Hrvatska tvrtka razvila inovativan stroj: Proizvodit će vodik iz otpada

DOK ING d.o.o., vlasnik Vjekoslav Majetić

Hrvatska tvrtka razvila inovativan stroj: Proizvodit će vodik iz otpada
Vjekoslav Majetić, DOK ING d.o.o.

Zagrebačka tvrtka DOK-ING razvila je inovativno postrojenje za proizvodnju vodika iz otpada. Vrijednu inovaciju koja nema negativan utjecaj na okoliš prvi će testirati Križevci za projekte održivog razvoja

Ovaj inovativni energetski stroj iz tone komunalnog otpada može proizvesti zeleni vodik.

'Iz prerade otpada koji se odlaže na odlagalište mi dobivamo energent u obliku plina koji je bogat vodikom i ako izdvojimo vodik, njega možemo imati kao poseban komercijalan proizvod kojeg možemo plasirati na svjetsko tržište', pojasnio je Vjekoslav Majetić, vlasnik DOK-ING-a, za HRT. Vodik je gorivo budućnosti i sve se više primjenjuje u zelenoj ekonomiji.

'Vodik kojeg mi proizvedemo ne samo da je jeftin, on je visoke čistoće i koristi se kao energent u prometu, kemijskoj industriji i procesima gdje je potrebna čista energija bez čađe', kazao je Filip Stojmenović, voditelj razvoja u DOK-ING-u. Jedinstvenu tehnologiju prvi će testirati Križevci, žele ekološki zbrinuti oko tri tisuće tona otpada godišnje.

'Mi se putem sječke grijemo tako da nama vodik nije za grijanje, nama je kao komunalnom poduzeću važno pridonijeti smanjenju emisije stakleničkih plinova, smanjenju utjecaja na klimu. Cilj nam je da taj vodik bude pogonsko gorivo za kamione', rekao je Martin Kozjak, direktor Komunalnog poduzeća Križevci.

A ima i zainteresiranih kupaca.

'Neki gradovi u Hrvatskoj i šire u Europskoj Uniji, a možemo ići i izvan Europske unije. Ono što je je bitno, da mi možemo raditi sa svim vrstama nereciklabirnog otpada, a to je plastika, otpadno drvo i muljevi sa pročišćivača otpadnih voda, rekla je Danica Maljković, Indeloop, članica DOK-ING-a.

Oko godinu dana potrebno je za proizvodnju ovog golemog željeznog postrojenja za izdvajanje vodika, važnog energenta za naš održiv i zeleni razvoj. Zagrebački Jakuševec u tome je loš primjer.

'Trebalo bi Jakuševec sanirati tako da ono što imamo odloženo tamo, da preradimo u plin i isporučimo to Zagrebačkoj toplani, da može grijati naše stanove po prihvatljivoj cijeni i da ne ovisimo o uvoznom plinu, kazao je Majetić. 

(tportal)

Podijeli
li
0