Međunarodna konferencija "Alternativno rješavanje sporova - suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom"

Međunarodna konferencija "Alternativno rješavanje sporova - suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom"
Međunarodna konferencija Alternativno rješavanje sporova-suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom

Šesta konferencija “Alternativno rješavanje sporova – suradnja uprave i pravosuđa s gospodarstvom“, koju organizira Hrvatska obrtnička komora održati će se 10. i 11. studenoga u Velikoj dvorani Matice hrvatskih obrtnika, Ilica 49/I, Zagreb.

Konferencijom se želi pridonijeti jačanju svijesti opće i profesionalne javnosti te svih dionika koji sudjeluju u kreiranju okvira za gospodarski razvoj o važnosti postojanja efikasnog pravosuđa i uprave za poslovanje poduzetnika, za poticaj domaćim i stranim ulaganjima i povećanje konkurentnosti te ulozi alternativnog rješavanja sporova u njihovoj izgradnji.

Prvi dan konferencije predstavit će se novosti u području alternativnog rješavanja sporova i medijacije u zemljama EU. Sudionicima će se obratiti ugledni stručnjaci, znanstvenici i praktičari s područja alternativnog rješavanja sporova, posebno medijacije te zaštite potrošača iz Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, Irske, Danske i Hrvatske.

Bit će riječi i o implementaciji direktive EU/2013/11 o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova u hrvatsko zakonodavstvo i donošenju prvog hrvatskog Zakona o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova.

Drugi dan konferencije posvećen je on-line rješavanju prekograničnih i domaćih potrošačkih sporova, izazovima za trgovce i potrošače, posebno web trgovce, a povezano s nadolazećim novim zakonom s direktnom primjenom Uredbe Europske unije o tzv. ODR-u od 9. siječnja 2016. uz prezentaciju ECC Hrvatska. 

Planirana je i edukativna radionica za trgovce i potrošače o on-line rješavanju potrošačkih sporova i novoj ODR platformi Europske komisije. Naime, jedan od glavnih ciljeva konferencije je edukacija i informiranje trgovaca (obrtnika i drugih poduzetnika) te potrošača o izazovima koji slijede nakon donošenja prvog hrvatskog zakona o alternativnom rješavanju potrošačkih sporova i primjene europske Uredbe o on-line rješavanju potrošačkih sporova od siječnja 2016. godine. 

Drugi dan konferencije bit će predstavljen i pilot projekt Hrvatske obrtničke komore - ABEO (Administrativne barijere e-obrtnik). Cilj projekta je pomoći obrtnicima u otklanjanju administrativnih barijera, odnosno rješavanju problema koji otežavaju njihovo poslovanje. U ovoj, pilot fazi ABEO projekta HOK će prikupljati podatke o preprekama u poslovanju u dva područja: dugotrajnost sudskih postupaka i kupoprodaja poslovnih prostora u vlasništvu države, županija, gradova i općina.

U radu skupa uz hrvatske stručnjake i ove godine će sudjelovati ugledni europski stručnjaci, znanstvenici i praktičari, te uz njih kao gosti i visoki pravosudni dužnosnici, predstavnici resornih ministarstava, potrošačkih udruga i brojni drugi.

Pokrovitelji konferencije su Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo poduzetništva i obrta RH, Ministarstvo gospodarstva RH i Ministarstvo pravosuđa RH.

Kotizacija do 28.10.2015. (srijeda) iznosi 400,00 kuna

Iznos kotizacije od 28.10.2015. do 05.11.2015. (četvrtak) - 600,00 kuna

Odobrava se popust za grupnu prijavu od minimalno 5 ili 10 osoba iz iste institucije do 05.11.2015. (više u obrascu prijave).

U nastavku

Podijeli
li
0