JGL omogućen izvoz proizvoda u Rusiju

JGL omogućen izvoz proizvoda u Rusiju
JGL d.d.

JGL Beograd Sopot dobio je GMP certifikat koji će ovoj tvrtki kćeri JGL-a d.d. iz Rijeke omogućiti izvoz proizvoda u Rusiju ali i jednostavniji ulazak na pozitivne liste lijekova u Srbiji.

„Nakon nešto više od godinu dana od dobivanja dozvole za proizvodnju lijekova u našoj tvornici u Sopotu, početkom 2016. godine inspicirani smo od strane nadležnog regulatornog organa za provjeru usuglašenosti procesa proizvodnje sa smjernicama dobre proizvođačke prakse prema nacionalnoj regulativi koja je usklađena s europskom. Bio je to posljednji u nizu malih koraka kojim je realiziran jedan od najvažnijih ciljeva naše mlade kompanije – dobivanje GMP certifikata, a kojim se ispunjava ključni preduvjet za izvoz proizvoda iz Srbije u Rusiju“, izjavila je Nataša Knežević, Rukovoditelj kvalitete i Odgovorna osoba za puštanje serije lijeka u promet u JGL-u Beograd Sopot.

Kako je riječ o sektoru visokih ulaznih cjenovnih barijera za razvoj, proizvodnju i registracije koje se temelje na smjernicama dobre proizvođačke prakse, projekt je bio iznimno zahtjevan. Ulaganje u renoviranje i preraspodjelu farmaceutskih prostora te u opremu za proizvodnju u Sopotu, gradu koji se nalazi šezdesetak kilometara od Beograda, vrijedno je oko dva milijuna eura.

Riječki JGL d.d. je proizvodno u Republiku Srbiju ušao osnivanjem tvrtke JGL Beograd Sopot i preuzimanjem tvrtke Bg Pharm početkom 2014. godine, nakon čega je pokrenut ciklus širenja poslovanja i ulaganja u proizvodne pogone.

Srbija je po veličini ljekarničkog segmenta približno jednaka Hrvatskoj i bilježi kontinuiran rast. Proizvodnja na tom tržištu JGL-u svakako osigurava fleksibilnost i prepoznatljivost tvrtke kao domaćeg proizvođača, ali i aktiviranje u lokalnoj GMP zajednici. Ujedno, tvrtka uživa i preferencijalni carinski tretman za tržištima regije CIS na kojima već ima dobro razvijene vlastite operacije.

Proizvodnja je većim dijelom orijentirana na tržište Srbije, ali uz to i na izvozna tržišta Rusije, Kazahstana i Bjelorusije, kao i zemalja CEFTA-e, prvenstveno zbog sporazuma o slobodnoj trgovini koje Republika Srbija ima sa zemljama okruženja.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli
li
0