KFK – Sasvim neočekivana izvozna priča iz Rugvice

KFK – Sasvim neočekivana izvozna priča iz Rugvice
KFK – Sasvim neočekivana izvozna priča iz Rugvice

KFK je tvrtka koja se bavi proizvodnjom i izradom aluminijsko-staklenih fasada, konstrukcija i slično. Uradci tvrtke izazivaju pozornost na pogonima u Rugvici, uz autocestu prema Slavonskom Brodu, na poslovnim zgradama poput novoga VMD-ova centra u zagrebačkoj Strojarskoj, u dubrovačkoj i frankfurtskoj zračnoj luci, na Muzeju za umjetnost i dizajn u New Yorku, Westfieldu u Londonu i mnogim drugim građevinama.

Izgledaju impresivno, a ništa manje impresivni nisu ni proizvodni pogoni tvrtke KFK, hrvatskog i regionalnog lidera u proizvodnji aluminijsko-staklenih fasada koje plasira na europsko i svjetsko tržište. Od ulaznih vrata do proizvodnih pogona u Rugvici sve je na visokoj tehnološkoj razini, a ni u unutrašnjosti nije zanemaren dizajn – sve je u crnome metalu i cigli.

KFK, donedavno KFK Tehnika, tvrtka je o kojoj se u široj javnosti malo zna. Tvrtku dobro poznaju oni koji nešto grade i žele imati vrhunsku aluminijsko-staklenu fasadu, a poznata je i onima koji proučavaju rang-liste petsto najboljih kompanija u Hrvatskoj jer je KFK u gotovo svim kategorijama stalno među najboljima.

KFK je posljednjih godina u velikom investicijskom ciklusu i osvaja sve više stranih tržišta. Provedbom svih planiranih investicija i povećanjem kapaciteta KFK je postao jedna od najvećih tvrtki u sektorskoj proizvodnji u Europskoj uniji.

Srednjoročni je plan utrostručiti trenutačni promet i do 2020. pozicionirati se među tri najveća svjetska proizvođača fasada s proizvodnim kapacitetom od petstotinjak tisuća četvornih metara visokokvalitetnih aluminijsko-staklenih fasada. KFK-ova je filozofija tražiti posao ondje gdje ga ima dovoljno. Pritom su, kažu u tvrtki, imali sreće razviti proizvod koji mogu plasirati u bilu koju zemlju svijeta i biti konkurentni.

Danas najviše kupaca tvrtka ima na tržištu SAD-a, Velike Britanije, Austrije, Švicarske i Njemačke, a upiti stižu čak i iz Australije. U ovom trenutku ima nekoliko projekata na britanskom tržištu, koje joj je posebno zanimljivo i izazov zbog specifičnih regulativa i propisa. Cilja još nekoliko projekata na tom tržištu, ali još nisu u fazi odlučivanja. U igri su i novi projekti u SAD-u; potražnja se, kažu, povećava jer kupci sve više zahtijevaju kvalitetu proizvoda i kompletne usluge koju im KFK može pružiti, po čemu se ističu.

Na zapadnim tržištima KFK jekonkurentan prije svega zbog toga što nudi kompletan paket: od vođenja projekata, projektnog ureda, dizajna, proizvodnje do ugradnje i konzaltinga. Na Bliskom istoku pak nije konkurentan u prvom redu zbog vrlo jeftinih indijskih, kineskih i bliskoistočnih proizvođača fasada.

Iako malo koja novija alustaklena fasada u Hrvatskoj nije njihova, u KFK-u kažu da se sada oko 80 posto njihove proizvodnje financijski izvozi na tržišta Zapadne Europe, Sjeverne Amerike i regije, a samo 20 posto projekata odrađuju na domaćem tržištu. I dalje je glavni fokus na europsko tržište i SAD, gdje je tvrtka počela raditi prije deset godina, ali posljednje tri-četiri godine nastupa samostalno u suradnji s građevinskom tvrtkom iz New Yorka koja ugovora poslove, a KFK za nju izrađuje fasade. Njegov rast posljednjih nekoliko godina potaknut je stalnim ulaganjima u novu i sofisticiranu tehnologiju, vlastiti razvoj novih proizvoda te prodajnu mrežu diljem svijeta, ponajprije u SAD-u, Velikoj Britaniji i Europskoj uniji.

Dio ‘tajne uspjeha’ sigurno je i u tome što je na tržišta izvan Hrvatske izišao još prije petnaest godina, a s obzirom na to da je ondje mnogo veća konkurencija za tvrtke njegova profila, bio je prisiljen ulagati i stalno se usavršavati.

Izvor: Lider

Podijeli
li
0