1. sjednica Vijeća za gospodarstvo Predsjednice RH

1. sjednica Vijeća za gospodarstvo Predsjednice RH
Vijeće za gospodarska pitanja Predsjednice Republike Hrvatske

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović sazvala je 1. srpnja 2015. prvu, konstituirajuću sjednicu Vijeća za gospodarska pitanja čiji članovi su predstavnici raznih gospodarskih institucija, udruga, fakulteta i medija, među kojima i predsjednik HIZ-a Darinko Bago.

Podsjetivši kako su i dosadašnji predsjednici imali svoja Gospodarska vijeća koja su ih savjetovala, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je tom prilikom kako nastavlja dobru tradiciju ali u posve drugačijem formatu. „Ne želim da Gospodarsko vijeće bude debatni klub, već želim aktivnu, operativnu i konkretnu ulogu sa snažnom dinamikom rada i iznošenja preporuka i smjernica“.

Na sjednici se raspravljalo o nizu pitanja vezanih izravno ili neizravno za gospodarstvo. Od pitanja obrazovanja, posebice potrebe uvođenja dualnog obrazovanja, praćenja modernih trendova i potreba tržišta rada do činjenice da Hrvatska ulaže samo 0,6 do 0,7 posto BDP-a u istraživanje i razvoj. Učinkovitost administracije, nekorumpiranost, odnosno borba protiv korupcije moraju biti jedne od tema o kojima ćemo razgovarati u buduće vrijeme, najavila je hrvatska predsjednica. Isto tako, nepredvidljivost sustava, fiskalni i parafiskalni nameti, demografski trendovi, uključujući i potencijalni odlazak dvjesto tisuća mladih obrazovanih ljudi iz Republike Hrvatske do 2019. godine, društvena odgovornost, ali i klima i mentalitet koji vladaju u hrvatskom društvu jedno su od pitanja za buduće rasprave. „Ne možemo više trošiti nego što zarađujemo i ne možemo si više dopustiti živjeti na novcu posuđenom od naše djece“, kazala je Predsjednica.

Između ostalog, rad Gospodarskog vijeća ima cilj potaknuti razvoj cjelokupnog institucionalnog okvira koji mora biti temelj kontinuiranog gospodarskog razvoja .

„Izazova je mnogo, a tema još više kojima se ovo Vijeće mora pozabaviti. Želim zahvaliti svim članovim Vijeća što su se odazvali i prihvatili poziv da sudjeluju u njegovu radu. Ja im ovom prilikom želim uspješan rad u nadi da će njihovi prijedlozi padati na plodno tlo. U svemu tomu potreban nam je optimizam i vjera u budućnost koju, vjerujem, da smo svi danas ovdje pokazali“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Podijeli
li
0