Radionica - Carinski i porezni sustav te Intrastat izvještavanje u EU

Radionica  - Carinski i porezni sustav te Intrastat izvještavanje u EU

U uvodnom dijelu radionice Nikola Nikšić, direktor Operativnih poslova Bisnodea, predstavio je pregled hrvatskoga gospodarstva i robno-trgovinsku razmjenu. Predstavivši gospodarsku situaciju iznošenjem ključnih brojaka, naglasio je da u Hrvatskoj radi 8500 poslovnih subjekata koji su izvoznici s prihodima od izvoza većima od 100 tisuća kuna te da izvoznici imaju veći bonitet od drugih poslovnih subjekata u Hrvatskoj.

Vesna Polančec, načelnica Odjela statistike robne razmjene s inozemstvom Državnog zavoda za statistiku, predstavila je uvođenje novog istraživanja Intrastat u statistički sustav Hrvatske. Intrastat je statistika robne razmjene između zemalja članica EU. Taj novi način prikupljanja statističkih podataka temelji se na izravnom prikupljanju podataka od poslovnih subjekata koji trguju sa zemljama članicama EU.

Objasnivši obilježja Intrastata okupljenim izvoznicima, Polančec je rekla da zakonodavstvo povezano s Intrastatom ima nadnacionalnu važnost i da ga svaka država članica mora primijeniti na dan ulaska u EU. Poslovni subjekt postaje obveznik podnošenja Intrastatovih podataka ako ispunjava sljedeća tri uvjeta: ako je obveznik PDV-a, ako trguje sa zemljama članicama EU te ako ostvarena godišnja vrijednost robne razmjene poslovnog subjekta s drugim zemljama članicama EU premašuje utvrđeni prag uključenja, koji se donosi svake godine, istaknula je Polančec. Prag uključenja vrijednost je na temelju koje se određuje ima li poslovni subjekt obvezu izvještavanja za Intrastat. Određuje se posebno za primitke, posebno za otpremu,  a za 2013. on iznosi 1,7 milijuna kuna za oba toka. Polančec je na pitanje iz publike vrijedi li prag uključenja od 1,7 milijuna kuna samo za šest mjeseci 2013. odgovorila da će jednak iznos vjerojatno vrijediti i 2014., no konačno će se odrediti potkraj godine.

- Prag uključenja do sada se određivao na temelju podataka s Jedinstvene carinske deklaracije, no u budućnosti će se određivati na temelju podataka s obrasca PDV-a, odnosno s Intrastatova obrasca - objasnila je Polančec.

Renata Kalčić, načelnica Odjela za porez na dodanu vrijednost Porezne uprave, odgovorivši na pitanja izvoznika o poslovanju s inozemnim tvrtkama, najavila je da će na stranicama Porezne uprave biti objavljen način na koji će se dodjeljivati identifikacijski broj obveznika PDV-a za strance.

- Strani porezni obveznici trebali bi se javiti u Poreznu upravu i ondje najprije podnijeti zahtjev za dodjelu OIB -a kako bi mogli dobiti identifikacijski broj obveznika PDV-a. Nakon što im se dodijeli taj broj, ponašat će se kao hrvatski porezni obveznici - rekla je Kalčić.

Bosiljko Zlopaša, pomoćnik ravnatelja Carinske uprave, objasnio je što će se dogoditi s carinama nakon ulaska Hrvatske u EU.

- Od 1. srpnja carine neće biti na prijelazima prema Mađarskoj i Sloveniji. Domaća roba slobodno će se kretati Europskom unijom, no postoji iznimka, primjerice budete li domaću robu slali iz Slavonskog Broda u Trogir preko Bosne i Hercegovine. U tom slučaju najpovoljnija će mogućnost biti uporaba isprave kojom se dokazuje carinski status te robe - rekao je Zlopaša objasnivši način na koji će se roba iz Hrvatske otpremati u zemlji ili u druge zemlje članice EU , a preko zemalja koji nisu u Europskoj uniji.

Radionica je obilovala pitanjima iz publike koja su se odnosila na dvojbe vezane uz pojedinačne i konkretne slučajeve izvoznika, ali čule su se i kritike i prijedlozi Poreznoj upravi i mjerodavnima da se olakša administrativno poslovanje poduzetnika te da se iskristaliziraju sve obveze i novi načini poslovanja izvoznika nakon ulaska Hrvatske u EU.


PREUZIMANJE MATERIJALA

Podijeli
li
0