Altpro dobitnik nagrade za Inovaciju godine

Altpro dobitnik nagrade za Inovaciju godine
ALTPRO logotip

Tvrtki Altpro iz Odre je 19. listopada o.g. dodijeljena nagrada "Inovacija godine" za 2014. godinu za "Sustav za osiguranje željezničko-cestovnih prijelaza RLC23", koji se osim u Hrvatskoj, koristi već u šest država, a velike su šanse za njegovu isporuku u još njih 15.

Godišnju nagradu Udruge inovatora Hrvatske direktoru tvrtke Altpro Zvonimiru Viduki su uručili pomoćnik ministra gospodarstva Tomislav Radoš i predsjednik Udruge inovatora Hrvatske Marko Bubaš.

Direktor Viduka je istaknuo kako ova inovacija povećava sigurnost na željezničko-cestovnim prijelazima i može se primjenjivati u cijelom svijetu. 

"Inovacija je razvijena, projektirana i proizvedena u Hrvatskoj, a uređaj je namijenjen za instalaciju na postojeće nezaštićene željezničko-cestovne prijelaze ili buduće prijelaze bez signalne infrastrukture. Trenutačno je to najkompletnije certificirano rješenje za najvišu razinu sigurnosti  za sigurnosne željezničke proizvode", rekao je gospodin Viduka.

Ta domaća inovacija, kako je naveo, osim u Hrvatskoj, koristi se već i u Austriji, Slovačkoj, BiH, Kini, Indoneziji i Južnoafričkoj Republici.

"Zahvaljujući ovom proizvodu i njegovoj komercijalizaciji povećali smo promet, izvoz i broj zaposlenih", izjavio je gospodin Viduka, napomenuvši da imaju velike šanse za skorašnje isporuke u još 15 zemalja (Čile, Rumunjska, Kosovo, Srbija, Albanija, Uzbekistan, Zambija, Francuska, Kongo, Egipat, Zimbabve, Tajland, Bangladeš, Indiju i Australiju.) .

Tržišni uspjeh ove inovacije rezultirat će i novom investicijom vrijednom tri milijuna eura i to u novi pogon, najavio je direktor Viduka navodeći kako planiraju zaposliti 70-tak ljudi, a pogon planiraju otvoriti sredinom 2016. godine.

Pomoćnik ministra Radoš je istaknuo kako su za razvoj gospodarstva važne inovacije, ulaganje u istraživanje i razvoj. Osvrnuo se i na Industrijsku strategiju napominjući kako se s početkom njezine implementacije bilježe i  dobri rezultati - rast industrijske proizvodnje, izvoza, pokrenuta je industrija i definiran njezin jasni pravac razvoja.

Kazao je i kako je pri kraju strategija pametne specijalizacije koja bi na jednom mjestu trebala objediniti sve ključne elemente i industrijske i inovacijske strategije, a uskoro će biti objavljeni i prvi natječaji za istraživanje i razvoj inovacije. Kao jedan od ključnih izazova za iduće razdoblje pomoćnik Radoš je naveo još jače povezivanje znanosti i gospodarstva.

Udruga inovatora Hrvatske pokrenula je godišnju nagradu "Inovacija godine" kako bi javno odala priznanje pojedincima i organizacijama koji su se istaknuli na području inovatorstva.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0