Trgovinske mjere prilkom uvoza određenih proizvoda u Ujedinjeno Kraljevstvo

Dana 29. kolovoza 2023. Vlada Ujedinjenog Kraljevstva objavila je  Border Target Operating Model (BTOM), koji postavlja novi pristup sigurnosnim kontrolama, a koji se primjenjuje u pogledu sanitarnih i fitosanitarnh kontrola na uvoz živih životinja, životinjskih proizvoda, biljake te biljnih proizvoda na granici Ujedinjenog Kraljevstva.

Smjernice i više informacija dostupni su ovdje:

Važno je istaknuti da su pojedini proizvodi označeni kao proizvodi niskog, srednjeg i visokog rizika. Ovisno o navednoj kategorizaciji propisan je i postupak kontrole zdravstvene ispravnosti  kako slijedi: dokumentarna kontrola certifikata zemlje izvoza ilil laboratorijska kontrola zdravstvene ispravnosti. Propisane mjere odnose se na obavezu kontrole zdravstvene , fitosanitarne i veterinarske ispravnosti određenih proizvoda prema popisu koji je objavljen u sklopu navedenih mjera,a  primjenjive su na uvoz živih životinja i životinjskih proizvoda te biljaka i biljnih proizvoda.

Za određene proizvode propisana je prilikom uvoza samo dokumentarna kontrola certifikata zemlje izvoza, a za određene proizvode i laboratorijska kontrola zdravstvene ispravnosti.

BTOM će se primjenjivati od različitih datuma ovisno o vrsti robe koja se uvozi, kako slijedi :

  •  od 31. siječnja 2024. - zdravstveno uvjerenje o uvozu srednje rizičnih životinjskih proizvoda, biljaka, biljnih proizvoda i visokorizične hrane (i hrane za životinje) neživotinjskog podrijetla iz EU.

•  od 30. travnja 2024. - Uvođenje dokumentarnih i provjera identiteta temeljenih na riziku i fizičkih provjera srednje rizičnih životinjskih proizvoda, biljaka, biljnih proizvoda i visokorizične hrane (i hrane za životinje) neživotinjskog podrijetla iz EU-a. Nadalje, uvoz sanitarnih  i fitosanitarnih proizvoda također će proći kroz novi model temeljen na riziku. Također će se početi pojednostavljivati uvoz iz zemalja izvan EU. To će uključivati ukidanje zdravstvenih certifikata i rutinskih provjera životinjskih proizvoda niskog rizika, biljaka, biljnih proizvoda iz zemalja izvan EU-a, kao i smanjenje razine fizičke provjere i provjere identiteta životinjskih proizvoda srednjeg rizika iz zemealaj izvan EU

• od 31. listopada 2024. – podnositi će se izjave o sigurnosti i zaštiti za uvoz iz EU. Usporedo s tim, vlada Ujedinjenog Kraljevstva će uvesti smanjeni skup podataka za uvoz. Uvodi se novi model u postupnom pristupu koji uravnotežuje nekoliko čimbenika: potrebu za učinkovitim upravljanjem biološkom sigurnošću, javnim zdravljem, sigurnošću hrane i sigurnosnim rizicima imajući u vidu potrebu  da se poduzećima da dovoljno vremena za pripremu, s ciljem da se osiguraju  lanci opskrbe i brzina u cilju surađivanja svih subjekata, kao i na  izgradnji sustava i infrastrukture potrebne prema novom modelu, uključujući uvođenje UK Single Trade Window.

Uvoz u Veliku Britaniju iz EU-a ili iz drugih teritorija na kojima će se  primjenjuje izuzeće stupit će na snagu 31. listopada 2024. kako je navedeno u izvornom ciljnom operativnom modelu. Uz to, uvest će se smanjeni skup podataka za uvoz, a korištenjem jedinstvenog trgovinskog prozora UK-a uklonit će se dupliciranje gdje je to moguće.

Popis proizvoda na koje primjenjuje BTOM može se naći na linkovima u nastavku:

Poduzeća u Sjevernoj Irskoj će zadržati nesmetan pristup Velikoj Britaniji, bilo da premještaju robe i proizvode prema popisu izravno iz Sjeverne Irske ili neizravno kroz Irske luke.

U slučaju potrebe za dodatnim informacijama, BTOM je stavio na raspolaganje e-mail adresu na kojoj odgovaraju na upite:

border.enquiries@cabinetoffice.gov.uk.

Neslužbene verzije dokumenata dostupne u nastavku te je potrebno konzultirati englesku, izvornu verziju

Podijeli
li
0