Europski fondovi, novi proizvodi i izvoz strateške odrednice HBOR-a

Europski fondovi, novi proizvodi i izvoz strateške odrednice HBOR-a
Predsjednica Uprave mr.sc. Tamara Perko na 17. HBOR-ovoj konferenciji o poticanju izvoza

Strateške odrednice Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR) su europski fondovi, uvođenje novih proizvoda na tržište te poticanje izvoza, poručila je u četvrtak predsjednica uprave te banke Tamara Perko prilikom otvaranja HBOR-ove međunarodne konferencije o poticanju izvoza.

Kada je riječ o uvođenju novih proizvoda na tržište, u kratkoročnom i srednjoročnom razdoblju Perko govori o venture capital i equity fondovima. Pritom, napominje da je projekt venture fonda u nešto naprednijoj fazi i nada se da će tržištu biti predstavljen do kraja ove godine. Tim cijelim procesom upravlja Europska investicijska banka (EIB), koja ima značajno iskustvo u tom području.

Što se, pak, tiče equity fonda, on bi tržištu trebao biti predstavljen iduće godine, a kako se moglo čuti, vrijednost tog fonda će biti oko 70 milijuna eura, a venture fonda 40 milijuna eura.

Po pitanju europskih fondova, Perko je podsjetila da je prošlo godinu dana od postavljanja prvog financijskog instrumenta za rast i razvoj, namijenjenog malim i srednjim poduzetnicima. Osim toga, Perko je navela i pokretanje financijskog instrumenta usmjerenog na energetsku učinkovitost, prije svega javnih zgrada i javne rasvjete. Do kraja godine slijedi predstavljanje financijskog instrumenta za ruralni razvoj, a iduće instrument također iz područja energetske učinkovitosti, no vezan za privatni sektor.

S obzirom da je HBOR prvenstveno izvozna banka, odnosno izvozno-kreditna agencija, Perko kaže da je prirodno da stavlja fokus na izvoz, pri čemu posebno ističe dio koji se odnosi na osiguranje izvoza, a banka ove godine obilježava i 20. obljetnicu pokretanja tog modela.

Najčešći prigovor koji dobivaju je cijena kredita prema izvoznicima, odnosno da su kamatne stope previsoke, a Perko kaže da rade na tome da dođu do što jeftinijih izvora financiranja.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0