TOP 10 tvrtki koje su iskazale najveći neto izvoz

TOP 10 tvrtki koje su iskazale najveći neto izvoz
Hrvatski izvoz simbolička fotografija

Tisuću najvećih kompanija prošle je godine imalo uravnoteženu platnu bilancu na razini od oko 98 milijardi kuna, pri čemu je uvoz bio samo 79 milijuna veći od izvoza. Na prvi pogled to izgleda kao željeni cilj hrvatskog gospodarstva, koje je lani imalo trgovinski deficit od 68 milijardi kuna, odnosno pokrivenost uvoza izvozom od samo 61,2 posto. No, 1000 najvećih više su izvozno orijentirani od ukupnog gospodarstva, i u 2017. su imali  vanjskotrgovinski višak malo veći od sedam milijardi kuna.
 
Kao i obično, Ina je najveći izvoznik (8,8 milijardi kuna), a sa 14,1 milijardom kuna uvoza predvodi i najveće uvoznike. No, kad se gleda vanjskotrgovinska bilanca, najveći višak ostvario je PPD, 5,7 milijardi kuna. Lista najvećih neto izvoznika otkriva snagu izvoza usluga. Među prvih deset čak su tri hotelijera, a dodamo li tome Croatiju Airlines i Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe, ispada da je pola tvrtki od deset najvećih neto izvoznika vezano uz turizam.
 
S druge strane, od klasičnih robnih izvoznika tu su dobri primjeri poput Plive i Končar energetskih transformatora, ali i dvije kompanije koje puno izvoze, ali grcaju u gubicima – Petrokemija i Dalekovod.
 
Čak 266 tvrtki iz TOP 1000 lani nije izvezlo robe i usluga ni za jednu jedinu kunu. Tim tvrtkama treba dodati još 88 s izvozom manjim od milijun kuna i 133 s izvozom između milijun i deset milijuna kuna, što je znatno manje od deset posto prihoda. Tako dolazimo do brojke od 487 tvrtki, što znači da je praktički pola tvrtki s liste 1000 najvećih orijentirano (gotovo) isključivo na domaće tržište. Među njima su monopolisti, ali i oni koji će biti posebno osjetljivi na nove globalne disruptorske trendove.
 
U nastavku donosimo listu najvećih neto izvoznika u 2018. godini.
 
 

(Lider)

Podijeli
li
0