Končar EI i China XD Electric osnivaju zajedničku tvrtku za visokonaponsku opremu

Končar EI i China XD Electric osnivaju zajedničku tvrtku za visokonaponsku opremu
Končar EI i China XD Electric osnivaju zajedničku tvrtku za visokonaponsku opremu

Predstavnici Končar - Elektroindustrije i kineske grupe China XD Electric Co. potpisali su u petak ugovor o osnivanju zajedničkog poduzeća za proizvodnju visokonaponske opreme, investiciju ukupno vrijednu 140 milijuna kuna.

Ugovorom je osnovano zajedničko društvo Končar-XD Visokonaponska sklopna postrojenja, sa sjedištem u Zagrebu i u 50-postotnom vlasništvu svakog od partnera. Ulaganje iznosi 140 milijuna kuna, od čega se više od 50 posto odnosi na temeljni kapital novog društva.

Nova tvrtka će u početku zaposliti 50-ak radnika, a s glavnim proizvodom na tržište planira izići krajem 2020. godine, istaknuto je na potpisivanju ugovora. Proizvodni program će se nastavljati na asortiman Končar Aparati i postrojenja, a prodajnim kanalima će biti usmjeren prema europskim tržištima. Ugovor su potpisali član Uprave Končara Miroslav Poljak i generalni direktor China XD Electric Switchgear Yaping Wang.

"Mi u Končaru vjerujemo da su investicije koje se temelje na visokim tehnologijama, koje otvaraju radna mjesta i podupiru razvoj optimalno rješenje za hrvatsko gospodarstvo", istaknuo je Miroslav Poljak. Ocijenio je da je riječ o iznimno vrijednom ugovoru, ugovorni je rok 20 godina, a ukupno ulaganje 140 milijuna kuna. Poljak je naglasio da su u kineskoj grupi prepoznali dobrog partnera i vjeruju da će zajedno stvoriti modernu i jaku tvrtku te kako je to izvrstan primjer suradnje Hrvatske i Kine.

Yaping Wang kazao je da vjeruje da će novoosnovana tvrtka biti zajednička strateška i poslovna platforma za obje strane u Europi. "Koristeći prednosti brenda, tehnologije i usluga za postizanje rasta poslovanja i jedne i druge grupe uvjereni smo da će se zajednička tvrtka brzo razviti i postati polazište tehnologije", rekao je.

Predsjednik Uprave Končar Darinko Bago kazao je, pak, kako je Končar jedna od rijetkih tvrtki u Hrvatskoj koja ima tradiciju joint venture ulaganja s međunarodnim kompanijama. staknuo je da Končar u pet godina planira investicije od oko milijardu kuna, što tu kompaniju svrstava u jednu od najvitalnijih u Hrvatskoj. 

Na prigodnoj svečanosti potpisivanja ugovora bio je i ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat koji je ocijenio da su 50 novih radnih mjesta i investicija od 140 milijuna kuna "dobar znak i dobar početak". Pozvao je zajedničku tvrtku da u investiciji koristi sve pogodnosti iz Zakona o poticanju ulaganja, kao što su primjerice mogućnost povrata dijela kapitalnog ulaganja, poticaji za svako novo radno mjesto, oslobođenje plaćanja poreza na dobit barem deset godina, itd.

Kineska grupa China XD Electric osnovana je 1959. godine i sastoji se od 31 kompanije, što uključuje i 10 proizvodnih i tri istraživačke tvrtke, kao i tri istraživačka instituta. S oko 14.000 zaposlenih i tržišnom kapitalizacijom od 17,3 milijarde kuna to je jedna od najznačajnijih kineskih proizvodnih tvrtki u energetskom sektoru.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0