Tvrtka Končar ugovorila posao u Keniji

Tvrtka Končar ugovorila posao u Keniji
KONČAR INŽENJERING ZA ENERGETIKU I TRANSPORT d.d.

Tvrtka Končar - Inženjering za energetiku i transport (KET) ugovorila je revitalizaciju hidroelektrane (HE) Kamburu u Keniji, a vrijednost tog posla je gotovo 14 milijuna eura, izvijestili su u srijedu iz Končar Elektroindustrije.
 
Končar KET je, nakon provedenog javnog natječaja, taj posao ugovorio s investitorom Kenya Electricity Generating Company (KenGen).

U sklopu tog projekta revitalizirat će se Končarevi generatori koji u HE Kamburu uspješno rade već više od 40 godina, navodi se u priopćenju. Početak radova na prvom agregatu očekuje se u prvoj polovici 2017. godine.

KET će, kako se navodi, isporučiti električnu opremu koja uključuje i rehabilitaciju sva tri generatora, dok turbinsku opremu, kao konzorcijski partner, isporučuje Litostroj Power.

Uz KET, na tom projektu sudjeluju još nekoliko Končarevih društava - Generatori i motori, Mjerni transformatori, Distributivni i specijalni transformatori te Sklopna postrojenja.

 "Ovaj projekt korak je dalje prema još većoj prisutnosti u Africi, gdje imamo brojne reference u isporukama elektroenergetske opreme", ističe direktor Poslovne jedinice Proizvodnja električne energije u KET-u Darijo Runjić.

Pritom je napomenu kako su, kada je riječ o afričkom tržištu, u tijeku realizacije rehabilitacija dviju hidroelektrana u Zambiji - HE Mulungushi i HE Lunsemfwa.  Inače, KET je u HE Kamburu u rujnu 2014. uspješno završio zamjenu sustava uzbude, zaštite i dijela 0,4 kilovoltnog (kV) podrazvoda. 

 Iz Končara također podsjećaju da je ta tvrtka 1975. godine za HE Kamburu u Keniji isporučio i pustio u pogon tri vertikalna generatora, svaki snage 37 megavoltampera (MVA) s uzbudnim sustavima, opremu za automatsku regulaciju napona i demagnetizaciju te tri komandne ploče za automatsko pokretanje, kontrolu i zaustavljanje uz ostalu pripadajuću opremu.

Tvrtka KenGen upravlja sa 14 hidroelektrana i proizvodi 80 posto ukupno proizvedene električne energije u Keniji, napominje se u priopćenju.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0