Ministar Habijan domaćin Okruglog stola „Iskoristimo potencijal jedinstvenog tržišta“

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja danas je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu održalo Okrugli stol „Iskoristimo potencijal jedinstvenog tržišta“ s predstavnicima relevantnih zajednica i nadležnih institucija Republike Hrvatske. Okrugli stol održan je povodom posjete g. Enrica Lette, bivšeg talijanskog premijera i predsjednika Instituta Jacques Delors.  
 
Povod posjete g. Lette Republici Hrvatskoj je izrada neovisnog Izvješća na visokoj razini o budućnosti jedinstvenog tržišta koje će biti predstavljeno na sastanku Europskog vijeća u travnju 2024. godine. Naime, Europsko vijeće je pozvalo na izradu predmetnog Izvješća, za čiju izradu je zadužen g. Letta, a s ciljem sagledavanja šire slike jedinstvenog tržišta. Izvješće će sadržavati i mišljenje izvjestitelja kojem će prethoditi javne konzultacije s širokim spektrom dionika - institucije država članica EU-a, poslovna zajednica, razna udruženja i drugi relevantni dionici, Europski parlament, Europski gospodarski i socijalni odbor i druge institucije EU-a. Izvješće će uzeti u obzir različite aspekte, kao i izazove provedbom postojećeg zakonodavstva jedinstvenog tržišta.
 
Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan sudjelovao je na Okruglom stolu, uz predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića, potpredsjednika Vlade i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića, ministra financija Marka Primoraca, zamjenika glavne direktorice Glavne uprave za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo te male i srednje poduzetnike Europske komisije Huberta Gambsa, državne tajnice Ministarstva vanjskih i europskih poslova Andreje Metelko-Zgombić te državnog tajnika Hrvoja Bujanovića.
 
Tom prigodom ministar Habijan naglasio je kako Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kontinuirano rade na nizu mjera i politika kako bi ojačali jedinstveno tržište i omogućili mu da ostvari svoj potencijal.
 
„Nužno je nastaviti s uklanjanjem regulatornih prepreka i spriječiti uvođenja novih prekomjernih administrativnih opterećenja. Velik dio posla smo odradili, ali ne smijemo tu stati. Novi Akcijski plan za smanjenje neporeznih i parafiskalnih davanja sadrži 67 mjera provedbom kojih se planira izravno troškovno rasterećenje gospodarstva u iznosu od 136.960.257,45 eura. Sve će mjere u potpunosti biti provedene do kraja 1. tromjesečja ove godine. Nadalje, važno je osigurati usklađenu provedbu EU prava i politika jedinstvenog tržišta EU povezanih s temeljnim slobodama, javnom nabavom i tržišnim natjecanjem. Pored uklanjanja tržišnih prepreka i politike boljih propisa, konkurentnost zahtjeva kombinaciju različitih politika, primjerice ulaganja u istraživanje i inovacije, digitalizaciju, dovršetak unije tržišta kapitala, kao i funkcionalne institucije tržišnog gospodarstva“, naglasio je ministar Habijan.
 
Ministar Habijan je istaknuo kako Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja kontinuirano, osim na javnim politikama, radi i na razvoju specifičnih sektorskih politika od velike važnosti za jačanje jedinstvenog tržišta, a to su zaštita potrošača, javna nabava, industrija, obrambena industrija i energetika.
 
Predsjednik Vlade Plenković u svom je govoru naglasio da je jedinstveno tržište jedno od ekonomskih i političkih naslijeđa koja predstavljaju bit i svrhu Europske unije.
 
Osvrnuvši se na Izvješće o budućnosti zajedničkog tržišta, premijer je kazao da će se o njemu raspravljati na posebnom sastanku Europskog vijeća 17. i 18. travnja, a današnji je susret prigoda da Enrico Letta čuje i hrvatska stajališta o funkcioniranju jedinstvenog tržišta.
 
Hrvatska je najmlađa članica Europske unije i među onim je zemljama koje su neto korisnici europskoga proračuna, rekao je premijer Plenković podsjetivši da je višak povučenih u odnosu na uplaćena sredstva oko 14,5 milijardi eura i dodao kako se hrvatski gospodarski subjekti još uvijek jačaju da bi bili što ravnopravniji na jedinstvenom tržištu.
 
Enrico Letta je u svom obraćanju istaknuo izazov fragmentacije tržišta, raznih prepreka i opterećenja koja mnoga ulaganja tjeraju izvan Europe. Naglasio je važnost geopolitičke dimenzije jedinstvenog tržišta, u kontekstu više kriza s kojima se Europa suočava. Adresirao je i temu slobode kretanja odnosno mogućnosti ostanka u matičnoj državi članici, s obzirom na izazov „odljeva mozgova“. 
 
Danas održan Okrugli stol bio je prilika da predstavnici poslovne i akademske zajednice te nadležne institucije Republike Hrvatske razmijene svoja iskustva i stavove o preprekama i izazovima na jedinstvenom tržištu EU, kao i mogućnostima njegovog daljnjeg napretka kao kamena temeljca europskih integracija.

(MINGOR)

Podijeli
li
0