HBOR lani i u prvih devet mjeseci ove godine podržao izvoz s 8,4 milijarde kuna

HBOR lani i u prvih devet mjeseci ove godine podržao izvoz s 8,4 milijarde kuna
HBOR

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) je u prošloj i prvih devet mjeseci ove godine kroz garancije, kredite i osiguranja izvoza podržala hrvatski izvoz s 8,4 milijardi kuna, istaknuto je u ponedjeljak na 16. HBOR-ovoj Međunarodnoj konferenciji o poticanju izvoza.

I potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić istaknula je važnost HBOR-a u poticanju izvoza podsjećajući kako je prošli tjedan predstavljen novi proizvod HBOR-a koji omogućava povoljno i kvalitetno kreditiranje na dugi rok, uz niske kamatne stope, a financirano iz europskih fondova.

Izvoznici su ti koji se natječu na međunarodnom tržištu, oni su ti kroz koje se najbrže prenose znanja, tehnologije, novi proizvodi, oni su ti koji hrvatsko gospodarstvo integriraju i povezuju s međunarodnim tržištem, naglasila je Dalić.

Potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva smatra i kako je za izvoznike izuzetno važna javna rasprava o ulasku Hrvatske u eurozonu. Cilj je da u nekom srednjoročnom razdoblju od pet do sedam godina Hrvatska postane članica eurozone i na taj način ukloni brojne rizike koji sada opterećuju hrvatsku ekonomiju, a time i izvoznike, istaknula je.

Predsjednica Uprave HBOR-a Tamara Perko je poručila je da će se HBOR i u budućnosti snažno fokusirati na izvoznike. Po podacima koje je iznijela, izvoznici u ukupnom broju poduzetnika imaju udjel od 15 posto, no zapošljavaju 50 posto ukupno zaposlenih, sudjeluju sa 66 posto u ukupnim prihodima, a u troškovima istraživanja i razvoja s 80 posto.

I savjetnik predsjednice RH za gospodarstvo Marko Jurčić je istaknuo važnost izvoza, posebice u kontekstu problema demografije, koji je gorući problem. Borba protiv tog problema su razne socijalne politike, a jedna od najjačih je politika radnih mjesta. A upravo je izvoz i izvozno gospodarstvo ono koje osigurava održiva radna mjesta, kazao je Jurčić.

Inače, jedna od glavnih tema ovogodišnje HBOR-ove konferencije o poticanju izvoza je uloga razvojnih banaka u internacionalizaciji nacionalnih gospodarstava, a na tom je panelu bilo riječi o ulozi HBOR-a te sličnih institucija u drugim zemljama, primjerice njemačke razvojne banke KfW, razvojnih banaka Španjolske, Poljske, Slovenije i drugih.

Izvor:HINA

Podijeli
li
0