Labinski Novatec postao dio posla vrijednog 600 milijuna dolara

Labinski Novatec postao dio posla vrijednog 600 milijuna dolara
Labinski Novatec postao dio posla vrijednog 600 milijuna dolara
Poslovni dnevnik

Kompanija Novatec sa sjedištem u Labinu te uredima u Zagrebu i Beogradu, ali i Johannesburgu, snažno nastavlja svoje aktivnosti na afričkom tržištu kroz novi posao u trenutno najvećem rudarskom projektu na afričkom kontinentu.

Konkretno, sa svjetski poznatom korporacijom Vedanta Zinc International ugovorili su posao na izradi središnjeg sustava za kontrolu pogona (MCC) za preradu cinka i sustava struje srednjeg napona, a u sklopu projekta Gamsberg 2 u Južnoj Africi. Radi se o pogonu za ekstrakciju cinka i olova iz rudače.

Investitor, koji će u ovaj projekt uložiti više od 600 milijuna dolara, je tvrtka Black Mountain Mining, u vlasništvu indijskog konzorcija Vedanta Zinc International. Novatec će biti odgovoran za poslove vrijedne oko 12 milijuna dolara koji se tiču izrade sustava distribucije srednjeg napona te izrade središnjeg sustava kontrole pogona.

Posrijedi je drugi po redu veliki posao hrvatskog Novateca na afričkom kontinentu. Tijekom 2017. ova je tvrtka iz Labina isto sudjelovala na projektu korporacije Vedanta, pa je ovo logičan nastavak. Taj je projekt bio vrijedan 400 milijuna dolara, a odnosio se na jednu od prvih digitalizacija rudnika cinka u Africi.

Novatec je bio odgovoran za izradu sustava upravljanja i automatizacije procesa, što je uključivalo i projektiranje hardwarea i softwarea, izradu 200 metara elektroormara te puštanje u rad postrojenja za obogaćivanje rude, cinka i olova iz rudače. Rezultat dvogodišnjeg napornog rada je sofisticirano i potpuno digitalizirano rudarsko postrojenje u Južnoafričkoj Republici (JAR).

Ukupna vrijednost ugovorenih poslova koji su im bili povjereni iznosila je oko pet milijuna dolara. Upravu Novateca čine dva iskusna inženjera – Vladimir Peršić i Dino Buršić – a za ovaj posao natjecale su se brojne svjetski poznate korporacije ABB i WEG. “Veseli nas novi posao na afričkom tržištu.

Usprkos tome što dolazimo iz Hrvatske, države s nemjerljivo slabijim imidžem u visokim tehnologijama od primjerice Švedske i Švicarske, kupac je nama poklonio povjerenje i dodijelio posao. No, moramo istaknuti da bez svih naših inženjera i ostalih zaposlenika te partnera, od kojih posebno ističem Siemens Hrvatska, ovaj uspjeh ne bi bio moguć”, napominje Peršić.

Projekt je dodijeljen Novatecu jer su vlasnici, doznajemo, bili jako zadovoljni kvalitetom izvedenih radova na vrlo sličnom projektu Gamsberg 1. Investitor je inicijalno planirao s izgradnjom ovog pogona započeti odmah po dovršenju prve faze (2019.), ali uslijed izbijanja pandemije COVID virusa čitav posao se značajno prolongirao i započeo tek ove godine.

K tome, u odnosu na prethodni veliki projekt u kojem je Novatec bio podizvođač, u ovoj drugoj fazi bit će direktan izvođač. Time dodatno jačaju svoje reference te dodatno privlače pozornost zbog iznimne inovativnosti. Ova se značajka pokazuje kao ključna odrednica još od osnutka kompanije prije 25 godina, uključivo i odlukom da sjedište bude u Labinu, gradu iznimno bogate industrijske baštine, a danas sve naglašenijeg ICT središta, te širenjem svoje mreže ureda.


“Inovativnost se posebice vidi u područjima sistem integracije sustava automatizacije i kontrole procesa u industriji, HVAC-u, industrijskoj automatizaciji, razvoju softverskih rješenja primjenjivih u industrijama rudarstva, prerade metala, zgradarstva, brodarstva i obnovljivih izvora energije”, kaže Buršić dodajući da zapošljavaju stručnjake u određenim područjima automatizacije, supervizore elektrike, hidraulike, strojarstva, eksperte za hardver i softver, softverske inženjere, inženjere elektrotehnike, voditelje projekata kao i ostale stručnjake pratećih djelatnosti.

Trenutno imaju 50-ak zaposlenika, najvećim dijelom inženjera i visokoobrazovanih kadrova. Međutim, poslovanje raste s naglaskom na prekograničnim operacijama, naročito u Africi. Ovih dana dovršavaju i iznimno vrijedne ugovorene poslove za postrojenja valjaonice u Bangladešu i obradu željezne rudače u Liberiji.

Većinu prihoda Novatec realizira kroz projekte izvan Hrvatske, što datira još od 2011. kad se zbog krize u Hrvatskoj menadžment okrenuo traženju mogućnosti izlaska na vanjska tržišta, posebice ona s velikom industrijom rudarstva. Dubinskom analizom tržišta uvidjelo se kako je JAR područje s najgušćom koncentracijom rudarskih kompanija te se na području od 100 kvadratnih kilometara nalazi jednak broj relevantnih korporacija rudarstva kao u čitavoj Europskoj uniji.

Kako bi se penetriralo u to zatvoreno tržište, odlučeno je da Novatec otvori ured u JAR-u i pridobije nove poslovne aranžmane. Taj period nije bio lak. Naime, velika prepreka dobivanju poslova bila je činjenica da dolaze iz Hrvatske, države bez poznate tradicije rudarstva.

No, već nakon kraćeg vremena, kako naši sugovornici navode, dobili su nekoliko poslova koje su realizirali s najvišim ocjenama. Tako je postupno dobiveno povjerenje klijenata. Važnu polugu stoga čini Novatec SA (South Africa) koji posluje neovisno od Novatec Hrvatska, realizirajući razne velike i male projekte iz iste sfere djelatnosti kao i matica.

“U ovom vrijednom poslu sudjelovat će i druge hrvatske tvrtke, od kojih je posebno potrebno spomenuti Siemens Hrvatska. S obzirom da je Novatec dugogodišnji Siemens Solution Partner, i u ovom projektu imamo neupitanu podršku u svakom pogledu za uspješnu realizaciju zahtjevnog posla. Zadovoljstvo je tim veće što ovdje govorimo o 100% hrvatskoj pameti i hrvatskom izvoznom proizvodu u cijelosti”, kaže komercijalni direktor Novateca Ante Vranješ.

Dodaje da prihode dominantno generiraju u pet područja: uz automatizaciju i elektrotehnički inženjering, to su i proizvodnja i ugradnja PLC i MCC elektroormara te izvedba električnih instalacija, ali i obnovljivi izvori energije. U novije vrijeme, osim razvitka OIE, krenuli su i s vlastitim razvojem inovativnih modela vozila na alternativni pogon, pa su tako razvili elektrificiran multifunkcionalan niskopodni električni autobus Munivo.

Navedeni projekt realiziran je u suradnji s Fakultetom strojarstva i brodogradnje i Fakultetom elektrotehnike i računarstva iz Zagreba, te je u velikoj mjeri financiran kroz državne potpore za istraživačko-razvjane (IRI) projekte, gdje je Novatecu dodijeljena potpora od tadašnjih 18 milijuna kuna.

Ipak, automatizacija je od samog osnutka tvrtke najvažnija djelatnost, tako da u sklopu ove grane društvo za klijente dizajnira, razvija i isporučuje softare i hardware.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli
li
0