Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda rastao za 5 posto

Izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda rastao za 5 posto
Hrana simbolička fotografija

Hrvatska je u prva četiri mjeseca izvezla poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrijednosti 708 milijuna eura, što je rast za 5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok je uvoz rastao za jedan posto, na 1,07 milijardi eura, što je utjecalo i na smanjenje deficita, ističu u utorak iz HGK.

U prva četiri mjeseca izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda porastao je za 5 posto u odnosu na isto razdoblje lani, sa 677 milijuna eura na 708 milijuna eura, a za isti postotak je smanjen i deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni, priopćeno je iz Komore.

Kako navode, u prva je četiri mjeseca rastao i uvoz, ali za 1 posto, s 1,06 milijardi eura na 1,07 milijardi eura, što znači da je pokrivenost uvoza izvozom porasla sa 64 na 66 posto. Deficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni je, po podacima HGK, smanjen za pet posto.

Predsjednik HGK Luka Burilović napominje kako se i dalje bilježi veliki vanjskotrgovinski deficit, posebno u području mesa, mlijeka te voća i povrća. Iz HGK u priopćenju navode da najveći plus Hrvatska bilježi u žitaricama kojih je u prva četiri mjeseca ove godine izvezeno 47 milijuna eura više nego što je uvezeno, a standardno dobra bilanca je kod ribe (40,5 milijuna eura suficita i pokrivenost uvoza izvozom od gotovo 230 posto).

Preko 15 milijuna eura suficita bilježi se i u razmjeni uljanog sjemenja i plodova. Što se udjela u ukupnom izvozu poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda tiče, na prvom mjesto je kukuruz s 10,3 posto, na drugom svježa riba sa 7,9 posto, a slijede čokolada (6,4 posto) i cigarete (4,5 posto).

U ukupnom uvozu na prvom mjestu je svinjsko meso (6,4 posto), zatim čokolada (4,6 posto) i pekarski proizvodi (4,6 posto), ističe Komora u priopćenju.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0