Novi izvozni poduhvat Končar KPT-a

Izvoz transformatora zračnim prijevozom

Novi izvozni poduhvat Končar KPT-a
Končar enetgetski transformatori

Končar energetski transformatori (KPT) početkom studenoga ostvarit će još jedan veliki izvozni poduhvat - svoj prvi izvoz transformatora zračnim prijevozom. U Zračnu luku Zagreb 8. studenoga 2013. sletjet će najveći zrakoplov na svijetu – Antonov 225. To će biti prvo slijetanje te leteće grdosije na Pleso kako bi u njega ukrcali KPT-ov transformator za filipinskog kupca, vrijedan 5,5 milijuna eura i težak 140 tona.

Ivan Milčić, predsjednik uprave KPT-a kaže da je kupcu s Filipina hitno potreban transformator te se zbog toga odlučio za njegov transport zračnim putem. Naime, brodom bi taj transport trajao 40-45 dana, a zrakom će za to biti ti potrabna tri-četiri dana. Antonovom do Filipina biti prevezen veći dio transformatora, dok će manji dijelovi ići redovitom zračnom linijom preko Frankfurta.

Cijela kompozicija koja će prevesti transformator od tvornice do aerodroma teška je pak gotovo 400 tona, kažu u ZLZ-u. Organizator prijevoza je Zagrebtrans koja je specijalizirana za ovakve prijevoze velikih i izvangabaritnih tereta.

Podijeli
li
0