Izvoz u prvih pet mjeseci porastao za 0,8 posto

Vrijednost hrvatskog robnog izvoza u prvih pet mjeseci ove godine iznosila je 9,7 milijardi eura, što je 0,8 posto više nego u istom razdoblju lani, dok je uvoz porastao za 3,4 posto, na 17,3 milijarde eura, pokazuju prvi podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS), objavljeni u utorak.

Vanjskotrgovinski deficit je iznosio 7,6 milijardi eura, a pokrivenost uvoza izvozom 55,8 posto. U prvih pet mjeseci lani pokrivenost je iznosila 57,3 posto.

Prema prvim podacima DZS-a, u članice EU-a u prvih pet mjeseci ove godine je izvezeno roba u vrijednosti od 6,3 milijarde eura ili 4,3 posto manje nego u istom razdoblju lani. Vrijednost uvezene robe iz članica EU-a porasla je za osam posto, na 13,8 milijardi eura.

Statistika kod izvoza u zemlje nečlanice EU-a registrira rast od 12,2 posto, na 3,3 milijarde eura, uz istodobni pad robnog uvoza za 11,6 posto, na 3,5 milijardi eura.

DZS je danas objavio i druge, korigirane podatke o robnoj razmjeni za prva četiri mjeseca ove godine koji pokazuju da je izvoz u odnosu na isto razdoblje 2023. porastao za 0,1 posto, na 7,7 milijardi eura, a uvoz za 3,7 posto, na 13,7 milijardi eura.

Prema revidiranim podacima, vanjskotrgovinski deficit u prva četiri mjeseca ove godine je iznosio gotovo šest milijardi eura, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 56,1 posto.

(Hina)

Podijeli
li
0