DOK-ING predstavio robotski sustav za specijalne postrojbe policije i vojske

DOK-ING predstavio robotski sustav za specijalne postrojbe policije i vojske
DOK-ING

Tvrtka DOK-ING izvijestila je u četvrtak da je na njemačkom sajmu Enforce Tac premijerno predstavila svoj multi-funkcionalan stroj, pod nazivom MV-3 Hystrix, namijenjen specijalnim, interventnim, protueksplozijskim i anti-terorističkim postrojbama policije i vojske, za koji vjeruje da će privući veliki interes.

Po riječima voditelja kupaca DOK-ING-a Dine Išasegija, na taj sajam, koji se održavao u Nurembergu od 28. veljače do 1. ožujka, došli su predstaviti svjetskom tržištu svoj najnoviji robotski sustav. 

"MV-3 sustav je jedinstven u svijetu te je napravljen kako bi premostio identificirani jaz u sposobnostima uočen prilikom obavljanja protuterorističkih zadaća specijalnih postrojbi. Koristi se u zadaćama borbe protiv terorizma i rješavanja kriznih situacija visokog rizika kao što su teroristički napadi, talačke krize i slično", izjavio je.

DOK-ING-ov inovativni sustav prvenstveno je namijenjen za rješavanje kriznih situacija u zatvorenim prostorima - poput trgovačkih centara, aerodroma, koncertnih i sportskih dvorana, dodao je.

Po riječima Alenka Ribića, nekadašnjeg pomoćnika za operativne zadaće specijalnih postrojbi MUP-a, a sada vanjskog suradnika DOK-ING-a, MV-3 taktičkom timu daje mogućnost korištenja sustava sa ili bez taktičkog tima, što omogućuje fleksibilnost i modularan pristup bez potrebe za izlaganjem specijalnih taktičkih timova opasnostima.

Ukoliko stroj ide u rizično područje bez taktičnog tima, ima mogućnost istraživanja i izviđanja s naprednim video sistemom od 9 kamera i 2 LCD monitora. Uz to, može uklanjati opasne prepreke zahvaljujući dodatni alatima, a ima i detektore određenih plinova (primjerice butan, propan itd). Stroj na sebi može prenijeti još 700 kg dodatne  specijalističke opreme poput formacijskih zaštitnih balističkih štitova, oružja i streljiva, ljestvi i drugo, navodi se između ostalog u priopćenju DOK-ING-a.

Zagrebački DOK-ING proizvodi robotske i autonomne sustave i opremu za posebne namjene te ima više od 80 posto tržišnog udjela u više od 40 zemalja svijeta.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0