Hrvatska i Cipar dovršili pregovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

Izaslanstva Hrvatske i Cipra dovršila su pregovore o sklapanju ugovora o uklanjanju dvostrukog oporezivanja dohotka i imovine te će pokrenuti  postupke koji omogućuju njegovo potpisivanje i potvrđivanje, nakon čega će Hrvatska imati takve ugovore u primjeni sa svim članicama EU-a, priopćeno je u utorak iz Porezne uprave.

Pregovori između dva izaslanstva za sklapanje ugovora o uklanjanju dvostrukog oporezivanja porezima na dohodak i na imovinu te sprječavanju porezne utaje i izbjegavanja plaćanja poreza vođeni su u razdoblju od 1. do 3. studenoga u Nikoziji, na čelu s voditeljem Službe za izbjegavanje dvostrukog oporezivanja u Poreznoj upravi Ministarstva financija RH  Daliborom Legcom i voditeljicom Sektora za međunarodne porezne poslove u Poreznoj upravi Ministarstva financija Republike Cipra Andrie Papageorgiou.

Obje države sada će započeti svoje unutarnje postupke kojima se omogućuje potpisivanje ugovora i njegovo naknadno potvrđivanje u parlamentima obiju država.

Kako se ističe u priopćenju, stupanjem na snagu tog ugovora, potaknut će se nova i intenzivirati postojeća suradnja između dvije države. Nadalje, ugovorom će se postići brojne olakšice pri oporezivanju svih vrsta prihoda, poboljšanje uvjeta za povećanje međusobne razmjene dobara i usluga, poboljšanje uvjeta za financijska ulaganja te povećanje stupnja ukupne gospodarstvene aktivnosti obiju država.

Iz Porezne uprave naglašavaju da će Hrvatska, nakon potpisivanja, potvrđivanja i stupanja Ugovora na snagu, imati u primjeni ugovore o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja sa svim članicama Europske unije.

Podsjetimo, ranije ove godine potpisane su konvencije između Hrvatske i Andore (17. listopada) te između Hrvatske i Egipta (3. listopada) o uklanjanju dvostrukog oprezivanja dohotka i imovine te sprečavanju porezne utaje.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0