Novi sustav naplate cestarina za teška motorna vozila u Sloveniji

Novi sustav naplate cestarina za teška motorna vozila u Sloveniji
Naplata cestarine

Od 1. travnja ove godine stupa na snagu novi sustav naplate cestarina za teška motorna vozila u Sloveniji.

Na web-stranici Veleposlanstva RH u Slovenij je objavljena važna obavijest koju možete pronaći na poveznici u nastavku  http://si.mvep.hr/files/File/2018/180302-dars-go.pdf

Republika Slovenija će od 01. travnja 2018. godine na autocestama i brzim cestama uvesti elektroničku naplatu cestarine za vozila kojima najveća dopuštena masa prelazi 3,5 tone (teška vozila) u slobodnom toku prometa. Od 1. travnja za teška vozila više neće biti moguće tekuće plaćanje cestarine na naplatnim postajama, a istovremeno se ukida mogućnost plaćanja cestarine postojećim elektroničkim medijima DARS-karticama i ABC-pločicama.

Svako teško vozilo koje će koristiti slovenske autoceste ili brze ceste, morat će biti registrirano za korištenje sustava DarsGo i opremljeno uređajem DarsGo, koji omogućava obračun cestarine.

Registracija i pribavljanje uređaja DarsGo moguće su u matičnim DarsGo servisima u Ljubljani, na odmorištima Lopata, Maribor i Grabonoš te na graničnim prijelazima Obrežje, Gruškovje i Fernetiči.

Od početka 2018. godine nadalje to je moguće i na benzinskim postajama na odmorištima na autocestama. Uređaj DarsGo moguće je pribaviti i putem privatnog dijela internetske stranice www.darsgo.si .

Naglašena je preporuka da korisnici sustava DarsGo pravovremeno riješe sve što je potrebno kako bi se izbjeglo čekanje za registraciju kod prelaženja na novi sustav.

Cestarina će se moći na sada važeći način plaćati do uključujući 31. ožujka 2018. godine do kraja dana. Uređaj DarsGo može se namjestiti u vozila već prije toga datuma, jer financijske transakcije pomoću tih uređaja do 1. travnja 2018. godine neće biti moguće.

Dodatne informacije o novom sustavu naplate dostupne su u pozivnom centru Društva za autoceste u Republici Sloveniji d. d. (telefonski broj +386 1 518 8 350), na elektronskoj adresi info@darsgo.si  i mrežnoj stranici: www.dargo.si .

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova prenosi da se ovih dana u Sloveniji pojavljuju i medijske informacije o tome kako će već od 1. travnja na slovenskim autocestama sva teška motorna vozila (najveće dopuštene mase preko 3,5 tona), koja neće biti registrirana u sustavu DarsGo te u kabini imati postavljen elektronski uređaj, biti isključivana iz prometa, zbog čega se očekuju veliki prometni zastoji.

Naime, preko 80% ovog prometa u Sloveniji je tranzitno te ga obavljaju strani cestovni prijevoznici, a do 12. ožujka 2018.  je u sustavu DarsGo prijavljeno samo oko 47.500 vozila (do kraja ožujka očekuje se njih oko 80.000).  http://4d.rtvslo.si/arhiv/dnevnik/174525463

Podijeli
li
0