Hrvatski građani u SAD ‘bez gnjavaže’: Potreban samo otisak prsta i sken putovnice

Umjesto dugog čekanja u redu u zračnim lukama na graničnu provjeru, Hrvati će pri ulasku u Sjedinjene Američke Države moći zaobići svu tu – vrlo često – gnjavažu, te samo uz otisak prstiju i skeniranje putovnice na posebnim uređajima, nalik na bankomate, moći ući u tu državu. Nakon što je ušla u program izuzeća od viznog režima, Hrvatska je potom i službeno postala američki partner u programu nazvanom Global Entry koji putnicima od povjerenja omogućuje nesmetan prolaz kroz granične kontrole. Između Hrvatske, točnije MUP-a, i SAD-a potpisana je zajednička izjava što je formalno završetak tog strogog procesa, i sada slijedi određeno vrijeme, mjesec ili dva, da se dovrše tehničke prilagodbe, nakon čega program počinje u praksi. Samo malo broj država ima ovakav aranžman sa SAD-om: Njemačka, Švicarska i V. Britanija, Argentina, Brazil, Indija, Kolumbija, Nizozemska, Panama, Singapur, Južna Koreja, Tajvan i Meksiko.

”Hrvatska je donedavno bila u skupini zemalja čiji građani trebaju vize za ulazak u SAD. Nakon intenzivnih pregovora u posljednjih nekoliko godina, 12 potpisanih sporazuma i njihove implementacije na najvišoj profesionalnoj razini, SAD je, nakon što nam je nedavno ukinuo vize, ovim uvrštavanjem u program Global Entry svrstao Hrvatsku, osobito njezin sigurnosni sustav, u red rijetkih zemalja u koje imaju najvišu razinu povjerenja”, kazao nam je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Da bi putnik iz Hrvatske, ili bilo koje države u programu, mogao koristiti pogodnosti, mora prije toga proći određenu proceduru i biti označen kao “putnik od povjerenja”. Tu pogodnost najčešće koriste oni koji često putuju u SAD, što će biti osobito od koristi nakon što se uskoro dovrši i sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja, od čega će najveće koristi imati poduzetnici, ali nema zapreke da se bilo koji građanin koji želi ubrzati graničnu proceduru ne prijavi za taj program. Prilikom pokretanja postupka putnik mora uplatiti određeni iznos novca, sada je to 100 dolara, te popuniti prijavu. Nakon popunjavanja upitnika, svi podnositelji prijave su podvrgnuti sigurnosnim provjerama, uzimanju biometrijskih podataka, kao i intervjuu sa službenikom američke federalne agencije za carinu i zaštitu granice (CBP). Zaprimljene zahtjeve američka će agencija automatski provjeravati kroz njima dostupne baze te se u slučaju pronalaska podnositelja zahtjeva u jednoj od baza podataka vrši ručna obrada zahtjeva te se potom nalaz obrade podnosi nadzorniku na konačnu procjenu zahtjeva. Očekuje se da, dok Amerikanci rade vlastitu provjeru nad podnositeljem zahtjeva, da isto čini i MUP kroz baze podataka koje su njemu dostupne i u okviru svojih zakonodavnih mogućnosti. Oba sudionika moraju donijeti mišljenje o opravdanosti zahtjeva, i to kroz binarni odgovor: “prolazi” ili “pada” te se konačna odluka potom prepušta CBP-u. Neće se tražiti dostava bilo kakvih dodatnih osobnih podataka ili podataka iz evidencija koji se odnose na podnositelja zahtjeva, već isključivo pozitivno ili negativno mišljenje o podnesenom zahtjevu. Dokaz povjerenja Jednom kad osoba stekne status “putnika od povjerenja”, on vrijedi pet godina te osobama omogućuje ubrzani prolaz. Osoba na automatu, koji su na 60-ak američkih aerodroma, skenira putovnicu, daje otiske prstiju i, ako nema što prijaviti, na ekranu se pojavljuje oznaka da može nastaviti dalje po svoju prtljagu i time je završen proces ulaska u zemlju. U slučajevima kad to bude potrebno, ili kad ima što prijaviti, može pozvati službenika agencije te dalje nastaviti razgovor s njim. Države moraju provoditi provjeru statusa takvog putnika i javiti drugoj stranci o eventualnoj promjeni statusa.

Sigurnosna i politička pozadina hrvatskog uvrštavanja u američki sustav Global Entry datira otkad je MUP intenzivirao suradnju s američkom stranom i ispunio cijeli niz sigurnosnih i drugih uvjeta, što je naposljetku i donijelo ukidanje viza hrvatskim građanima.

”I programom izuzeća iz viznog režima te ovim programom ubrzanog prolaska granice stavljamo američku sigurnost u hrvatske ruke. To je dokaz najvišeg stupnja povjerenja i ocjene da hrvatska strana može i izvršava najsofisticiranije provjere, dijeli podatke i izvrsno radi svoj posao”, kazao je američki izaslanik za zapadni Balkan Gabriel Escobar koj je s hrvatskim ministrom Božinovićem potpisao zajedničku izjavu kojom program brzog prelaska granice postaje operabilan.

Izvor: www.poslovni.hr

Podijeli
li
0