Novi poslovi Končar GIM-a

Novi poslovi Končar GIM-a
Končar GIM

Končar Generatori i motori (GIM) ugovorio je nove poslove u Skandinaviji, a njihova ukupna vrijednost iznosi više od 16 milijuna eura. Riječ je o revitalizaciji i povećanju snage dvaju generatora Hidroelektrane (HE) Svarthalsforsen u Švedskoj, dok je kao opcija ostavljena obnova i trećega generatora koja bi se realizirala dvije godine nakon ugovorenog posla.

HE Svarthalsforsen je u vlasništvu tvrtke Fortum, s kojom Končar GIM ima višegodišnju uspješnu suradnju i nekoliko projekata u tijeku. Za istog je kupca nedavno uspješno završena obnova dvaju generatora na HE Pyhakoski, a u tijeku je i obnova generatora na HE Imatra, koja će nakon završetka revitalizacije i povećanja snage biti najveća hidroelektrana u Finskoj.

Iz Končara napominju kako se HE Svarthalsforsen nalazi samo 100 kilometara uzvodno od HE Bergeforsen za koju je Končar prije dva mjeseca također ugovorio revitalizaciju generatora.

Posao je sklopljen s energetskom tvrtkom Vattenfall i obuhvaća povećanje snage postojećih generatora. Za tog kupca u tijeku su i radovi puštanja u pogon agregata na HE Pamilo čiju je revitalizaciju također izveo Končar. 

Uspješan niz sklapanja novih poslova Končar GIM-a nastavljen je i na drugim tržištima jer je početkom lipnja potpisan i ugovor u St. Peterburgu. S ruskom tvrtkom OJSC Power Machines ugovorena je isporuka statorskih namota za dva generatora za HE Plavinas u vlasništvu latvijske elektroprivrede Latvenergo.

Podijeli
li
0