Gospodarska suradnja Koreje i Hrvatske ima potencijala za daljnji rast

Gospodarska suradnja Koreje i Hrvatske ima potencijala za daljnji rast
Zastava Južne Koreje

Gospodarska suradnja između Koreje i Hrvatske se povećava, ali ne onoliko brzo koliko bi mogla, rečeno je na Korejsko-hrvatskom gospodarskom forumu održanom u četvrtak.

Veleposlanstvo Republike Koreje i Korea Business Centar u četvrtak su održali Korejsko-hrvatski gospodarski forum s ciljem povezivanja i uspostavljanja kontakata između korejskih i hrvatskih tvrtki, stvaranja poslovnih partnerstva te unapređivanja gospodarskih odnosa.

Tom prilikom posebni savjetnik predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i savjetnik u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) Marko Jurčić istaknuo je da se suradnja između Koreje i Hrvatske povećava, čemu su doprinijeli posljednji događaji poput otvaranja hrvatskog veleposlanstva u Seulu te otvaranje zračne linije, koja povezuje dva glavna grada.

To su koraci koji generiraju suradnju, izjavio je Jurčić, no ocijenio je i da se gospodarska suradnja dviju država ne razvija „onoliko brzo koliko bismo voljeli i ne onoliko brzo koliko bi mogla”.

„Što se tiče izravnih stranih ulaganja moramo se usredotočiti na privlačenje investicija iz Koreje u Hrvatsku, jer do sada nismo imali puno uspjeha na tom području, dok su mnoge druge zemlje oko Hrvatske bile puno uspješnije”, napomenuo je Jurčić.

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku, u prvih 8 mjeseci ove godine Hrvatska je povećala izvoz u Južnu Koreju za 117,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, na 509,33 milijuna kuna. Istodobno, uvoz je povećan za 51 posto, na približno 917 milijuna kuna.

„Zadnjih godina bilateralna trgovina nije veća od 340 milijuna dolara. Ako se gospodarska misija i dalje nastavi, uvjeren sam da će volumen trgovine porasti za više od dvostruko”, rekao je izaslanik južnokorejskog ministarstva trgovine, industrije i energetike Jaeheung.

Izvor:HINA

Podijeli
li
0