IFA Croatia - Prva nacionalna konferencija

Međunarodni ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja

IFA Croatia - Prva nacionalna konferencija
International Fiscal Association

Hrvatska podružnica International Fiscal Association (IFA) u suradnji s udrugom Hrvatski izvoznici organizira u četvrtak, 7. prosinca 2023.g. u zgradi Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje JI Europe - SEECEL, dvorana A1 - aula, Ulica Radoslava Cimermana 88 (Kajzerica), u Zagrebu, prvu IFA nacionalnu konferenciju povodom osnivanja hrvatske podružnice – IFA Croatia.

Tema IFA konferencije su Međunarodni ugovori o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja - između teorije i prakse te Porezni izazovi rada i poslovanja u više država

Glavni je cilj udruge povezivanje stručnjaka koji se bave oporezivanjem te organizacija niza događanja na kojima će se raspravljati aktualne teme vezane uz poreze. Na prvoj nacionalnoj IFA konferenciji u Hrvatskoj bavit ćemo se pitanjem ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja (tzv. poreznih ugovora), a u raspravi će sudjelovati predstavnici Porezne uprave, odvjetnika, poreznih savjetnika, gospodarstvenika te znanstvenici.

Godine 2023. obilježavamo 100 godina od izrade Izvještaja o dvostrukom oporezivanju Komisije Lige naroda te 60 godina od izrade prvog OECD-ovog Modela ugovora. Osim toga, prije točno godinu dana potpisan je sporazum o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja između SAD-a i Republike Hrvatske koji je u postupku dobivanja suglasnost za ratifikaciju u Senatu SAD te ratifikacije u Hrvatskom saboru.

Svrha je poreznih ugovora pojednostavljenje poslovanja hrvatskih poduzetnika na stranim tržištima i stranih poduzetnika na hrvatskom tržištu. Porezni ugovori omogućavaju lakše uključivanje na strana tržišta, jačaju gospodarsku suradnju kao i inovacije u privatnom sektoru. Osim toga, veliki broj Hrvata živi i radi u inozemstvu, a ima prebivalište u Hrvatskoj. Razumijevanje pravila i poduzimanje potrebnih radnji radi izbjegavanja dvostrukog oporezivanja može pomoći uštediti novac i izbjeći probleme.

Potpisivanje poreznih ugovora rezultat je višegodišnjeg rada, a potaknuti njihovom važnošću, pozivamo na raspravu. Ima li Republika Hrvatska adekvatnu mrežu poreznih ugovora? Pružaju li porezni ugovori učinkovitu zaštitu od dvostrukog oporezivanja, sprječavaju li izbjegavanje porezne obveze te potiču li prekogranično poslovanje? Koja je uloga Multilateralnog instrumenta? Kako pravilno utvrditi poreznu rezidentnost i koje je radnje potrebno poduzeti pred kojim tijelima, da bi se izbjeglo dvostruko oporezivanje?

REGISTRACIJA SUDIONIKA: 9,00 – 10,00

10,00 – 11,00 – POZDRAVNI GOVORI I PREDSTAVLJANJE UDRUGE IFA CROATIA

Ministar financija izv. prof. dr. sc. Marko Primorac

Prof. dr. sc. Tereza Rogić Lugarić, Pravni fakultet Sveučilište u Zagrebu, IFA Hrvatska

Vilim Domačinović, Odvjetničko društvo Crnković i partneri, IFA Hrvatska

Davor Baković, predsjednik Hrvatskih izvoznika

11,00 – 11,20   Pauza za kavu

11,20 12,50 PRVA SESIJA: ZNAČAJ I OBILJEŽJA POREZNIH UGOVORA

MODERATOR: doc. dr. sc. Stjepan Gadžo, Pravni fakultet u Rijeci

GOVORNICI:

prof. dr. sc. Hrvoje Arbutina, Pravni fakultet Sveučilište u Zagrebu Željko Martinović, Ministarstvo financija - Porezna uprava

dr. sc. Irena Klemenčić, Pravni fakultet Sveučilište u Zagrebu, IFA Hrvatska izv. prof. dr. sc. Ana Dujmović, Pravni fakultet Sveučilišta u Mostaru, IFA BiH

12,50 – 13,10 Pauza za kavu

13,10 – 14,40 – DRUGA SESIJA: IZAZOVI U PRAKSI I MOGUĆA RJEŠENJA

MODERATOR: izv. prof. dr. sc. Jasna Bogovac, Pravni fakultet u Zagrebu GOVORNICI:

Tatjana Ricijaš, Ericsson Nikola Tesla d. d.

doc. dr. sc. Ivan Čevizović, ovlašteni porezni savjetnik Dražen Nimčević, Deloitte Hrvatska

Kristina Senjak Krunić, (Visoki) Upravni sud

Aleksandar Crnković, odvjetnik, Odvjetničko društvo Crnković i partneri Dalibor Legac, Ministarstvo financija - Porezna uprava

Predstavnik Hrvatskih izvoznika

14,40 – ZAKLJUČENJE KONFERENCIJE i PRIGODNI DOMJENAK

Prijave na konferenciju na   poveznicu

Organizatori:

IFA Croatia (ifa@ifa-croatia.hr)

Hrvatski izvoznici (info@hrvatski-izvoznici.hr)

KOTIZACIJA:

Članovi IFA Croatia i udruge Hrvatski izvoznici oslobođeni su kotizacije za sudjelovanje na konferenciji, dok je kotizacija za sve ostale određena u iznosu od 100,00 EUR.

Upute za uplatu kotizacije:

Iznos:       100,00 EUR

Primatelj: INTERNATIONAL FISCAL ASSOCIATION HRVATSKA, Ilica 5, Zagreb IBAN:  HR1541240031199013773

Banka:      KentBank d.d., Swift: KENBHR22 Opis:      Konferencija Zagreb 2023

Za informacije u članstvu u udruzi IFA Croatia posjetite www.ifa-croatia.hr

Podijeli
li
0