Davor Baković - novi predsjednik Hrvatskih izvoznika

23.izborna skupšina HIZ-a

Davor Baković - novi predsjednik Hrvatskih izvoznika
Davor Baković - novi predsjednik Hrvatskih izvoznika

U Zagrebu je 22. rujna 2022. godine održana 23. izborna skupština Hrvatskih izvoznika (HIZ) kojoj je nazočio 181 član s pravom glasa. Na Skupštini su izabrana Tijela HIZ-a za sljedeće četverogodišnje razdoblje, i to od 25. rujna 2022. godine.

Za novog predsjednika HIZ-a izabran je Davor Baković, direktor KONČAR – Mjernih transformatora.

Za njegovu zamjenicu izabrana je prof. dr. sc. Marijana Ivanov, profesorica na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a za potpredsjednike Hrvoje Čuvalo, član Uprave HBOR-a, Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik, Aleksandra Hadun Homar iz Podravke, Vjekoslav Majetić, vlasnik DOK-ING-a, Domagoj Matasić, predsjednik Uprave E.G.O. Elektro-komponente, Alojzije Šestan, glavni direktor Šestan-Buscha te Ivo Usmiani, predsjednik Upravnog odbora JGL-a.

U Upravni odbor HIZ-a izabrano je šesnaest članova: Jerko Andrijić (Radež), Marko Badurina (Hrvatska poštanska banka), Vedran Bilas (Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu), Tina Buhin (Scott Bader), Dorotea Effenberger (Tahograf), Hrvoje Duvnjak (SELK), Đuro Horvat (Tehnix), Marko Jurman (Filix), Andrija Lalić (Apipharma), Željko Lisičak (Metal-Elektro), Ivan Mišetić (Atlantic Cedevita), Ivica Grlić Radman (Agroproteinka), Slaven Ružić (PIK Vrbovec plus), Ana Soldo (DS Smith Belišće Croatia), Slavko Vidović (Infodom) i  Zvonimir Viduka (Altpro).

Novoizabrani predsjednik zahvalio je na iskazanom povjerenju istaknuvši da mu je iznimna čast naslijediti Darinka Bagu, dosadašnjeg čelnog čovjeka HIZ-a, od kojeg je puno naučio i koji je dao velik doprinos u stvaranju institucije HIZ-a. U kratkim crtama izložio je svoj životni i radni put koji je izgradio u društvu KONČAR – Mjerni transformatori, jednoj od izvoznih perjanica Grupe KONČAR, u kojem se izvoz doslovno živi plasmanom više od 90 posto proizvodnje u stotinjak zemalja diljem svijeta.

„Smatram da jedino izvozna ekonomija može maloj zemlji poput naše jamčiti dugoročno održiv rast i da je pitanje izvrsnosti u izvozu egzistencijalno za našu državu. Svakako planiram nastaviti s dobrom praksom HIZ-a te vas molim za entuzijazam i podršku kako bismo riješili ovo naše egzistencijalno pitanje. Izazova je više nego ikad, pogotovo u novom bipolarnom svijetu. Ali isto tako dobro znate da su izvoznici po definiciji borci i da se ne boje izazova“, zaključio je Baković.

HIZ je neprofitna, nestranačka i nevladina udruga te predstavničko tijelo tvrtki i organizacija koje zajednički djeluju na promociji i zastupanju interesa hrvatskog izvoza. Osnovan je 2004. godine na inicijativu gospodarstvenika - velikih izvoznika.

Podijeli
li
0