Održan hrvatsko-austrijski gospodarski forum o željezničkoj infrastrukturi i logistici

Održan hrvatsko-austrijski gospodarski forum o željezničkoj infrastrukturi i logistici
Održan hrvatsko-austrijski gospodarski forum o željezničkoj infrastrukturi i logistici

U Hrvatskoj su u tijeku i predstoje značajna ulaganja u željezničku infrastrukturu, što predstavlja priliku i za austrijske tvrtke, istaknuto je u utorak na Hrvatsko-austrijskom gospodarskom forumu o željezničkoj infrastrukturi i logistici. Forum je organizirala Hrvatska gospodarska komora (HGK) u povodu službenoga posjeta predsjednika Republike Austrije Alexandera Van der Bellena Hrvatskoj. 

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je istaknula da je Austrija jedan od najvažnijih hrvatskih gospodarskih partnera, a s ulaganjima koja premašuju četiri milijarde eura drugi je najveći inozemni ulagač u Hrvatsku.

Navela je i da je ukupna trgovinska razmjena Hrvatske s Austrijom u 2017. iznosila 2,5 milijardi eura, pri čemu je Austrija bila četvrti hrvatski vanjskotrgovinski partner, uz porast od sedam posto u odnosu na godinu ranije. Upozorila je, međutim, da Hrvatska kontinuirano uvozi gotovo dvostruko više austrijskih proizvoda nego što izvozi na austrijsko tržište i tu vidi priliku za unaprjeđenje suradnje.

Prostor za jačanje gospodarskih odnosa vidi i u sektoru prometa, uz ocjenu da je nedopustivo da putovanje vlakom od Beča do Zagreba danas traje gotovo jednako kao u doba Habsburške Monarhije.

Napomenula je da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture planira brojna ulaganja u željezničke infrastrukturne projekte, a njihova procijenjena vrijednost do 2030. godine je viša od tri milijarde eura.

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen napomenuo je da u Hrvatskoj posluje oko 700 austrijskih tvrtki ulagača koji su otvorili 35 tisuća radnih mjesta, a kako zasigurno postoji prostor i za jačanje te suradnje. Ustvrdio je da je Hrvatska zanimljivo mjesto za ulaganja te da na njihovu privlačenju treba stalno raditi, između ostalog i unaprjeđenjem pravnog okvira, pojednostavljenjem poreznog sustava, podizanjem infrastrukturnih kapaciteta, kao i razvojem dobro motiviranih i obučenih radnih kadrova.

Za projekte u sektoru prometa je u Hrvatskoj u ovom trenutku ugovoreno je oko dvije milijarde eura, a uglavnom se odnose na željeznicu, rekao je ministar prometa Oleg Butković. 

Primarna zadaća i opredjeljenje Vlade je razvoj željezničke infrastrukture, odnosno tehnološki razvijenog i učinkovitog željezničkog prometa, poručio je.

Napomenuo je da se najveći dio investicija u željezničku mrežu odvija na mediteranskom koridoru, na kojem se nalazi i Hrvatska. Kaže da je u tom kontekstu prioritet izgradnja nizinske pruge Zagreb-Rijeka.

Ulaganja u željeznicu na mediteranskom koridoru usko su povezana s ulaganjima u infrastrukturu luke Rijeka, jer bez razvoja željeznice ni luka Rijeka neće moći postići svoj pun potencijal, poručio je Butković.

Predsjednik HGK Luka Burilović je istaknuo da željeznička industrija u Hrvatskoj zapošljava više od 6000 ljudi i od strateške je važnosti ne samo za hrvatsko gospodarstvo, već i razvoj cijele jugoistočne Europe.

Potpredsjednik austrijske gospodarske komore  Richard Schenz izvijestio je da su u Zagreb stigli predstavnici 30 austrijskih tvrtki kako bi razgovarali o mogućnosti suradnje i partnerstva.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0