Jedini AI proizvod neke državne tvrtke ide u izvoz

Jedini AI proizvod neke državne tvrtke ide u izvoz
Odašiljači i veze d.o.o.

Odašiljači i veze (OiV), jedina državna tvrtka koja u ponudi ima proizvod koji se temelji na umjetnoj inteligenciji, Fire Detect AI, uz izvoz, planira mu širiti i primjenu. Fire Detect AI se, naime, razvija i za detekciju požara u skladištima, prodajnim centrima i industrijskim postrojenjima. To otvara mogućnost da će se u ubuduće moći spajati na videokamere u kompanijama, ali i kamere koje postavljaju gradovi po svojim ulicama.

Mate Botica, predsjednik uprave OiV-a kaže da je riječ o jednom od smjerova budućeg razvoja tog proizvoda. Dosad se, pojašnjava, pazilo da sustav bude otvoren, odnosno da ne bude ograničen na jedan tip ili proizvođača kamere.

Planiran je i razvoj algoritama za detekciju požara zatvorenih područja poput skladišta, prodajnih centara i industrijskih postrojenja, kaže Botica. Dodaje da će u tom slučaju biti potrebno uključiti i druge senzore osim video kamera radi bolje učinkovitosti.

Fire Detect AI je lani OiV-u donio 20 milijuna kuna vrijedan ugovor s Hrvatskim šumama. Cloud sustav trenutačno radi u četiri dalmatinske županije, gdje s 86 kamera na 43 lokacije pokriva područja s najvećim rizikom od izbijanja požara. Njime se upravlja preko četiri županijska nadzorna operativna centra (NOC).

Ljetos je alarmirao vatrogasce gotovo 400 puta i tako spriječio širenje požara. Razvoj ovog sustava OiV koordinira sa splitskim FESB-om. Taj fakultet razvio je umjetnu inteligenciju (AI), koja detektira požare, odnosno samo srce sustava. OiV je pak sve to postavio preko vlastite telekom mreže Cronecta.

Hrvatske šume izrazile su želju da sustav koriste i u ostalim dijelovima Hrvatske, jer se lani pokazao jako učinkovit, kaže Botica. Dodaje da bilježe veliki interes za sustavom izvana. Krajem prošle godine OiV je ugovorio suradnju o nastupu na tržištu Crne Gore s Radio-difuznim centrom iz Podgorice. “Interes su pokazale Italija, Crna Gora i Albanija. Čak i Grčka, koja je lani pogođena velikim požarom u blizini Atene”, zaključuje Botica.

Izvor:

Podijeli
li
0