Održana: EUforija - Poljoprivreda, ribarstvo, prehrambena industrija i šumarstvo

Održana: EUforija - Poljoprivreda, ribarstvo, prehrambena industrija i šumarstvo
Euforija

U Zagrebu je 5. prosinca 2012. održana konferencija Euforija na temu „Poljoprivreda-ribarstvo-prehrambena industrija“.

Euforija


Konferenciju je otvorio ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina izlaganjem o dosadašnjim akcijama njegova ministarstva i planovima za naredno razdoblje. Za 2013. godinu predviđena je priprema Zakona o poljoprivrednom zemljištu, izmjena zakona o potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju, jačanje apsorpcijskog kapaciteta iz fondova EU te priprema programa ruralnog razvoja za razdoblje od 2014. do 2020.
Na panelu o srednjoročnim perspektivama poljoprivrede, šumarstva i ribarstva u EU sudjelovali su Dalibor Georgievski, stručnjak za SAPARD i IPARD, Miroslav Božić, šef pregovaračke skupine za poljoprivredu, Darko Znaor, stručnjak za organsku poljoprivredu, Sonja Karoglan Todorović, stručnjak za poljoprivredu i EU projekte te Zvjezdana Blažić, savjetnica ministra poljoprivrede. Svaki iz svog kuta panelisti su raspravljali o srednjoročnim prognozama za poljoprivredu Hrvatske nakon ulaska u EU. Nakon uvodnog izlaganja Ante Babića o poljoprivredi u EU i onome što će se stvarno dogoditi 2013., rasprava na panelu je krenula u smjeru reforme Zajedničke poljoprivredne politike EU koja slijedi 2014., a koja će se još više fokusirati na ekologiju, zaštitu okoliša i ruralni razvoj. Na panelu su iznijeta oprečna iskustva Rumunjske i Bugarske, koji su uz pronevjere jedva došli do iskorištenja od 30%, te s druge strane Poljaka, koji nisu imali adekvatne nacionalne programe poljoprivrednih poticaja financiranih iz svog proračuna te su stoga maksimalno iskoristili EU fondove. Hrvatska je dobila puno mogućnosti i izdašna sredstva, za koja se ozbiljno treba potruditi da se iskoriste – ne toliko u Stupu 1 koji ovisi i poljoprivrednom zemljištu, nego u Stupu 2 koji će se više fokusirati na ruralni razvoj. Darko Znaor je ustvrdio da će u tom smislu najvažniji biti REZ u hrvatskoj poljoprivredi – što znači bolje upravljanje slabim točkama hrvatske poljoprivrede - resursima, ekologizacijom i znanjem.
Do kraja radnog dijela konferencije održana dva panela - o promjenama u poljoprivredi, ribarstvu i prehrambenoj industriji nakon pristupanja u EU te o financiranju poljoprivrede iz EU fondova, na kojima su panelisti raspravljali o prilikama u organskoj i ekološkoj poljoprivredi, ruralnom razvoju te detaljima projektnog ciklusa u IPARD-u i sličnosti sa Stupom 1 i Stupom 2 novih EU fondova.

Raspored tema do kraja projekta po mjesecima je sljedeći:

Građevinarstvo i nekretnine13.2.2013.
Okoliš06.3.2013.
Carine i vanjska trgovina3.4.2013.
Trgovina i zaštita potrošača8.5.2013.
Informacijsko društvo 5.6.2013.

MJESTO ODRŽAVANJA:

Muzej Mimara, Rooseveltov trg 5, Zagreb
Više informacija potražite na www.euforija.hr ili broj telefona 01/4576 501

KOTIZACIJA:

Za članove HIZ-a cijena kotizacije iznosi 1.409,10 (PDV uključen)
KOTIZACIJA PUNA CIJENAe 2.013,00 HRK (PDV uključen)
Paket 1: dva i više sudionika iz iste firme => popust 10%
Paket 2: pet i više sudionika iz iste firme => popust 20%

PRIJAVE:

putem on-line obrasca na adresi http://www.euforija.hr/prijave/

Podijeli
li
0