U izradi novi Zakon o putnim ispravama

Do 10.5.2014. otvoreno savjetovanje s javnošću

U izradi novi Zakon o putnim ispravama
Putovnica

Ministarstvo unutarnjih poslova do 10. svibnja 2014. godine održava javnu raspravu o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana  te poziva zainteresiranu javnost da se svojim prijedlozima, kritikama i primjedbama uključi u postupak.

Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana možete pročitati ovdje.

Javna je rasprava započela u četvrtak, 10. travnja 2014. i traje 30 dana, odnosno do subote, 10. svibnja 2014. godine.

U tom razdoblju zainteresirana javnost i svi izravni sudionici u provedbi Zakona imaju mogućnost uputiti svoje prijedloge i primjedbe na sljedeći način:

  • prijedlozi i primjedbe na prijedlog teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putnim ispravama hrvatskih državljana ispunjavanjem Obrasca i slanjem na adresu e-pošte: savjetovanje@mup.hr.

Za svoje prijedloge i primjedbe molimo koristite priloženi obrazac.

Nakon završenog internetskog savjetovanja, sve pristigle primjedbe objavit će se na internetskoj stranici MUP-a RH.


U nastavku neke izmjene koje mogu pogodovati poslovnim ljudima. 

Građani mogu imati dvije iste putovnice

Prva važna izmjena Zakona propisuje da se građaninu može izdati i druga putna isprava iste vrste ako mu je ona potrebna zbog obavljanja gospodarskih, kulturnih ili sportskih djelatnosti u inozemstvu. Ta izmjene će pomoći onim građanima koji moraju putovati u inozemstvo radi obavljanja neodgodivih poslova, a u tom trenutku zatražili su vizu za ulazak u neku državu. Naime, uz zahtjev za vizu mora se priložiti putovnica, a postupak izdavanja vize ponekad traje i nekoliko tjedana.

Pojednostavljena procedura kad se izgubi putovnica

Prijedlogom izmjena Zakona pojednostavljuje se postupak koji građanin mora provesti nakon nestanka putne isprave. Naime, da bi se nestala putovnica proglasila nevažećom, prema trenutno važećem zakonu, građanin mora o svom trošku objaviti rješenje u Narodnim novinama što znatno usporava postupak izdavanja nove putovnice. Prijedlog je da građanin kod prijave nestanka putovnice daje pisanu izjavu o okolnostima pod kojima je izgubio putovnicu ili mu je ukradena, a službenik/ca će tu putnu ispravu označiti kao nevažeću te će građanin odmah nakon toga moći podnijeti zahtjev za novu putovnicu.


PREUZIMANJE DOKUMENATA

Podijeli
li
0