na telefon 01/4923796 ili e-mail info@hrvatski-izvoznici.hr ili izravno putem e-maila ivan.zoricic@gmail.com.

ZEMLJE ARAPSKOG POLUOTOKA 

zemlje_arapskog_poluotoka.jpg

 

Zemlja

Glavni grad

Površina
(km2)

Stanovništvo
(milijuna)

BDP
(milijarde USD)

BDP po stanovniku
(USD)

Bahrein

Manama

691

0,7

24,5

32.100

Kuvajt

Kuwait City

17.820

3,1

130,1

39.300

Oman

Muscat

212.460

3,2

61,6

24.000

Katar

Doha

11.437

0,8

57,7

80.900

Saudijska Arabija

Riyadh

1.960.582

23,5

564,6

23.200

Ujedinjeni  Arapski Emirati

Abu Dhabi

82.880

4,5

167,3

37.300

Jemen

Sanaá

527.970

18,7

52

2.300

BAHREIN - STRANA ULAGANJA

 • Potiču se strana ulaganja posredstvom Bahrain Development Bank koja nudi sufinanciranje stranih ulaganja po povoljnim uvjetima
 • Dugoročna strateška orijentacija na uslužne djelatnosti
 • Fokus na turizmu, zdravstvenoj, obrazovnoj i financijskoj industriji

BAHREIN – PRAVNI ENTITETI

 • Mogućnost osnivanja društva – najniži iznos temeljnog kapitala od BHD 20,000 (oko HRK 250,000)
 • Mogućnost osnivanja podružnice (branch office) ili predstavništva (rep office)
 • U određenim slučajevima potrebno je imati lokalnog partnera

BAHREIN – POREZI I CARINA

 • Nema poreza na dobit (osim naftnih kompanija)
 • Nema poreza na dohodak i PDV-a
 • Transfer dobiti u inozemstvo također se ne oporezuje
 • Nema deviznih ograničenja
 • Carine uglavnom nema (iznimno 5%), osim za uvoz alkohola (125%) i duhana (100%)

BAHREIN – FINANCIJSKA IZVJEŠĆA

 • Financijsko izvještavanje u skladu s međunarodnim računovodstvenim standardima (IFRS)

BAHREIN – STRUKTURA UVOZA ROBE

 • Ukupan uvoz preko 9 milijardi USD

 

Vrsta uvezene robe

Vrijednost / milijuni USD

Strojevi i uređaji uključujući električne aparate

825

Prometna sredstva

680

Proizvodi kemijske industrije

545

Osnovni metali i metalne prerađevine

522

Prerađena hrana, piće i duhanski proizvodi

246

Kamen, cement i drugi materijali

115

Povrće

108

Papir i proizvodi od papira

74

Drvo i proizvodi od drva

46

 

* * *
kratke-vijesti

Uspješno poslovanje hrvatskih poduzetnika u 2007.

Hrvatski su poduzetnici u 2007. godini ostvarili konsolidiranu neto dobit u iznosu od gotovo 24,8 milijardi kuna, 24,5 posto veću nego godinu ranije, što su najbolji rezultati poslovanja hrvatskih poduzetnika unazad pet godina, odnosno od kada je ukupna dobit veća od ukupnih gubitaka, stoji u Analizi financijskih rezultata poduzetnika Republike Hrvatske u 2007. godini koju je objavila Financijska agencija.

* * *

Poslovi ENT na tržištu ZND

ENT_2.jpg

Kompanija Ericsson Nikola Tesla sklopila je na području Zajednice Neovisnih Država (ZND) ugovore vrijedne 14,8 milijuna kuna. Riječ je mahom o poslovima modernizacije i nadogradnje fiksnih mreža, primjerice za ruske telekomunikacijske operatore - Svyazinvest i MegaFon te moldavskoga operatora Interdnjestrcom. Uz to ugovorene su i usluge podrške za sustav nadzora poziva za operatore Tozzi S.R.L iz Moskve i North West Telecom iz Sankt Petersburga te isporuke digitalnih telefona i radio jedinica za mikrovalne mreže i suvremenih IP orijentiranih rješenja za poslovne korisnike u Kazahstanu.

* * *
popusti-za-clanove-hiza

WLW - 10% popusta za članove HIZ-a

wlw-poslovna-trazilica.jpg

Više od 75 godina na europskom, te više od 15 godina na hrvatskom tržištu, WLW omogućuje lakše poslovanje gospodarstvenika.

WLW je izvor dragocjenih poslovnih informacija - na poslovnim tražilicama www.wlw.hr i europages.com su dostupne informacije za više od 1,6 milijuna gospodarskih subjekata iz 35 europskih država.
Takva online platforma, uz specijalizirana tiskana izdanja i elektroničke novosti osigurava brzu, jednostavnu i učinkovitu komunikaciju među poslovnim ljudima.

Korištenjem WLW usluga gospodarstvenicima je olakšano donošenje poslovnih odluka i omogućeno osvajanje novih kupaca, pronalaženje povoljnijih dobavljača te povećanje prepoznatljivosti njihovih kompanija na tržištu.

Članovi HIZ-a mogu, uz popust od 10% koristiti slijedeće usluge WLW-a:
prezentacija kompanije na poslovnoj tražilici www.wlw.hr
prezentacija kompanije na poslovnoj tražilici www.europages.com
objava oglasa u specijaliziranim tiskanim izdanjima WLW-a
objava vijesti u elektroničkom newsletteru
korištenje bonitetnih informacija i ekonomskih analiza

WLW omogućuje članovima HIZ-a korištenje svih usluga iz svoje ponude uz popust od 10%.

Kontakt:
WLW d.o.o. Zagreb, Fallerovo šetalište 22;
tel.01/30 30 500; fax 01 30 30 501
info@wlw.hr
www.wlw.hr

* * *

SPES – 10% popusta na usluge za članove HIZ-a

spes-global.jpg

SPES - centar za poduke i prevodilaštvo nudi:
- uslugu prevođenja
- sudske tumače
- simultano i konsekutivno prevođenje
- tečajeve stranih jezika
- poduke iz školskih predmeta 

POSEBNA POGODNOST U 2008. GODINI
SPES nudi popust od 10 % na sve svoje usluge članovima udruge Hrvatski izvoznici!

Kontakt:
SPES - centar za poduke i prevodilaštvo d.o.o.
Garićgradska 11, 10 000 Zagreb, Hrvatska
Radno vrijeme ureda: 8 - 20 sati
Matični broj: 1052632
Ziroračun: Zagrebačka banka d.d. - 2360000-1101311626
Tel / faks: 00 385 (0) 1 3095 915 
E-mail: spes@spes.hr
www.spes.hr

* * *

HEROLD Marketing CD Business - 5% popusta na poslovne pakete

herold-header.jpg

Iz širine podataka u njihovu dubinu....
HEROLD Marketing CD business najbrži je put prema unikatnoj bazi podataka o austrijskim poduzećima i ustanovama i osnova za sve daljnje marketinške akcije u vašem poduzeću. To je bitan i učinkovit alat za analizu vaše djelatnosti na austrijskom tržištu, odnosno sredstvo za analizu vaše konkurencije.

 • HEROLD Marketing CD business omogućuje neposredan pristup do najpotpunijih i najaktualnijih podataka o austrijskim poduzećima
 • Sadrži precizne podatke o više od 340.000 austrijskih poduzeća i ustanova (naziv poduzeća, adresa, telefon, faks, e-mail, internetska stranica, i sl.)
 • Marketinški relevantne dodatne informacije o približno 110.000 renomiranih poduzeća (profil poduzeća, opis djelatnosti, promet, broj zaposlenih, vozni park, i sl.)
 • Podaci o osoblju za cca 230.000 poduzeća (uključivo s imenima, stručnim nazivima, radnim mjestima)


herold-cd.jpg

Članovi Hrvatskih izvoznika ostvaruju popust od 5% kod kupnje poslovnih paketa HEROLD Marketing CD business. 

Distribucija HEROLD Marketing CD business:
Hohnjec & Hohnjec poslovno savjetovanje
Jurja Žerjavića 8, 10000 Zagreb - HR
Tel: +386 (0)41 751 179,  
E-mail: iztok.hohnjec@siol.net

www.herold-data.net

 

* * *

Hotel Express International – 10 % popusta za članove HIZ-a

hei_logo.jpg

 Hotel Express International, vodeći je svjetski business travellers program osnovan 1987. godine u Americi. Danas s glavnim uredom u Norveškoj u gradu Kristiansand  s 40 prodajnih i rezervacijskih  HEI ureda diljem svijeta.

 Svojim članovima Hotel Express omogućava 50% popusta na standardne cijene soba u oko 4000 hotela u 135 zemalja uključujući i Hrvatsku prema trenutno raspoloživim kapacitetima.

 U programu HEI nalaze se hoteli svjetski poznatih lanaca kao što su: Golden Tulip, Hilton, Best Western, Vienna International, Berjaya Hotels & Resorts, Radisson Hotels Worldwide,....

 Usluga hotelskog managementa tvrtke Hotel Express pravo je rješenje za outsourcing organizacije hotelskog smještaja i poslovnih putovanja za tvrtke čiji djelatnici prirodom posla češće putuju. Hotel Express pruža svakom korisniku brzu i kvalitetnu uslugu čime se rasterećuju odjeli i djelatnici Vaše tvrtke te ostvaruju značajne uštede.

hei-kartica.jpg

Uplatom godišnje članarine dostavit će Vam se HEI zlatnu karticu na Vaše ime i prezime, katalog hotela i račun. Povrat investicije u svaku članarinu je nakon 3-4 noćenja ukoliko se koriste hoteli regulirani ugovorom. Svako sljedeće noćenje je značajna ušteda što novca što Vašeg vremena u potrazi za hotelima.

 

Svim članovima HIZ-a Hotel Express International odobrava 10 % popusta na učlanjenje.

Kontakt:
Hotel Express International d.o.o.
Dr. Ante Starčevića 6,
44 000 Sisak
Hrvatska
Tel. +385 44 523 024
Fax.  +385 44 531 580
direktor@hot-ex.hr
www.hot-ex.hr
www.hot-ex.com

* * *

N-LAB – 15 posto popusta članovima HIZ-a pri kupnji ERP poslovnog softvera UBS21 ili UsBS21

N-LAB članovima Hrvatskih izvoznika odobrava popust od 15 posto pri kupnji ERP rješenja UBS21 te mogućnost plaćanja u 24 beskamatne mjesečne rate.

Detaljan opis rješenja možete pronaći na web stranici www.n-lab.hr, a za sve daljnje informacije obratite nam se putem maila na n-lab@n-lab.hr ili na broj telefona 01/2949-900.

* * *

Končar INEM - Akcija “Računala za članove udruge HRVATSKI IZVOZNICI”

Za članove HIZ-a, KONČAR Elektronika i informatika pripremila je posebnu ponudu za
kupnju informatičke opreme iz svog proizvodnog programa.
KONČAR Elektronika i informatika d.d. je prvi domaći proizvođač prijenosnih računala i s
ponosom ih predstavlja hrvatskim izvoznicima u ovoj ponudi. Iskustvo 30 godina rada s
računalima pretočeno je u kvalitetna prijenosna računala koja se odlikuju visokom
pouzdanošću i trajnošću.
Osim prijenosnih računala, u proizvodnom programu i ponudi informatičke opreme Končar nudi i
stolna računala te računalnu periferiju. Pozivamo sve zainteresirane da se informiraju o
cjelokupnoj ponudi informatičke opreme na njihovim web stranicama www.racunala.koncar.hr
Kontakti: tel. +385 1 3655 307 ili e-mail: pc.prodaja@koncar-inem.hr

* * *

© Sva prava su pridržana / Udruga Hrvatski izvoznici / 2008. www.hrvatski-izvoznici.hr

[ za ispis iz liste primatelja newslettera pošaljite prazan mail prateći sljedeći link: unsubscribe ]