Hrvatske tvrtke na najvećem svjetskom sajmu vojne i obrambene industrije

"Idex 2019.", Abu Dhabi

Hrvatske tvrtke na najvećem svjetskom sajmu vojne i obrambene industrije
Hrvatska vojna industrija
Hanza Media

Na najvećem svjetskom sajmu vojne i obrambene industrije i tehnologije "Idex 2019.", koji se od 17. do 21. veljače održava u Abu Dhabiju, nastupa i nekoliko hrvatskih tvrtki, a jedna od novosti sajma je da se sve više izlažu proizvodi s dvojnom namjenom, koji se mogu koristiti i u civilne i u vojne svrhe. U Abu Dhabiju u organizaciji HGK izlažu hrvatske tvrtke Šestan Busch, Galeb, Agencija Alan, DOK-ING, Odjeća i Čateks.

Na najvećem svjetskom sajmu vojne i obrambene industrije i tehnologije "Idex 2019.", koji se od 17. do 21. veljače održava u Abu Dhabiju, nastupa i nekoliko hrvatskih tvrtki, a jedna od novosti sajma je da se sve više izlažu proizvodi s dvojnom namjenom, koji se mogu koristiti i u civilne i u vojne svrhe, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatske gospodarske komore (HGK).

U Abu Dhabiju u organizaciji HGK izlažu hrvatske tvrtke Šestan Busch, Galeb, Agencija Alan, DOK-ING, Odjeća i Čateks.

Potpredsjednik HGK za industriju i energetiku Tomislav Radoš istaknuo je da su uz godišnji izvoz veći od 100 milijuna eura, tvrtke hrvatske obrambene industrije poznate kao provjereni dobavljači s proizvodima visoke kvalitete.

"Uvoz robe vojne namjene i nevojnih ubojnih sredstava smanjen je sa 70 milijuna eura u 2016. godini na 27 milijuna eura u 2017. godini. Nedavno su 34 domaća proizvođača potpisala ugovore o nabavi vojne opreme za hrvatske obrambene snage u vrijednosti od 314 milijuna kuna. To dovoljno govori o kvaliteti i standardima koje su naši proizvođači dosegli“, rekao je Radoš.

Povodom nastupa na spomenutom sajmu Subeije Kalo, direktor prodaje i unaprjeđenja poslovanja DOK-ING-a, tvrtke koja razvija i proizvodi robotizirane sustave posebnih namjena primarno za razminiranje, vatrogastvo i rudarstvo,   naglasio je da su sajmovi važan kanal upoznavanja potencijalnih kupaca o proizvodima, dodavši da je posljednji proizvod koji su razvili premijerno prikazan lani na sajmu u Parizu. Naglasio je kakop su toj tvrtki posljednjih nekoliko godina najjača izvozna tržišta upravo zemlje Bliskog Istoka, uz SAD i južnu Afriku.

Iz tvrtke Šestan-Busch navode da su već prisutni u 70 zemalja svijeta, a planiraju širenje u Afriku, Kanadu, Japan i skandinavske zemlje. Dnevno proizvedu oko tisuću komada kaciga za vojsku i policiju, no napominju da se i oni prema zahtjevima tržišta usmjeravaju i na proizvode dvojne namjene.

Direktor tvrtke Šestan-Busch Alojzije Šestan je naveo kako  je novi projekt razvoja multifunkcionalne zaštitne kacige sufinanciran sredstvima EU.

S druge strane, direktor Čateksa Davor Sabolić naglasio je da su lani izvezli proizvoda u vrijednosti od 70 milijuna kuna, dakle 75 posto proizvodnje.

Idex je jedina međunarodna izložba iz sektora naoružanja i vojne opreme koja se odvija na području regije MENA (Bliski Istok i sjeverna Afrika), gdje se predstavlja najnovija tehnologija vojne industrije i obrane kopna, mora i zraka. Na sajmu se očekuje 1.200 izlagača, 170 službenih delegacija i 105.000 posjetitelja iz više od 60 zemalja.

(Hina)

Podijeli
li
0