Korčulansko maslinovo ulje i Paška janjetina dobili zaštićenu oznaku EU-a

Korčulansko maslinovo ulje i Paška janjetina dobili zaštićenu oznaku EU-a
Maslinovo ulje

Korčulansko maslinovo ulje i Paška janjetina dva su nova hrvatska prehrambena proizvoda koja su dobila zaštićenu oznaku izvornosti na razini Europske unije, a odluka je stupila na snagu u srijedu objavom u službenom listu EU-a.

„Korčulansko maslinovo ulje” je ekstra djevičansko maslinovo ulje koje se dobiva izravno iz ploda masline isključivo mehaničkim postupcima. Korčulansko maslinovo ulje prilikom stavljanja na tržište mora imati strogo definirana  fizikalno-kemijska i organoleptička svojstva.

Područje proizvodnje „Korčulanskog maslinova ulja“ obuhvaća cijeli otok Korčulu kojem pripadaju katastarske općine Vela Luka, Blato, Smokvica, Čara, Račišće, Pupnat, Žrnovo, Korčula i Lumbarda.

"Paška janjetina” svježe je meso dobiveno klanjem mlade muške i ženske sisajuće janjadi, ojanjene na otoku Pagu od istoimene hrvatske autohtone pasmine ovaca – paške ovce koju se uzgaja isključivo na otoku Pagu.

„Paška janjetina” proizvodi se na području čitavog otoka Paga. Granica zemljopisnog područja proizvodnje je obalna crta otoka Paga.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0