Drvna industrija RH nastavlja obarati izvozne rekorde

Drvna industrija RH nastavlja obarati izvozne rekorde
Drvo

Drvna grupacija Republike Hrvatske iz godine u godinu gotovo 70 posto prihoda realizira na inozemnim tržištima.

Prema podacima HGK, u 2015. kroz izvoz je ostvareno milijardu i 45 milijuna eura uz suficit od čak 542 milijuna eura, dok je u prvom polugodištu 2016. prihod od izvoza na godišnjoj razini rastao 5 posto dosegnuvši 552 milijuna eura, a suficit je iznosio 197 milijuna eura.

U ukupnom izvozu RH drvoprerađivači i dalje drže udjel veći od 10 posto dok istodobno uvoz drvnog asortimana u ukupnom uvozu na razini države ima udjel od samo 3 posto.

Ovaj je sektor, čini se, uspio razriješiti neka međusobna sporenja koja su znala zaiskriti u proteklim godinama, konačno je stavio sve glave na okup, što je potvrdila i Ambienta, 43. međunarodni sajam namještaja, unutarnjeg uređenja i prateće industrije koji je protekloga vikenda završen na Zagrebačkom velesajmu. 

Naime, ovogodišnja Ambienta, pod sloganom "Drvo je prvo" uspjela je prvi put pod istim krovom okupiti i promovirati hrvatsku drvnu industriju u cjelini, od najjednostavnijih proizvoda poput piljene građe i peleta, preko podnih obloga i građevne stolarije do opreme za vrtiće te namještaja za stambene objekte, ali i ekskluzivnog dizajna, gdje se kroz koncept Design District predstavilo 19 dizajnera i tvrtki.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli
li
0