Održana 8. sjednica Povjerenstva za internacionalizaciju

Održana 8. sjednica Povjerenstva za internacionalizaciju
8. sjednica Povjerenstva za IHG

Održana 8. sjednica Povjerenstva Vlade za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva – razmatran napredak u provedbi mjera iz četvrtog tromjesečja 2014., predstavljene mjere iz prvog tromjesečja 2015. iz Akcijskog plana podrške izvozu 2014. – 2015., te prezentirani Izvješće o radu Povjerenstva  i Izvješće o provedbi Akcijskog plana podrške izvozu 2014.-2015.

Dana 30. siječnja 2015. u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova održana je 8. sjednica Povjerenstva za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva. Sudjelovalo je 18 institucija članica Povjerenstva (uz ispriku Min. poljoprivrede) - predstavnici 9 ministarstava, Ureda predsjednika Vlade, HBOR-a, AIK-a, HAMAG-a, CEI-ja, HNB-a, 4 poslovna udruženja (HGK, HIZ, HOK, HUP) i Ekonomskog instituta Zagreb te Državnog zavoda za statistiku. Sjednicu je vodio Joško Klisović, koordinator Povjerenstva i zamjenik  ministrice vanjskih i europskih poslova.

Povjerenstvo je verificiralo dosadašnja postignuća u provedbi 19 mjera Akcijskog plana podrške izvozu za razdoblje 2014.-2015. predviđenih za  IV tromjesečje 2014. godine.

Mjera 1.1.1. Izraditi jedinstveni Vladin mrežni portal za izvoznike

Do kraja 2014. godine definirani su izgled i kategorije mrežnog portala, prikupljene informacije za punjenje sadržaja te izvršene konzultacije s mogućim tehničkim izvođačima/pružateljima usluga. Stavljanje portala u funkciju planira se do sredine veljače 2015.

Mjera 1.1.4. Izrađivati informativne materijale za izvoznike

U izradi je sveobuhvatna publikacija „Internacionalizacija i mogućnosti financiranja“ koju priprema Hrvatska gospodarska komora kao nositelj mjere u suradnji s ostalim institucijama Povjerenstva. Publikacija će dati uvod u internacionalizaciju poslovanja, predstaviti Akcijski plan podrške izvozu 2014.-2015. te na jednom mjestu objediniti informacije o svim postojećim instrumentima i modelima financiranja izvoza, kao i korisne informacije o budućim programima.

Mjera 1.3. Pokrenuti edukaciju izvoznika

Tijekom 2014. Ministarstvo poduzetništva i obrta pokrenulo je Program obrazovanja za međunarodno poslovanje International Trade Management 2014, koji se u Republici Hrvatskoj provodio prvi put, u suradnji s International Worldwide Foundation iz Kraljevine Švedske. ITM Program je uključio 14 polaznika, predstavnika hrvatskih tvrtki a odvijao se u Zagrebu i Švedskoj od rujna do prosinca 2014. godine. Hrvatska gospodarska komora je provela 46 edukacija a ukupno se odazvalo 1.409 polaznika. Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je o provedbi 17 edukacija na području RH, a na 11 edukacija prisustvovalo je ukupno 283 polaznika.

Mjera 1.5.1. Unaprijediti model podrške na sajmovima

U cilju unaprjeđenja postupka sudjelovanja na sajmovima, Hrvatska gospodarska komora je osnovala Povjerenstvo za sajmove koje trenutno radi na izradi kriterija i prikuplja informacije o prioritetnim tržištima. Izrađen je Protokol o organiziranju nastupa hrvatskih tvrtki na sajmovima u Hrvatskoj i inozemstvu koji je usvojen i objavljen na web portalu HGK.

 Mjera 1.5.2. Objediniti instrumente dostupne financijske podrške

Ministarstvo vanjskih poslova prikupilo je informacije o postojećim programima (od Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU,  Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma, Hrvatske banke za obnovu i razvitak te Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije). Sve dostupne informacije o identificiranim instrumentima bit će objavljene i dostupne na mrežnom portalu za izvoznike

Mjera 1.5.3. Uvesti praksu organiziranja nacionalnog štanda

Temeljem interesa gospodarstvenika identificiraju se događanja u inozemstvu na kojima se organizira nacionalni štand, uz korištenje jedinstvenog vizualnog identiteta. U ovoj se fazi koristi već postojeći model HGK, koji funkcionira dobro, ali ga se može nadograditi kako bi se nacionalni štandovi u najvećoj mogućoj mjeri koristili za širu afirmaciju RH (promocija gospodarstva kroz uključivanje u lance dobave, turistička promocija, privlačenje stranih ulaganja itd.).

Mjera 1.5.5. Poticati uključivanje gospodarstvenika u gospodarsko-političku inicijativu EK „Misije za rast“

Informacije o predstojećim misijama objavljuju se na web-stranicama Ministarstva poduzetništva i Europske poduzetničke mreže. Zamijećen je slabiji odaziv hrvatskih gospodarstvenika te na razini Povjerenstva zaključeno da je potrebno dodatno poticati njihovo sudjelovanje u ovakvim konkretnim i korisnim inicijativama.

Mjera 2.1.1. Ojačati promociju oblika financiranja izvoza

HBOR je među poduzetnicima proveo istraživanje o upoznatosti s uslugama prije jačanja promocije zbog utvrđivanja početnog stanja. O dostupnim oblicima financiranja izvoznih aktivnosti govorilo se na 13. međunarodnoj konferenciji o poticanju izvoza u organizaciji HBOR-a, održan je niz radionica HBOR-a u suradnji sa Županijskim komorama HGK o financijskim proizvodima koje nudi HBOR te niz radionica za male poduzetnike i izvoznike početnike.

Mjera 2.1.2. Intenzivirati provedbu mjera usmjerenih prema daljnjem poboljšanju pokazatelja konkurentnosti i kreditnog rating-a zemlje

Međuresorna radna skupina identificirala je 181 aktivnosti za poboljšanje poslovne klime od kojih je provedeno njih 90. Do sada su uspješno uklonjene poteškoće u realizaciji za više od pola nominiranih investicijskih projekata, odnosno kod njih 13, ukupne vrijednosti oko 520,93-537,93 milijuna eura a za koje se predviđa da bi otvorile oko 2000 radnih mjesta. Smanjenje parafiskalnih nameta odnosi se na ukupno smanjenje, odnosno ukidanje parafiskalnih nameta u 2013. i 2014. u ukupnom  iznosu od 385.443.966,66 milijuna kuna unutar 57 stavki.

Mjera 2.1.3. Poduzeti mjere usmjerene jačanju tržišta kapitala i novca

U svrhu ispunjenja ove mjere Ministarstvo financija je u suradnji s HNB-om, HANFA-om, HBOR-om, institucionalnim investitorima i Zagrebačkom burzom sadržajno izdvojilo sljedeće mjere koje se poduzimaju: (1) edukacija malih i srednjih poduzetnika s naglaskom na izvozna društva, o mogućnostima financiranja putem tržišta kapitala, (2) promicanje organiziranog trgovanja sudionika novčanog tržišta i informiranje šire javnosti o potencijalima tržišta kapitala te (3) izmjene Zakona o kreditnim institucijama i Zakona o tržištu kapitala.

Mjera 2.2.2. Identificirati neporezna opterećenja koja bi se mogla smanjiti ili ukinuti u 2015. godini

Ministarstvo financija priprema Registar parafiskalnih nameta čiji se broj kontinuirano smanjuje. Trenutno se radi na smanjenju opterećenja u sektoru poljoprivrede i sektoru zdravstva.  Nakon pročišćavanja Registra, na dan 31.prosinca 2014. Godine, on sadrži 178 parafiskalna nameta ukupne vrijednosti 3.227.441.600,91 kn.

Mjera 2.4.1. Poticati politiku stranih ulaganja u izvozni sektor

U nacrtu Strategije poticanja investicija u RH za razdoblje 2014.-2020. posebna pažnja posvećena je ulaganju u sektore s većim udjelom novo-dodane vrijednosti orijentiranih prema izvozu. Usvajanje Strategije poticanja investicija  očekuje se krajem I. tromjesečja 2015. Također se radi na pripremi prijedloga Zakona o poticanju ulaganja te se njegovo usvajanje planira za II. tromjesečje 2015.

Mjera 3.1.1. Unaprijediti statistiku o trgovinskoj razmjeni roba i usluga i  Mjera 3.1.2. Omogućiti relevantnim službenim institucijama detaljniji pristup informacijama za potrebe informiranja, planiranja i izvješćivanja

U narednim tjednima nastavit će se konzultacije stručnjaka nadležnih institucija kako bi se iznašlo cjelovito rješenje u pristupu podacima o trgovinskoj razmjeni, neophodnih za istraživanje i analize te za predlaganje, izradu i donošenje kvalitetnih odluka u upravljanju izvozom na državnoj razini, uz propisivanje uvjeta za pravo pristupa te korištenje podataka, pri čemu svi podaci moraju biti stavljeni u funkciju u skladu sa zakonom.

Mjera 3.2.1. Otvoriti javnosti e-registar javnih investicijskih projekata

E-registar je objavljen i dostupan na web-stranicama Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija. Sva javna društva prethodno su dala svoju suglasnost za objavu podataka. Trenutno se u e–registru nalazi 146 javnih investicijskih projekata, podaci se ažuriraju jednom mjesečno. Očekuje se proširivanje registra dodatnim projektima u poslovnoj godini 2015. razvojem novih planova i ulaganja javnih društava. Po usvajanju plana investicijskih projekata za 2015. godinu javna društva će nominirati dodatne projekte za objavu u e–registru.

Mjera 3.2.3. Unaprijediti upravljanje offset poslovima za izvoz

Ministarstvo gospodarstva kreiralo je alat za praćenje izvršenja offset programa. Izrađena je analiza učinkovitosti realizacije dosadašnjeg modela te je ustanovljeno da je on u potpunosti ispunjen. Potpisnicima offset programa dostavljen je popis od 400 najvećih hrvatskih tvrtki. Kontakti offset potpisnika bit će objavljeni u posebnoj rubrici na web-stranici Ministarstva gospodarstva.

Mjera 3.3.3. Izvješćivati i konzultirati hrvatske gospodarstvenike oko interesa RH u povlaštenim trgovinskim ugovorima i ostalim trgovinskim pitanjima EU-a

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova je temeljem zahtjeva tvrtki u 2014. godini pružilo 85 informacija vezanih uz antidamping, PDV i certifikate, tarifne suspenzije i kvote te informacije o  pristupu tržištima trećih zemalja.

Na zahtjev tvrtki angažmanom MVEP u 2014. postignuto je ukinuće i/ili smanjenje trgovinskih barijera sa susjednim zemljama, nečlanicama EU: Makedonija je ukinula naplatu specifičnih carina; Crna Gora neće primjenjivati deklaracije za stavljanje robe na tržište s pismom za slijepe; BIH je donijela Zakon o trošarinama u kojem je za pivo uvedena trošarina 0,25KM/l; Srbija – od 1. 8. 2014. primjenjuje se Dodatni protokol o tehničkim prilagodbama SSP-a uz osiguranu raspodjelu kvota za cigarete. 

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova osiguralo je primjenu trgovinskih sporazuma koje je Europska unija sklopila s trećim zemljama:  Alžir, Egipat, Izrael, Jordan, Libanon, Maroko, Tunis, Čile, Republika Koreja, Moldova, Gruzija te zastupa hrvatske interese u okviru trenutnih pregovora EU s trećim zemljama: SAD (TTIP), Vijetnam, Tajland, Japan, Indija, Singapur, zemlje Mercosura. Do sada su završeni pregovori s Kanadom, Kosovom i Ukrajinom.     

Mjera 3.4.1. Povećanje broja lokacija na kojima se izdaju vize za Hrvatsku

Provedene su sve predradnje potrebne za ispunjenje ove mjere Akcijskog plana. Ministarstvo vanjskih i europskih poslova očekuje završno očitovanje vanjskog pružatelja usluga na tekst Ugovora o suradnji te njegovo skoro potpisivanje. Ugovorom je obuhvaćeno ukupno 35 viznih centara u 25 zemalja.

Mjera 3.4.2. Značajno povećanje broja sklopljenih ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja na tržištima od posebnog interesa hrvatskih gospodarstvenika

Tijekom 2014. potpisana su tri ugovora o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja - s Indijom, Luksemburgom i Ujedinjenim Kraljevstvom. Utvrđena  su sljedeća prioritetna tržišta/zemlje za sklapanje ugovora: UAE, Irak, SAD, Libija, Filipini, Kazahstan, Alžir, Nigerija, Pakistan, Vijetnam, Cipar, Kosovo. Ministarstvo financija je u rujnu 2014. uputilo prijedlog za započinjanje pregovora Alžiru, Nigeriji i Filipinima te je dogovoren termin za pregovore s Ciprom.

***

Povjerenstvo je pod drugom točkom dnevnog reda verificiralo dva izvješća vezana uz postignuto u protekloj godini -  Izvješće o radu Povjerenstva za 2014. godinu te Izvješće Povjerenstva za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva o provedbi Akcijskog plana podrške izvozu 2014.-2015. za 2014. godinu. Povjerenstvo će Vladi Republike Hrvatske podnijeti izvješće, sukladno Zaključku VRH o donošenju Akcijskog plana te Poslovniku o načinu provedbe Akcijskog plana.

***

Na kraju 8. sjednice Povjerenstva predstavljeno je 10 mjera iz Akcijskog plana podrške izvozu 2014.-2015. čija provedba je planirana za prvo tromjesečje 2015. te utvrđen hodogram sastanaka Radne skupine Povjerenstva zadužene za njihovu provedbu.

***

Akcijski plan dostupan je za preuzimanje na:

http://www.mvep.hr/files/file/2014/140508-ap-podrske-izvozu-2014-2015.pdf

http://www.mvep.hr/files/file/2014/140508-prilog-1_ap-podrske-izvozu-2014-2015.pdf

Podijeli
li
0