Problemi izvoznika - tečaj kune i velika davanja za plaće

Problemi izvoznika - tečaj kune i velika davanja za plaće
Hrvatski izvoz simbolička fotografija

Hrvatski izvoz lani je porastao za 3,4%, što je najslabiji rezultat u proteklih pet godina. Glavni problem izvoznika i dalje su snažan tečaj kune te prevelika davanja za plaće. Ipak, konkurentnost bi se mogla popraviti boljim iskorištavanjem europskih fondova, posebno za ulaganja u istraživanje i razvoj.

Boris Popović, predsjednik Uprave Alarm automatike, tvrdi da je Hrvatska po konkurentnosti zadnja, ali po bruto plaćama druga u istočnoj Europi.

Samo Slovenija ima veće bruto plaće od Hrvatske. A Slovenija je najkonkurentnija u istočnoj Europi i zaslužuje takve plaće, dodao je.

Izvoz raste najsporije u posljednjih pet godina, ali povećanje od 700 milijuna eura nije malo, smatra ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac.

Ja sam duboko uvjerena da kroz EU fondove možemo puno unaprijediti sliku, posebice kad govorimo o velikim poduzećima, u sljedećem financijskom razdoblju, izjavila je Žalac.
Hrvatska banka za obnovu i razvitak snažnije otvara vrata izvoznicima. Prošle je godine odobrila čak pet puta više novca za projekte koji se financiraju iz fondova EU-a.

Rizika u poslovanju s inozemstvom je mnogo - od usporavanja Italije i Njemačke pa do Brexita. No izvoznici uglavnom poručuju - baza nam je toliko mala da unatoč svemu tome možemo samo rasti.

Izvor: www.hrt.hr

Podijeli
li
0