Na izvoznim projektima zaradili za opremu za projektiranje čipova

Na izvoznim projektima zaradili za opremu za projektiranje čipova
fer.png

Redoviti profesor sa zagrebačkog FER-a Adrijan Barić mnogo ranije od hrvatskih poduzetnika detektirao je važnost izvoza kao ključa opstanka na tržištu. Prvi FP6 europski projekt dobiven je 2003. godine i to je bilo prvi put da je jedna grupa s FER-a dobila priliku surađivati sa svjetski poznatim inozemnim tvrtkama i sveučilištima na području mikroelektronike.

FP6 projekti najjači su europski istraživački projekti.

Na FER-u su s vremenom shvatili da državne financije neće moći osigurati sredstva za nove projekte i nabavu nove opreme te su se orijentirali na europske projekte, dakle na suradnju s inozemnim sveučilištima i tvrtkama.

U ovom trenutku rade na novim vrstama proba za mjerenje velikih strujnih i naponski impulsa koji se pojavljuju u automobilskoj elektronici.

Drugi projekt je s AMS-om, tvrtkom koja proizvodi čipove za glavne proizvođače pametnih telefona na svijetu. S njom rade na projektu koji je vezan uz elektromagnetsku kompatibilnost i modeliranje elektroničkih sklopova. Projekt je planiran na tri godine, a na njemu rade godinu i pol.

Treći projekt koji se priprema je s još jednim od najvećih svjetskih proizvođača automobilske elektronike, tvrtkom Infineon.

Svi inozemni projekti na kojima rade su s vodećim svjetskim kompanijama.

(Lider)

Podijeli
li
0