Končar Elektroindustrija očekuje dobit između 85 i 87 milijuna kuna

Končar Elektroindustrija očekuje dobit između 85 i 87 milijuna kuna
Darinko Bago predsjednik Uprave Končar-Elektroindustrija d.d.

Končar Elektroindustrija ove će godine ostvariti konsolidirane prihode od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 2,8 milijardi kuna, a očekuje se da će neto dobit biti između 85 i 87 milijuna kuna, procjena je koju je čelništvo Končar Elektroindustrije iznijelo na konferenciji za novinare.

Ta je dobit nešto manja nego lani, zbog stanja na tržištima bitnima za Končar, posebno u regijama sjeverne Afrike i Bliskog istoka, kao i zbog trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine, kažu u Končaru. Objašnjavaju da je trgovinski rat Kine i SAD-a povećao cijene sirovina važnih za Končar, a da su afričke i bliskoistočne zemlje odustale od nekih energetskih investicija.

U ukupnim prihodima od prodaje udio izvoza iznosi 58 posto. Procjenjuje se da će izvoz ostvaren u ovoj godini biti 12 posto veći u odnosu na ostvarenje 2018. godine. Ugovoreni poslovi u odnosu na 2018. su veći za 566 milijuna kuna i procjenjuju se u iznosu od 3,1 milijarde kuna. Od ukupno ugovorenih poslova procjenjuje se da će 62 posto biti ugovoreno na inozemnim tržištima.

Predsjednik Uprave Končar Elektroindustrije Darinko Bago je rekao kako se planira da društva Grupe Končar u 2020. ostvare prihode od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 3,1 milijarde kuna, što bi bio rast od 10 posto u odnosu na 2019. Na domaćem tržištu planiraju se prihodi od prodaje proizvoda i usluga u iznosu od 1,2 milijarde kuna, a na inozemnom tržištu 1,9 milijardi kuna.

Udio izvoza u ukupnom planu prihoda od prodaje proizvoda i usluga iznosi 61 posto. Zemlje u koje se planira najviše izvoziti su Njemačka, Švedska, Austrija, Bugarska, Bosna i Hercegovina, Mađarska i Gvineja.

Izvor: HINA

Podijeli
li
0