InnoTrans 2024: Hrvatski izlagači zauzeli svjetsku pozornicu

 

InnoTrans 2024, najveći svjetski sajam transportne tehnologije, održan je u Berlinu od 24. do 27. rujna. Glavne teme ovogodišnjeg sajma bile su održivost, elektrifikacija, digitalizacija i umjetna inteligencija. Hrvatska se primijećeno predstavila u segmentima infrastrukture i vozila, a izlagači su bile vodeći izvoznici u željezničkoj industriji- Končar, Altpro, Đuro Đaković specijalna vozila, Đuro Đaković strojna obrada, TŽV-Gredelj, Tromont, DIV Group i Nocturnal. Uspješan nastup vodećih tvrtki hrvatske željezničke industrije na InnoTransu novi je korak u njenom pozicioniranju na europskom i globalnom tržištu.

ALTPRO, globalno prisutna tvrtka u području signalno- sigurnosnih sustava, u 30 godina poslovanja postao je sinonim za pouzdana i inovativna rješenja na željezničkoj infrastrukturi i vozilima.  Na Innotransu  je uspješno predstavio novu generaciju brojača osovina APAX, novitete u uslugama održavanja vozila te uslugu integracije na projektima modernizacije željezničke infrastrukture. Tvrtka se u posljednje vrijeme aktivno bavi integratorskim projektima, no istraživanje i proizvodnja su i dalje glavna djelatnost, a glavni izvozni proizvodi su kompletan uređaj za osiguranje željezničko- cestovnih prijelaza te uređaji za detekciju najrazličitijih tipova željezničkih vozila. U području rješenja za željeznička vozila, ALTPRO uređuje novu servisnu halu koja će moći primiti željeznička vozila na ugradnju ATP sustava, redovito održavanje i veće servise. Kupcima je u mogućnosti ponuditi i vođenje kroz složeni proces stavljanja novih tipova vozila na željezničke mreže Jugoistočne Europe.

KONČAR, regionalni tehnološki lider prvi put u povijesti predstavio je čak dva svoja vlaka. Riječ je o baterijskom i mjernom vlaku, najnovijim primjerima inovativnosti, znanja i kompetencija domaćih stručnjaka koji ujedno predstavljaju najsloženiji visokotehnološki proizvod hrvatske industrije. Najnoviji baterijski motorni vlak (BMV), kojeg je KONČAR je proizveo među prvima u Europi, bio je tehnološka atrakcija. Na vanjskim se prostorima istaknuo i mjerni vlak koji je također na InnoTrans stigao ravno iz pogona KONČAR – Električnih vozila, a po svom će povratku u Hrvatsku značajno doprinijeti operativnim mogućnostima domaćeg kupca, HŽ Infrastrukture. Neprekidnim razvojem proizvoda i rješenja u tračničkom segmentu, poput električnih tramvaja te hibridnih i baterijskih vlakova, kao i pripadajućih punionica te infrastrukture, KONČAR gradi budućnost javnog prijevoza koja će biti održivija, zelenija, sigurnija, udobnija i sveobuhvatno kvalitetnija.

Završetkom InnoTransa 2024., organizatori događaja objavili su preliminarni sažetak ovogodišnjeg izdanja. Događaj, poznat kao najveći svjetski sajam transportne tehnologije, zauzeo je sve izložbene dvorane te cijeli vanjski prostor Berlinskog sajma od 24. do 27. rujna. Pritom je oborio nekoliko rekorda u smislu izložbenog prostora i broja posjetitelja. Oko 170.000 posjetitelja iz 133 zemlje posjetilo je InnoTrans 2024., što je povećanje u odnosu na predpandemijske razine- kako u broju posjetitelja tako i u internacionalnosti. 2.940 izlagača iz 59 zemalja predstavilo je svoje najnovije proizvode i usluge. Na 3500 metara tračnica izlagači su predstavili 133 vozila.

Sljedeći InnoTrans održat će se na Berlinskom sajmu za dvije godine, od 22. do 25. rujna 2026.

(Altpro d.o.o.)

Podijeli
li
0