BiH - informacija o blokadi graničnih prijelaza i carinskih terminala, koju su započeli prijevoznici iz Republike Srpske

"Prijevoznici iz Republike Srpske počeli su sa blokadom graničnih prijelaza i carinskih terminala, javila je Radio televizija Republike Srpske (http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=133823). Na granicama ostaju sve dok resorno Ministarstvo prometa BiH i Vijeće ministara ne ispune njihove zahtjeve i odgode primjenu Pravilnika o licenciranju u međunarodnom prometu. Prijevoznici iz Republike Srpske zahtijevaju da im bude omogućeno izdavanje licenci u Ministarstvu prometa i veza Republike Srpske, odnosno da se posredstvom ovog Ministarstva elektronskim putem šalje potrebna dokumentacija za izdavanje licenci u Ministarstvo prometa i komunikacija BiH. Traže i da se u zakon uvrsti da kamioni prijevoznika ulaze u kapital tvrtke, odnosno ukidanje depozita od 9.000 EUR-a po jednom vozilu i po 5.000 EUR-a za svako naredno, a zahtijevaju i da se ukine škola za obuku vozača u Širokom Brijegu, jer je to, tvrde, samo „uzimanje novca od prijevoznika za dobrobit nekoga iz resornog državnog Ministarstva".
Prijevoznici iz Gradiške okupili su se u blizini terminala, a nakon dolaska kolega iz Banja Luke zatvoriti će granicu. Dok njihove kolege iz Federacije BiH neometano prolaze preko graničnog prijelaza Gradiška prijevoznici iz Republike Srpske zbog spornog pravilnika svoje kamione su od početka 2015. godine parkirali. Odlučni su da se sporni pravilnik stavi van snage. Vijeće ministara BiH trebalo bi razmatrati zahtjev Vlade Republike Srpske za rješavanje spornih pitanja o uvjetima za izdavanje licenci i kvalifikacijskih kartica vozača."

Izvor: MVEP

Podijeli
li
0