HGK otvorio predstavništvo u Šangaju

HGK otvorio predstavništvo u Šangaju
HGK otvorio predstavništvo u Šangaju

Hrvatska gospodarska komora (HGK) otvorila je predstavništvo u Šangaju, a na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu održanom tom prigodom predsjednik HGK Luka Burilović izrazio je uvjerenje da će prisustvo Komore pridonijeti uspješnijoj suradnji dviju zemalja, dok su kineski ulagači iskazali interes za gradnju golf terena, izvijestili su iz Komore.

Kako navode iz Komore, u Kini živi 20 posto svjetske populacije, a njihov standard i ekonomija konstantno rastu. "Tu leži golem potencijal za plasman kvalitetnih proizvoda i usluga koje Hrvatska nesumnjivo ima. Zato će HGK u okviru novog ureda raditi na jačanju imidža i brenda Hrvatske i hrvatskih proizvoda", ističu.

Glavni hrvatski izvozni proizvodi na kinesko tržište trenutno su bukovo drvo, strojevi za oblikovanje gume i plastičnih masa, vatrogasna vozila, proizvodi od kože te lijekovi.

Kako napominje Luka Burilović predsjednik HGK, nema previše proizvoda veće dodane vrijednosti i to je ono što se mora mijenjati.

Burilović naglašava da najveće poteškoće domaćim izvoznicima u Kini predstavljaju nedefinirani certifikati i procedure za određene proizvode, a upravo rješavanje tih problema u suradnji s institucijama dvaju zemalja, bit će jedan od prioriteta HGK.

Hrvatski veleposlanik u Kini Nebojša Koharović uvjeren je da će predstavništvo HGK pomoći u rješavanju certifikata i na taj način spriječiti daljnje propuštanje prilika za ulazak na ovo tržište.

Na kineskom tržištu godinama su prisutne hrvatske tvrtke Podravka i Badel, a potpredsjednik Podravke za internacionalna tržišta Danijel Kocijan na forumu je izrazio nadu da će otvaranje predstavništva HGK u Šangaju olakšati proboj tvrtkama na kinesko tržište.

Direktor razvoja novih tržišta i projekata Badela Damir Butković smatra da su mogućnosti tržišta neograničene, pri čemu je za ulazak najbitniji kineski partner koji ima utjecaj na tom tržištu.

Predsjednik Komore za međunarodnu trgovinu Šangaja (CCPIT i COIC) Yang Jianrong pozvao je kineske investitore da ulažu u Hrvatsku, pri čemu je kao najatraktivnija naveo ulaganja u turizam i infastrukturne projekte.

Li Wei iz tvrtke L&L Golf kazao je da je Hrvatska vrlo popularna u Kini, posebno među ljudima koji se bave golfom. "Uložili bismo u golf terene ako hrvatska Vlada ponudi investitorima dobre uvjete. U Kini imamo 480 golf terena i više nema prostora za gradnju, stoga nam je interesantna Hrvatska", istaknuo je.

Iz HGK kažu da poslovanje u Kini mogu olakšati i posebne gospodarske zone orijentirane na slobodnu trgovinu, u kojima se provode specijalne ekonomske mjere za poticanje biznisa. Burilović je pritom podsjetio i kako je Hrvatska jedina država koja uz morske luke ima i one kontinentalne na obali Dunava, poput Osijeka i Vukovara, što, smatra, otvara dodatne logističke mogućnosti i jača poziciju Hrvatske u okviru inicijative predsjednika Xi Jingpinga.

Na Hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu sudjelovalo je više od stotinu kineskih gospodarstvenika, prilikom čega je potpisan i Sporazum o suradnji između HGK i CCPIT COIC.

U hrvatskom izaslanstvu koje je okupljenima predstavilo potencijale Hrvatske bili su izaslanik predsjednice RH Marko Jurčić, hrvatski veleposlanik u Kini Nebojša Koharović, državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić, dogradonačelnica Zagreba Olivera Majić, državna tajnica u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Nikolina Brnjac, potpredsjednik HGK Želimir Kramarić i Melida Ivković iz Agencije za investicije i konkurentnost.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0