Kompanije poput Končara, Rimac Automobila i Mirnovca za sada bez posljedica

Situacija oko epidemije koronavirusa je već dobrano uzdrmao kinesko, azijsko, a lagano i globalno gospodarstvo što se ogleda u smanjenim procjenama gospodarskog rasta te padu cijene nafte.

Iako Hrvatska nema neke izrazito velike gospodarske suradnje s Kinom, činjenica je da su i mnoge naše tvrtke i projekti vezani uz dobavljače ili partnere iz Kine te bi im ozbiljni poremećaji trgovinskih tokova zbog pandemije, ili čak i straha od nje, mogli prouzročiti ozbiljnije ekonomske probleme.  Iz HGK, a koja od nedavno ima svoj inozemni ured i u kineskom Šangaju, ističu da do sada nisu zaprimili nikakve informacije od hrvatskih tvrtki koje posluju na s kineskim tržištem zbog problema uzrokovanih koronavirusom.

One tvrtke koje dopremaju robu brodskim prijevozom isto tako još nisu mogle osjetiti novonastalu situaciju.  Za sada možemo potvrditi da su zbog novonastale situacije odgođeni svi sajmovi i događanja planirani za veljaču i ožujak, ali za događanja od travnja nadalje još nije poznato hoće li se održati. Utjecaj na kinesko gospodarstvo, a posljedično i na bilateralnu razmjenu između naše dvije zemlje ovisi o daljnjem razvoju situacije, odnosno o trajanju posebnih mjera nastalih uslijed širenje zaraze koronavirusom", kažu nam u HGK.

Jedna od hrvatskih tvrtki koja ima i proizvodnju u Kini je Končar grupa koja s kineskim China XD Electric imaju tvornicu za proizvodnju visokonaponske opreme.  XD ima tržišnu kapitalizaciju od 17,3 milijarde kuna, u Kini zapošljava preko 14 tisuća radnika, a bave se distribucijom električne energije i proizvodnjom elektroenergetske opreme.  "Grupa Končar pomno prati zbivanja u Narodnoj Republici Kini vezana uz koronavirus, kao i upute Svjetske zdravstvene organizacije te ostalih mjerodavnih institucija.

Također, s našim poslovnim partnerima iz Kine, razmatramo najbolja rješenja u slučaju daljnjeg širenja korona virusa", kažu nam iz Končara. Iako nemaju tamo vlastitih tvornica, iz Kine dolazi i gotovo sva sirovina i gotovi proizvodi pirotehničke tvrtke Mirnovec. Franjo Koletić, direktor Mirnovec Pirotehnike, ističe da oni ne očekuju neke probleme u poslovanju zbog mogućeg poremećaja trgovine s Kinom te priznaje da mu je koronavirus ipak malo poremetio planove jer je ovih dana planirao ići u Kinu na dogovor s poslovnim parterima oko proizvodnje i dostave pirotehnike za Mirnovec.

S Kinom je izravno povezan i najveći aktualni infrastrukturni projekt u Hrvatskoj, Pelješki most, gdje je izvođač kineska korporacija koja posao odrađuje s više stotina kineskih radnika, a i najveći dio građevinskih blokova mosta se doprema brodovima iz Kine. U Hrvatskim cestama (HC), koje su investitor i nadzornik projekta, ističu da obzirom da su sve aktivnosti u realizaciji projekta jasno definirane dinamičkim planom koji je sastavni dio ponude, ugovorni rok u ovom trenutku za njih, kao investitora, nije upitan. Dodaju da je izvođač radova svojim postupanjem prethodno i unaprijed poduzeo sve potrebne mjere kojima je spriječena mogućnost potencijalne ugroze gradilišta, u zdravstvenom smislu.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli
li
0