Hrvatsko-ukrajinski gospodarski forum: velik prostor za razvoj suradnje

Hrvatsko-ukrajinski gospodarski forum: velik prostor za razvoj suradnje
Hrvatsko-ukrajinski forum

Hrvatska i Ukrajina imaju dobre gospodarske odnose no prostora za napredak ima u brojnim sektorima, istaknuto je 13. lipnja 2017. godine na Hrvatsko-ukrajinskom gospodarskom forumu u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).
 
Posebno perspektivnim područjima za suradnju označeni su energetika, petrokemijska i kemijska industrija, metalurgija, brodogradnja, graditeljstvo, drvna industrija, poljoprivreda i prehrambena industrija te turizam.
 
Forum je održan u sklopu službenog posjeta predsjednika Vlade Ukrajine Volodimira Grojsmana Hrvatskoj.
 
Premijer Andrej Plenković je kazao kako podaci o rastu robne razmjene u prošloj godini dovoljno govore o tome što za hrvatske poslovne ljude znači tržište od 45 milijuna ljudi sklonih Hrvatskoj, a isto tako je hrvatsko tržište zanimljivo ukrajinskim poslovnjacima kao europsko tržište.
 
Ukrajinski premijer Volodimir Grojsman istaknuo je kako je potencijal za jačanje gospodarske suradnje dviju zemalja velik, posebice u energetici, turizmu, poljoprivredi i visokim tehnologijama.
 
Pozitivnim je ocijenio inicijativu Tri mora predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, kao i inicijativu gradnje plinovoda koji bi spojio Hrvatsku i Ukrajinu.
 
Predsjednik HGK Luka Burilović i predsjednik Trgovinsko-industrijske komore Ukrajine Genadij Čižikov su istaknuli kako dvije zemlje vežu prijateljski odnosi, kako suradnja postoji i među gospodarstvima, ali da ima prostora za jačanje gospodarske suradnje.
 
Burilović se nada da poboljšanje suradnje tek dolazi, a kao neka od područja izdvojio je energetiku, turizam, poljoprivredu i prehrambenu industriju i brodogradnju.
 
Čižikov je također kazao kako Ukrajinci žele ojačati suradnju na području turizma, farmaceutike, strojarstva, energetike, te kako žele pomoć hrvatskih tvrtki u izlasku na treća tržišta.
 
Na forumu su sudjelovale 22 ukrajinske tvrtke i 42 hrvatske među kojima Podravka, Vindija, Dalekovod, Končar EI, Institut IGH, Ina, Ericsson Nikola Tesla, Luka Vukovar itd.
 

Izvor: HINA

Podijeli
li
0