Hrvatski motori za vitla arktičkih ledolomaca

Hrvatski motori za vitla arktičkih ledolomaca
Končar MES

Tvrtka Končar - Mali električni strojevi (MES) isporučila je potkraj travnja 2020. godine specijalne kočničke motore za podizanje vitala na brodovima ledolomcima.

Taj novi uspjeh hrvatskog izvoza ujedno je i nastavak projekta Baltic - Ice Breaker za koji je MES sada isporučio specijalnu izvedbu elektromotora veličine IEC 280, s tri brzine i kočnicom.  Motori će pogoniti brodska vitla, a zbog niskih temperatura i specifičnih uvjeta u kojima će raditi, konstruirani su tako da koriste čelične dijelove iznimne postojanosti i imaju visoku klasu korozijske zaštite.

Proizvedeni su u skladu sa zahtjevima i normama ruskog brodskog registra RMRS. Projektirani su i isporučeni u visokopouzdanoj trobrzinskoj izvedbi s brzinama 360/725/1475 min-1, a imaju i niz dodatne opreme: od elektromagnetske kočnice MES-ove proizvodnje, do termičkih zaštita namota i senzora za nadgledanje njihove temperature.

Time je MES dokazao da se može svrstati među najveće svjetske proizvođače specijalnih brodskih kočničkih motora, izvijestio je Končar.

Izvor: Energetika-net

Podijeli
li
0