Horvat i Altmaier o jačanju gospodarske suradnje

Horvat i Altmaier o jačanju gospodarske suradnje
Robna razmjena Republika Hrvatska - Republika Njemačka

Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i ministar gospodarstva i energetike Savezne Republike Njemačke Peter Altmaier razgovarali su u ponedjeljak o jačanju i unaprjeđenju gospodarske suradnje dvije zemlje, posebice u području automobilske industrije, 4.0. industrije i inovacija.

Nakon sastanka ministar Horvat je izjavio kako je Njemačka Hrvatskoj najvažniji bilateralni partner, te kako je riječ o gospodarstvu s kojim je Hrvatska u 2018. razmijenila roba i usluga na razini 5,4 milijarde eura. Hrvatska je svjesna da povjerenje između hrvatskih i njemačkih poduzetnika stagnira, kazao je Horvat napominjući kako je sastanak bio prilika za analizu što je tomu uzrok, ali i za otvaranje perspektive i razradu mogućnosti kako povećati i unaprijediti suradnju.

Ukazao je na termin posjeta njemačkog ministra, nekoliko dana prije njegove prve javne prezentacije nove industrijske strategije kojom Njemačka želi novi iskorak u industriji 4.0., te najavio kako će do kraja godine i Ministarstvo gospodarstva predstaviti nacionalni plan digitalnog gospodarstva.

Ovim razgovorom, kako je kazao, želimo uskladiti razvoj i metodologiju razvoja njemačke i hrvatske industrije. Dio toga je, kako je dodao, europska inicijativa koju Njemačka predvodi, a to je Savez za baterije. Dodao je kako će prema najavi ministra Altmaiera Hrvatska vrlo skoro biti punopravna članica tog saveza, čime joj se na raspolaganje stavlja financijska omotnica od pet milijardi eura koju je Europska komisija namijenila toj industriji.

Horvat je rekao i kako je predstavio financijske omotnice koje su kroz europske natječaje pripremljene u industriju 4.0., inovativna rješenja i inovativne tehnologije. Riječ je o gotovo 300 milijuna eura namijenjenih poduzetnicima za investicije u inovativne ideje. Po Horvatovim riječima, razgovaralo se i o spremnosti Hrvatske da stvori pretpostavke njemačkim investitorima koji žele dio automobilske industrije usmjeriti prema istočnoj ili srednjoj Europi.

Ministar Altmaier je kazao kako je cilj posjeta dobre odnose između dvije zemlje dići na joj višu razinu. Nakon ulaska Hrvatske u EU vidljiv je velik rast i velika dinamika u gospodarskom rastu, kazao je, te dodao kako Njemačka želi nastavak takva trenda kao i da što više njemačkih poduzetnika investira u Hrvatsku.

Na pitanje kako bi se usporenje gospodarskog rasta koje se predviđa Njemačkoj, moglo odraziti na Hrvatsku, Altmaier je rekao kako Njemačka zadnjih deset godina ostvaruje gospodarski rast, a ove godine ima stagnaciju od 0,5 posto, što je prije svega povezano s trgovinskim sukobima između Kine i SAD-a i Brexitom, no drago mu je što to do sada nije utjecalo na hrvatsko gospodarstvo.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0