Osnovana Gospodarska komora Hrvatska – Kina

U Zagrebu je 19. prosinca osnovana Gospodarska komora Hrvatska – Kina koja za cilj ima okupiti kineske i hrvatske gospodarstvenike zainteresirane za međusobnu suradnju te im pružiti pomoć u poslovanju na hrvatskom i kineskom tržištu.

"Kineski investitori već duži niz godina pokazuju interes za ulaganja u Hrvatsku i to primarno u logističko-transportnom sektoru jer su prepoznali naš vrlo dobar geostrateški položaj. Prijevoz roba do jedinstvenog europskog tržišta preko Hrvatske kraći je ponekad i za 5 dana u odnosu na sjeverne europske luke, a mi smo i jedina država koja uz morske luke ima i one kontinentalne, što nam otvara dodatne logističke mogućnosti", istaknuo je potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore za međunarodne poslove i EU Ivan Barbarić, dodavši kako je zanimanje kineskih ulagača pojačano uspostavom inicijative 16+1 te definiranjem strategije kineskog predsjednika Xi Jinpinga "One belt, one road".

Barbarić je naglasio kako je osnivanje Gospodarske komore Hrvatska – Kina logičan korak u jačanju suradnje između poduzetnika dviju zemalja te da će, uz rad predstavništva HGK u Šangaju, podići gospodarske odnose Hrvatske i Kine na višu razinu.

Veleposlanik NR Kine Zhaoming Hu je naglasio intenziviranje gospodarske suradnje između dviju zemalja posebno ističući izgradnju Pelješkog mosta koja je povjerena korporaciji China Road and Bridge i izgradnju vjetroelektrane kod Senja kineske tvrtke Norinco vrijednosti 1,1 milijardu kuna.

Na osnivačkoj skupštini Gospodarske komore Hrvatska – Kina je u ime HGK bio i predsjednik HGK – Komore Zagreb Zlatan Fröhlich.

Izvor: HGK

Podijeli
li
0