Europljani se pomamili za pjenušcima, a domaći vinari to već dobro 'naplaćuju'

Europljani se pomamili za pjenušcima, a domaći vinari to već dobro 'naplaćuju'
Pjenušava vina simbolička fotografija

Podaci Eurostata pokazuju da su u 2017. zemlje Europske unije izvezle 809 milijuna litara pjenušaca, a čak 61 posto tog izvoza odnosno 494 milijuna litara otišlo je u države članice.

Italija, Francuska i Španjolska zaslužne su za čak 91 posto izvoza pjenušaca, a na tronu je Italija s čak 367 milijuna litara. Osim u zemlje EU, izvozna tržišta europskih pjenušaca su SAD gdje je otišlo čak 26 milijuna litara, Rusija te Japan. Uvezeno je svega 7,4 milijuna litara, a polovica uvoza potječe iz Australije i Južne Afrike.

Proizvodnji pjenušaca se već godinama okreću i hrvatski vinari, a trendovi na tržištu ih iz godine u godinu tjeraju da povećavaju količine te šire proizvodnju. 

Od ovog ljeta, primjerice, novost na tržištu su pjenušci Grasecco i Francesca vinske kuće Feravino, Na tržište su "izbacili" 40.000 boca Grasseca i 20.000 Francesce, a budući da je sve što su proizveli prodano, za iduću sezonu planiraju povećati proizvodne kapacitete na čak 100.000 boca.

"Jedini u Hrvatskoj koristimo Charmat metodu, a u pitanju su pjenušci koji su 100 posto od sorata frankovke i graševina. Zaštitili smo ih i na razini EU te smo u ovih nekoliko mjeseci koliko smo prisutni na tržištu postigli velik uspjeh. Iz vinske omotnice smo povukli tri milijuna eura kako bismo modernizirali podrum i nabavili opremu za ovu liniju pjenušaca te smo s tom investicijom završili ove godine. Zasad smo ostvarili izvoz pjenušaca u Nizozemsku i Belgiju", pohvalio se Luka Vrga, član Uprave tvrtke Osilovac u čijem je sastavu Feravino.

Osim što su pjenušci u trendu, što se ogleda i u sve većem rastu prodaje, ova je vinarija našla i novi kanal prodaje kroz koktel barove koji nude koktele na bazi njihovog Grasseca i Francesce, a ove turističke sezone pjenušci Feravina bili su prisutni duž obale, od Istre do Dubrovnika.

I kutjevačka vinarija Perak, ovog prosinca na tržište je izbacila pjenušac rađen od graševine s likerskim ekstraktom iz ledene berbe. Dobru godinu s pjenušcima imala je i vinarija Šember. "Od pjenušaca nam je najprodavaniji rose, a proizvodnju smo ove godine udvostručili i trenutno je na 40.000 boca. Prva smo vinarija koja radi pjenušce od starih plešivičkih sorti i od prvog dana radimo ručnu degoržaciju i jedna smo od rijetkih vinarija koja radi tako i zbog toga nemamo rasipa. Otkad imamo novi podrum lakše nam je sa skladištenjem jer je osmišljen tako da na svaku etažu stanje 100.000 boca", pohvalila se Ivanka Šember.

U pjenušce ulaže i vinarija Kolarić koja priprema novu liniju i privodi kraju građevinske radove na novom prostoru za odležavanje pjenušaca.  "Bit će to skladišni prostor koji nam je potreban, jer je moj stil i potpis da odležavaju barem dvije godine. Zbog starih sorti koje koristimo, plešivički pjenušci su, usudio bih se reći, najbolji u Hrvatskoj", poručuje vinar Franjo Kolarić.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli
li
0