Forum o kontroli izvoza 2016

Forum o kontroli izvoza 2016
Europska komisija

U Bruxellesu će se 12. prosinca 2016. godine održati Forum o kontroli izvoza 2016 (Export Control Forum 2016) na kojem će se raspravljati o najvažnijim promjenama u novom zakonskom prijedlogu Europske komisije o modernizaciji kontrole izvoza

Europska komisija usvojila je 28. rujna 2016. godine prijedlog za modernizaciju kontrole izvoza robe s dvojnom namjenom. Cilj ovog zakonskog prijedloga je unaprjeđenje sustava kontrole izvoza kojim bi se osnažili kapaciteti kontrole u sljedećem desetljeću.

U cilju jačanja sigurnosti, Europska komisija predlaže uvođenje kontrole izvoza nad tehnologijama kibernetičkog nadzora kako bi se spriječile moguće zloporabe koje bi mogle dovesti do kršenja ljudskih prava ili narušiti  kibernetičku sigurnost Europske unije. Također se predlaže novi format Opće izvozne dozvole EU kojom bi se pojednostavnile procedure licenciranja.

Pri izradi ovog zakonskog prijedloga, posebno se vodilo računa o tome da se postigne ravnoteža između sigurnosti s jedne strane te slobode prometa roba, s druge strane, a sve u cilju postizanja visokog stupnja sigurnosti bez narušavanja slobode prometa robom s dvojnom namjenom. 

Prilikom izrade ovog prijedloga, Europska komisija je vodila široke konzultacije te želi nastaviti aktivnu suradnju sa svim dionicima u tom procesu. Stoga će EK u suradnji sa slovačkim Predsjedništvom održati Forum o kontroli izvoza 2016 što će biti izuzetna prigoda za raspravu o najvažnijim promjenama koje se nalaze u novom zakonskom prijedlogu o kontroli izvoza robe s dvojnom namjenom.

Na Forumu će se okupiti stručnjaci za kontrolu izvoza iz europskih institucija i država članica kao i udruge proizvođača i izvoznika, te drugi dionici uključeni u proizvodnju i trgovinu robe s dvojnom namjenom, ali i predstavnici civilnog društva i akademske zajednice.

Praktične informacije: 
- Datum održavanja: 12. prosinac 2016.
- Mjesto održavanja: CCAB – Kongresni centar „Albert Borschette“, Rue Froissart 36, Bruxelles
- Vrijeme održavanja: 9:30 – 17:30. Prijave počinju u 8:30.
- Službeni jezik konferencije: engleski                
 - Sudionici Foruma sami osiguravaju organizaciju i troškove puta, smještaja i hrane. Osvježenje i sendviči za vrijeme konferencije bit će osigurani.
- Prijava za Forum na: http://trade.ec.europa.eu/doclib/events/index.cfm?id=1562.

Izvor: MVEP

Podijeli
li
0