Softverski izvoznici u 2023. zabilježili rast prihoda

Udruga nezavisnih softverskih izvoznika CISEx objavila je financijske rezultate tvrtki članica za 2023. godinu koja je, kako kažu, bila izazovna za IT sektor. Ukupni prihodi članica udruge, naime, značajno premašuju milijardu eura, a u 2023. su rasli stopom od 17 posto, dok prihodi iz inozemstva, odnosno izvoz, iznosi 613 milijuna eura, što je rast od 13 posto u odnosu na 2022. godinu.

Udio izvoza u prihodu od prodaje drži se na ‘i dalje solidnih‘ 57 posto. Istovremeno, promatraju li se pokazatelji svih tvrtki u Hrvatskoj za koje su dostupni godišnji izvještaji, kojih je otprilike 159 tisuća, blago prilagođen rast prihoda iznosio je oko 9 posto, dok rasta izvoza prošle godine nije bilo, stoji u objavi udruge koju potpisuje Tajana Barančić, direktorica Astra poslovnog inženjeringa.

- Prošla godina je za IT sektor bila iznimno izazovna i mnoge tvrtke su to osjetile. Ukupno smo ostvarili daljnji rast prihoda, izvoza i zaposlenika u odnosu na 2022., što bi bilo izazovno i u nekoj ‘normalnijoj‘ godini bez ovakvih poremećaja na globalnom tržištu koji se izrazito odražavaju na IT sektor, jer je 2022. bila iznimno jaka godina s rastom od 26 posto. Takve rezultate nije lako ponoviti, a kamoli ih premašiti, što smo zajedno i uspjeli - objavila je Barančić.

Navedeni su rezultati zapravo i bolji od očekivanih, komentirao je Ivan Bešlić, odnedavni predsjednik CISEx-a, s obzirom na dosta loše vijesti iz Sjedinjenih Američkih Država i zapadne Europe.

- Iako smo prethodnih godina bili navikli gledati rast od 15 do 30 posto, možemo reći da je rast od 13 posto zadovoljavajući jer se ipak nalazimo u periodu stagnacije. Također, pozitivan trend vidimo i kod zapošljavanja, gdje je u odnosu na 2023. godinu došlo do rasta od 10 posto - rekao je Bešlić, osvrćući se na podatak da su članice CISEx-a prošle godine otvorile više od tisuću radnih mjesta, unatoč usporavanju zapošljavanja u IT sektoru.

Prihodi po zaposleniku rasli su šest posto i premašili 100 tisuća eura po zaposleniku. Od 243 tvrtki koje su članice CISEx-a, 220 je dobitaša, dok su 23 članice zabilježile gubitak. Prema prihodima, izvozu i broju zaposlenika CISEx trenutno objedinjuje oko četvrtinu hrvatske softverske industrije. Također, prosječna neto plaća prema satima rada deset je posto veća u CISEx članicama nego u prosjeku industrije. Međutim, prosječna efektivna stopa poreza na dobit je 13,6 posto što bi, napomenula je Barančić, moglo biti i mnogo manje.

Upravo je povećanje marže u IT sektoru jedan od ciljeva CISEx-u. Bešlić je upozorio da će tvrtke čiji je poslovni model iznajmljivanje programera biti ‘u problemu zbog konkurencije s istoka‘.

CISEx je uz financijske rezultate objavio i popis 75 najvećih izvoznika s prihodom iz inozemstva većim od milijun eura, među kojima je njih 20 u 2023. godini imalo pad izvoza u odnosu na godinu ranije. U top 10 softverskih izvoznika našli su se, redom, Infobip, Span, Rimac Technology, Nanobit, Happening, Endava, Sofa IT, Infinum, Asseco SEE i Q.

(Lider)

Podijeli
li
0